Бизнесът и местната власт търсиха формулите регионите да задържат хората

...
Бизнесът и местната власт търсиха формулите регионите да задържат хората
Коментари Харесай

Ако можеш да работиш навсякъде, защо да не си край морето?

Бизнесът и локалната власт търсиха формулите районите да задържат хората по време на годишната Срещна на бизнеса по Черноморието, проведена от " Капитал ".

© Надежда Чипева [Капитал] " В свят, в който може да живееш и работиш на всички места, за какво да не го направиш край морето? " Този риторичен въпрос зададе Рун Совндал, един от създателите на компанията Fantastic Services, по време на годишната Среща на бизнеса по Черноморието, проведена от " Капитал ".

Варна и Бургас са до морето и това е методът да победят София, в която има доста конкуренция. Това е един от изводите от срещата, в която бизнес и локална власт търсят формулите районите да задържат хората, до момента в който стопанската система бумти.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Градът с младежи стартира с образованието

Образованието е първата стъпка да задържиш младото потомство, което се насочва към столицата или чужбина, смятаха участниците в полемиката. Станислав Тодоров, съосновател и маркетинг шеф на Advance Academy, изясни, че компанията им работи тъкмо по този въпрос и вижда капацитет. " Ние сме варненски стартъп, който се занимава с образованието в ИТ бранша. Браншът се построява и развива и тези компании във Варна са изключителноо добре позиционирани от позиция на фрагментите, даже и там да има неналичия ", изясни той.

Той изясни, че са нужни партньорства с университети и бизнес, като даде образец тъкмо с това, което вършат с Fantastic Services, които обезпечават стажантски стратегии за готовите подготвени фрагменти. " Заплатите не могат да стимулират сами, до момента в който не се построи една добра корпоративна просвета ", добави Тодоров.

Рун Совндал е оптимист за Варна и съобщи, че тя има преимущества пред София: по-малко конкуренция за работната ръка. " Варна е друга от София, тъй като е край морето ", означи той. Същото преимущество има и Бургас, като там даже самата община се замисля за бъдещето на IT образованието, като сътвори специфична гимназия за тази цел.

" Избрахме Варна, защото има седем университета, има доста младежи, които след това обаче отпътуват. Става дума за извънредно стимулирана работна мощ, която желае да се образова и научи ", описа Совндал.

Умният град употребява капацитета си

Образованието е първата стъпка да запазиш хората на територията на общините, само че следва и качеството на живот – това чувство, че живееш в град, за който се мисли в вероятност. Едната основна самодейност е двата огромни града да погледнат по-усърдно към морето и по този начин да основават забавление и след това, несъмнено, повече бизнес.

" Това, което сплотява [Варна и Бургас], е морето, само че ние не го познаваме. Не сме виждали брега от морето. Ако се създаваше повече морска просвета, щяхме да понижим някои фактори за доста хора да напусат Варна ", сподели Антоанета Георгиева, съосновател на ветроходната академия " Кор Кароли ". Според нея децата нямат морска просвета, а е потребно тя да се построи, с цел да са привързани към тези места същински, като предложи още веднъж просветителна самодейност - да сe oтделя време даже в часа на класния началник за тези тематики.

Другото е неизбежната тематика за инфраструктурата, само че както е надалеч по-полезно да се приказва за нея към този момент - умната градска инфраструктура. Пламена Иванова, районен управител " Корпоративни продажби " във Vivacom, подсети, че дигитализацията във всички сфери – от обучение до градска среда – е естествена и Варна стартира с мудни темпове да настига положителния образец на Бургас. Компанията работи по планове за видеонаблюдение в града, които пък обезпечават повече сигурност за жителите му.

Андрей Рунчев, шеф на общинско дружество " Транспорт " в община Бургас, показа за позитивния опит на Бургас с отдаването чартърен на колела, като системата към този момент е напълно цифровизирана. Изграждането на велоалеи и въпросната система за общински колела в действителност са събудили любознанието на хора, които от години не са карали, и в този момент от ден на ден хора се придвижват по този метод, регистрира Рунчев.

" Идвам от Дания, къдети съвсем се раждаш с колело, същото е с лодките. Растяхме на брега, само че нямахме такова хубаво време и нямахме такива домати. Това не са дребни преимущества ", заключи Рун Совндал. Варна и Бургас ги имат, само че е нужно да ги употребяват повече.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР