Бизнесът алармира: Последиците за икономиката ще са опустошителниИскат президентът да

...
Бизнесът алармира: Последиците за икономиката ще са опустошителниИскат президентът да
Коментари Харесай

Токът гони хилядарка, компенсацията - 300 лева

Бизнесът сигнализира: Последиците за стопанската система ще са опустошителни Искат президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност
 

Цената на тока за компаниите в България продължава да троши върхове през последните дни, освен това със скорост, която изпревари даже песимистичните прогнози на специалистите.Те предупреждаваха, че пазарът е непредвидим и че не е изключено в идващите месеци електрическата енергия на борсата да стигне и 1000 лв. за мегаватчас. Тази психическа граница обаче беше премината още във вторник, когато в някои часове токът в сегмента " ден напред " се продаваше за 1061 лв., а пазарът затвори при рекордна междинна цена от 824,55 лева./Мвтч. В " рамките на деня " в сряда пък цената на електрическата енергия мина и 1100 лв. в избрани часове.Това стана откакто министърът на енергетиката Александър Николов разгласи, че страната ще отдели 1,5 милиарда лв. за обезщетения на бизнеса поради скъпата сила. Тези ограничения обаче също се оказаха " изпреварени " от скока в цените още в деня на оповестяването им. Затова от Асоциацията на работодателските организации в България предизвестиха, че обезщетенията няма да спасят предприятията от банкрут.

Таванът се оказа прекомерно невисок

Причината е самият механизъм на определянето им. Той планува като базова да се взема цената на тока в сегмента " ден напред " за юли, която бе 185,59 лв. на мегаватчас. Държавата ще поеме 75% от това, което заплащат компаниите над тази сума. Следва обаче и измама - " само че не повече от 30% от действителната цена ".Това значи, че в случай че токът на свободния пазар стигне 1000 лв. на мегаватчас, обезщетенията биха изглеждали по този начин:

1000-185,59 = 814 лева75% от 814,41 = 610,80 лв.

610,80 лв. на мегаватчас би трябвало да бъде сумата, с която страната ще компенсира промишления консуматор, което значи, че за компанията ще остане да доплаща малко под 390 лв.. Но образецът е при положение, че няма таван на компенсацията. Такъв обаче има и той е 30 на 100 от действителната цена:

30% от 1000 = 300 лв.

В подобен случай страната ще компенсира производителя с 300 лв., а той ще би трябвало да заплати останалите 700 лв.. Това е над три пъти повече от признатата за базова цена от юли, която е 185 лв..

Работодателите предизвестяват за верижни банкрути

" Идеята за таван на компенсацията е порочна и разрушителна. Този метод вещае само прекъсване и излизане в неплатежоспособност на цели стопански браншове, които имат огромен принос към износа и са главен генератор на Брутният вътрешен продукт. Много предприятия към този момент са в извънредно затруднено финансово положение ", предизвестиха работодателските организации в своя обща позиция до президента Румен Радев.Те желаеха среща с президента като предизвестиха, че българските производители са изправени пред изключителна опасност, а зародилата обстановка е невиждана. " Тя не може да се съпоставя даже с финансовата рецесия, почнала през 2009 година Необходима е изключителна експедитивност, централизация и координация в дейностите на държавните институции, каквито към този момент не се виждат. Заплахата от верижни банкрути е изцяло действителна, само че съгласно нас се подценява в огромна степен.Предложението за приемане на таван за компенсиране на енергийните разноски ще има обезпечено опустошителни последствия ", сигнализират представителите на бизнеса.Те приканват президента неотложно да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на който да бъде прегледан предпочитано въпросът за рецесията с цената на електрическата енергия за промишлеността като проблем, който към този момент е достигнал положението на директна опасност за националната сигурност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР