Бившият външен министър на Словакия Иван Корчок и настоящият председател

...
Бившият външен министър на Словакия Иван Корчок и настоящият председател
Коментари Харесай

Корчок печели първи тур на президентските избори в Словакия, балотаж на 6 април

Бившият външен министър на Словакия Иван Корчок и актуалният ръководител на Народното събрание Петер Пелегрини ще се изправят на втория тур на президентските избори през април, сподели формалното броене на гласовете.


Либералът Корчок води с 41,71% поддръжка при преброени 97% от гласовете, до момента в който Пелегрини е получил 37,53%, заяви словашката статистическа работа, съобщи Агенция Франс Прес.

Балотажът на 6 април беше предстоящ от анализаторите, защото 48-годишният Пелегрини и 59-годишният Корчок оглавяваха изследванията на публичното мнение преди вота, белязан от дълбоки различия по отношение на войната в прилежаща Украйна.

Неочакван обаче е превесът на Корчок против неговия конкурент.

Пелегрини е подкрепян от министър-председателя Роберт Фицо, който слага под въпрос суверенитета на Украйна и е определян за проруски политик.

Корчок е твърдо проукраински надъхан, сходно на досегашния президент Зузана Чапутова, критик на държавното управление, която реши да не се кандидатира за втори мандат.

След като пусна бюлетината си, Пелегрини съобщи, че Словакия ще остане закотвена в Европейския съюз и НАТО след изборите, макар Фицо.

" Дори да приказваме за по-суверенна външна политика, това не значи, че курсът на Словакия би трябвало да се промени ", добави той.

Корчок, който евентуално ще се сблъска с твърда съпротива от страна на екипа на Фицо, в случай че бъде определен, съобщи, че е значимо новият президент да получи мощен мандат от гласоподавателите.

Чапутова се надява нейният правоприемник " да показа добре страната ни в чужбина ".

Президентът на Словакия ратифицира интернационалните контракти, назначава висши съдии и е главнокомандващ на въоръжените сили.

Ръководителят на 5,4-милионната страна - членка на НАТО и Европейски Съюз, може също по този начин да постанова несъгласие на закони, признати от Народното събрание.

Последните изследвания на публичното мнение демонстрират, че конкуренцията е напрегната. Проучване на организация Ipsos демонстрира, че Пелегрини ще получи 37% от гласовете, а Корчок- 36%.

Разделени във връзка с Украйна

Според анализатори един президент, подкрепян от Фицо, може да затвърди антиукраинската външна политика на държавното управление.


" Пелегрини най-вероятно ще работи като съдружник на държавната коалиция, водена от Роберт Фицо ", съобщи пред Агенция Франс Прес основаният в Братислава анализатор Павол Бабош.

" Иван Корчок доста евентуално ще бъде контраст на държавната коалиция, той ще употребява разнообразни принадлежности, с цел да поправя недемократичните им трендове ", добави той.

Войната в Украйна от февруари 2022 година насам е фикс концепция в предизборната акция, която раздели страната.

Наскоро Пелегрини съобщи, че словашките политици са разграничени на две групи - тези, които желаят войната да продължи, и тези, които биха предпочели мирни договаряния.

" Аз числя се към втората ", сподели той.

Дългогодишният му съдружник Фицо през годините е назначавал Пелегрини на разнообразни постове, в това число ръководител на Народното събрание и министър на образованието.

48-годишният политик оглави държавното управление, откакто Фицо беше свален от премиерския пост през 2018 година

" Мирът не може да значи капитулация "

Корчок е посланик, който е представлявал Словакия в Съединени американски щати, Германия и Швейцария. 59-годишният словак подлага на критика апелите на Фицо да се договаря с Москва.

" Руската федерация потъпква интернационалното право. Не считам, че Украйна би трябвало да се откаже от част от територията си, с цел да реализира мир ", акцентира той пред Агенция Франс Прес.

По време на последния президентски спор двамата се сблъскаха по тематиката за Украйна, като Пелегрини прикани за " неотложно преустановяване на огъня и започване на мирни договаряния ".

" Мирът не може да значи капитулация ", отвърна Корчок, като добави, че мирът може да настъпи " неотложно " при изискване, че съветските войски се изтеглят.

Въпреки че се кандидатира като самостоятелен претендент, Корчок е подкрепян от опозиционни партии, които считат, че успеха на Пелегрини ще проправи пътя за президентско опрощение на съдружници на държавното управление, уличени в корупция. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР