Бившият зам.-министър на отбраната на Иран Алиреза Акбари беше екзекутиран

...
Бившият зам.-министър на отбраната на Иран Алиреза Акбари беше екзекутиран
Коментари Харесай

Иран екзекутира бивш зам.-министър на отбраната, обвинен в шпионаж за Великобритания

Бившият зам.-министър на защитата на Иран Алиреза Акбари беше екзекутиран в Иран, откакто беше приет за отговорен в шпионаж в интерес на Англия.

Смъртната присъда на 61-годишния Акбари, който имаше двойно поданство - иранско и английско, е изпълнена посредством обесване, оповестиха държавните медии в Техеран. Не се оповестява по кое време тъкмо е станало това.

Акбари беше задържан през 2019 година и наказан за шпионаж по отношение на договарянията на Иран със западните сили за нуклеарната му стратегия, което той отхвърляше.

Семейството му е било помолено да отиде в пандиза за " последно посещаване " в сряда, а брачната половинка му е споделила, че той е бил изместен в изолатор, заяви BBC.

Обединеното кралство прикани Иран да спре изтезанието и неотложно да го освободи. Външният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли сподели в петък, че смъртната присъда би била " политически стимулиран акт на безчовечен режим, който изцяло подценява човешкия живот ".

По-рано тази седмица Техеран разгласява видеозапис на Akбари, на който се виждат самопризнания. Иранското министерство на разузнаването сподели, че той е бил " един от най-важните сътрудници на английската разследваща работа в Иран ".

В сряда обаче BBC Persian излъчи аудиосъобщение от Акбари, в което той споделя, че е бил малтретиран и принуждаван да признае пред камера за закононарушения, които не е направил.

Той прибавя, че преди няколко години е живял в чужбина, когато е бил поканен да посети Иран по молба на почитан ирански посланик, взел участие в нуклеарните договаряния със международните сили.

След като дошъл, Акбари бил упрекнат, че е получил строго секретна разследваща информация от секретаря на Висшия съвет за национална сигурност на Иран Али Шамхани " в подмяна на парфюм и риза ".

Бившият министър твърди, че е бил " разпитван и малтретиран " от сътрудници на разузнаването " в продължение на повече от 3500 часа ".

„ Използвайки физически и психически способи, те пречупиха волята ми, докараха ме до полуда и ме принудиха да върша каквото си желаят. Със силата на оръжие и смъртни закани ме накараха да призная за погрешни и корупционни изказвания ", споделя още Акбари в записа.

Той упреква Иран, че желае " да отмъсти на Обединеното кралство, като ме екзекутира ".

По-рано тази седмица представител на английското Министерство на външните работи сподели, че то поддържа фамилията на Акбари и неведнъж е повдигало въпроса за неговия случай пред иранските управляващи. Ведомството е поискало незабавен консулски достъп, само че иранското държавно управление не признава двойното поданство на иранците.

Съединените щати се причислиха към апелите към Иран да не екзекутира Акбари - американският посланик Ведант Пател сподели, че " изтезанието му би била безсъвестна ". И също разяснява, че присъдата е политически стимулирана.

Алиреза Акбари е екзекутиран на фона на в Иран след гибелта в полицейски сектор през септември на млада жена, арестувана от нравствената полиция, тъй като не носела вярно хиджаб. Англия привиква върховен ирански посланик по отношение на репресиите против митингите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР