Бившият вицепремиер и финансов министър в кабинета Борисов 1 шокира

...
Бившият вицепремиер и финансов министър в кабинета Борисов 1 шокира
Коментари Харесай

Дянков шокира всички. Българското мляко по-евтино в Брюксел

Бившият вицепремиер и финансов министър в кабинета „ Борисов ” 1 шокира цяла България, съпоставяйки цените на млякото в Ню Йорк, Брюксел и София. Оказа се, че млякото създадено у нас е с повече от левче по-евтино в Брюксел, макар че с цел да стигне сърцето на Европа има транспортни разноски.  

-->
1,28 $ коства 1 литър пълномаслено мляко в Съединени американски щати - към 2 лв., в Брюксел цената на мляко, създадено в България, му е 1,01 евро,  до момента в който у нас е близо двойно повече – над 3 лв., сподели Дянков.

Цените порастват, потреблението се свива. Инфлацията нараства, само че в България тя е привнесена извън, разяснява той в ефира на бТВ. Дянков бе безапелационен, че далавера в цените у нас има.

Данък добавена стойност би трябвало да се върне на 20%, с цел да нямат компаниите свръхпечалби и да влизат повече пари в бюджета, счита още Дянков.

Според него по-реалната прогноза за влизане на България в Еврозоната е 2025 година Дянков не има вяра и на прогнозите за едноцифрена инфлация, каквато е задачата на служебното държавно управление. Той изясни, че в България 2/3 от инфлацията се дължи на външни фактори и 1/3 на грешките на предходното постоянно държавно управление. " Веднъж като се вдигне цената, мъчно си смъкват търговците и производителите цената на продуктите. В момента, в който се качват цените, тя няма да спадне и това виждаме сега в България ", означи Дянков.

Според него доста мъчно може да повлияе страната посредством напън на пазара. Най-лесният метод да паднат цените е през бюджета. " В идващия бюджет, когато бъде импортиран от служебния финансов министър, би трябвало ДДС-то да се качи на 20%, с цел да не се дава опция за свръхпечалби на бизнесите ", настоя Дянков.

" Спирането на дотациите за комерсиалните вериги и за бизнеса ще смъкна цените на стоките ", добави той. Симеон Дянков е на мнение, че в България няма задоволително конкуренция на пазара. „ Със сигурност в България има далавера, тъй като няма метод цените да бъдат такива “, сподели още той.

„ Съмнявам се, че ще имаме постоянно държавно управление след предварителните парламентарни избори на 2 април, тъй като огромните партии виждам към локалните избори в края на есета “,  предвижда някогашният вицепремиер и финансов министър.

Той счита, че в случай че има някаква вяра за сформиране на държавно управление, то ще е към партии, които желаят влизане на България в Шенген и Еврозоната. " Демократична България " е единственият политически състезател, който се концентрира върху тази тематика, уточни Дянков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР