Бизнес. Това е понятието, около което дискутират в предаването “Гласът

...
Бизнес. Това е понятието, около което дискутират в предаването “Гласът
Коментари Харесай

Може ли бизнесът да спаси света

Бизнес. Това е понятието, към което дискутират в предаването “Гласът на времето ” по стратегия Христо Ботев на БНР. И по-конкретно – какви са бизнесите, които имат капацитета да трансформират и даже да избавят света, по време на енергийни, климатични, здравни и обществени рецесии. Как бизнесът се трансформира и по какъв начин трансформира нас? 

Бизнес – едно-единствено разбиране, само че в другите му измеренията в актуалния живот. “Бизнес ” е днешната дума във фокус. Опит за отговор на доста елементарния въпрос: " Може ли бизнесът да избави света? 

Какво е бизнес? Покупко-продажбата, като метод за продобиване на пари. Стопанска, комерсиална активност или главният език за връзка през днешния ден сред човешките същества по света. Древните египтяни, елините, римляните, ние – всички споделяме сходно познание. Създаването на благосъстояние посредством механизма на търговията образува основата, върху която цивилизацията може да просперира. Парите поставят начало на концепцията за добавена стойност – да продадеш нещо по-скъпо в сравнение с са индустриалните разноски. Днешните компании употребяват разнообразни технологии за търговия в световен мащаб, само че същността на бизнеса се трансформирала едва през хилядолетията. 

След 19 век и индустриалната гражданска война бизнесът има опция да пораства оттатък непосредствения взор на приятелите и фамилията. С появяването на поточните линии при започване на 20 век, спомнете си комедията " Модерни времена " на Чарли Чаплин – бизнесът се характеризира със стандартизация и всеобщо произвеждане. След това служащите последователно стават не просто зъбни колела в машината, а човеци с неповторими потребности. Мениджърите остават фокусирани върху успеваемостта, само че осъзнават че служащите са по-производителни, когато обществените и прочувствените им потребности са взети под внимание. 

След военния период във напредък са мултинационалните компании – бизнеси с разнородни ползи из целия свят. Глобалните марки се разрастват в следствие от медийната гражданска война – малкия екран, списанията, вестници, дават на компаниите средства за постигане до всеобщата публика. В 60-те на 20 век маркетинговите способи към този момент са се трансформирали – вместо да описват на клиентите за продуктите – желанията на клиентите се изслушват и продуктите и услугите се приспособяват към тях. 

21-ви век идва и с нова епоха за бизнеса. Интернет, сливания, рискови капитали, напредък. Съвременното мислене за бизнеса извежда на напред във времето разнообразието и обществената отговорност. Устойчивостта, преработването, загрижеността за околната среда са навлезли в бизнес мисленето паралелно със стратегическия мениджмънт и риска. А световната криза от 2008 година и рецесиите от пандемията Covid 19 демонстрираха, че бизнесите по света са от ден на ден взаимосвързани. А както споделя Хенри Люс, издател на списания от Съединени американски щати, " Бизнесът, повече от което и да е друго занимание, е непрекъснато вземане предвид с бъдещето. Той е непрекъснато изчисление и инстинктивно упражнение в далновидност ".

Опит за взор в бъдещето вършат и събеседниците – експертката по маркетинг и бранд мениджърка на Mastercard Bulgaria Полина Видас и Веселин Димитров, публицистичен шеф на сп. Forbes. Включват се по-късно и двама младежи – Радина Попова и Свилен Рангелов, които възнамеряват бизнеси с капацитет да трансформират света.

Този свят в действителност се трансформира бързо и коренно. Как се промени бизнесът за последните 15 години?

Понеже Covid рецесията пристигна от Китай, а рецесия на китайски се изписва с два знака – заплаха и опция. Какви са заплахите и опциите в тази обстановка и по какъв начин бизнесът би трябвало да работи?

" Ако бях питал хората какво желаят, щяха да ми отговорят по-бързи коне ". Това са думи на Хенри Форд. Хенри Форд се споделя индивидът, който сглобява задвижван от бензин автомобил за първи път, след което основава всеобщо произвеждане. Всъщност, това е един от най-ярките образци за нововъведения в света. Иновацията е нормално бизнес изобретение, което в най-хубавия случай трансформира, общо взето, всичко. Друг подобен новаторски артикул е да вземем за пример смарт телефонът, който Стив Джобс и неговите съидейници дадоха на света. Въпросът е – от какви нововъведения се нуждае светът през днешния ден?

Какво става, когато индивидът самичък става стока?
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР