Бившият украински дипломат Ростислав Ищенко заговори за транспортната блокада на

...
Бившият украински дипломат Ростислав Ищенко заговори за транспортната блокада на
Коментари Харесай

Транспортната блокада на Калининград беше наречена повод за война

Бившият украински посланик Ростислав Ищенко заприказва за транспортната обсада на Калининград, която неотдавна бе оповестена от Литва. За това той написа в колонка за изданието «Украина.ру».

Това решение е самоубийствено, защото е подготвен casus belli [причина за оповестяване на война]. Международното право недвусмислено подсигурява достъп на всяка страна до своя ексклав, тълкувайки всяко затруднение пред упражняването на това право като експанзия.

Авторът на колонката призна, че сътрудниците на Литва ще се опитат да пренебрегват тази законова наредба, защото Русия резервира достъпа до Калининград по море. Тази позиция обаче е несъстоятелна, защото интернационалното право изисква опазване и на сухопътния пренос.



Решението на Литва

На 17 юни губернаторът на Калининградска област Антон Алиханов осведоми, че Литовските железници са уведомили Калининградската железница за преустановяване на преноса на редица артикули, включени в глобите на Европейски Съюз. Транзитът спря в 00:00 часа на 18 юни.

Под рестриктивните мерки попадна необятен лист от артикули - по предварителни оценки това е от 40 до 50 % от асортимента на артикули, в това число строителни материали, цимент и метали. Алиханов добави, че литовските железници са взели решение за транспортната обсада на града след изказванията на Европейската комисия. По думите му управляващите чакат уточнения за актуалната обстановка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР