Бившият външен министър на Словения Анже Логар печели вчерашния първи

...
Бившият външен министър на Словения Анже Логар печели вчерашния първи
Коментари Харесай

Втори тур на президентските избори в Словения ще се проведе на 13 ноември между Анже Логар и Наташа Пирц Мусар

Бившият външен министър на Словения Анже Логар печели вчерашния първи тур на президентските избори с близо 34 % от гласовете при преброени 99,93 % от бюлетините , съобщи ТАСС, като се базира на Държавната изборна комисия.

Логар, който е получил 33,96 % съгласно предварителните резултати, ще се яви на втори тур на 13 ноември против самостоятелната кандидатка Наташа Пирц Мусар, която се подрежда на второ място с 26,87 % от подадените бюлетини.

Евродепутатът Милан Бърглез, който бе претендент на ръководещото „ Движение Свобода “ и Социалдемократи, се класира трети с 15,41 % от гласовете и отпада от конкуренцията.

Останалите претенденти на изборите получиха следните резултати: кметът на община Кочеве Владимир Пребилич – 10,66 процента; гинеколожката Сабина Сенчар, която се яви с поддръжката на популистката партия Ресни.ца (Истина) – 5,95 на сто; депутатът от партия „ Нова Словения “ и някогашен министър на труда Янез Циглер Крал – 4,35 %. Последен се подреди претендентът на партия Левица Миха Кордиш с 2,80 на 100.

Така нито един от претендентите не получи над 50 % от гласовете и на 13 ноември ще се създаде втори тур сред Анже Логар и Наташа Пирц Мусар.

Около 1,7 милиона словенци имаха право на глас при население на страната от 2,1 милиона души.

Държавната изборна комисия заяви, че в изборите са взели участие 865 214 жители или 51,06 % от гласоподавателите. Избирателната интензивност е била съвсем седем % по-висока от тази на изборите през 2017 година, само че не е достигнала нивото от 2007 година – 57,67 на 100.

Премиерът на Словения Роберт Голоб разяснява резултатите от вота. По думите му левоцентристките сили са постигнали същия резултат, както и на парламентарните избори през април, а точно – доста повече гласове от Анже Логар.

Бившият външен министър Логар е непосредствен до премиера от десницата Янез Янша, който бе министър-председател на Словения три пъти, само че е подложен на критика поради опитите му да ограничи свободата на медиите и за подкопаване на демократичните полезности и върховенството на закона.

„ Ние, несъмнено, никога не желаем да победи претендента на Словенската демократическа партия и ще създадем всичко допустимо това да не стане “, съобщи министър председателят Роберт Голоб, чиято нова партия победи Словенската демократическа партия на Янша на изборите през април.

По данни на организация СТА на втория тур партията на Роберт Голоб „ Движение Свобода “ ще поддържа Наташа Пирц Мусар.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР