Бившият служебен премиер и лидер на партия Български възход“ Стефан

...
Бившият служебен премиер и лидер на партия Български възход“ Стефан
Коментари Харесай

Стефан Янев в Брикел: Българските ТЕЦ-ове да не се използват с политически и пропагандни цели!

Бившият длъжностен министър председател и водач на партия „ Български напредък “ Стефан Янев организира среща с управлението и чиновниците на Брикел.

Посещението бе по самодейност на работническия колектив на сдружението, което бе отправило писмена покана за посещаване към някогашния длъжностен министър председател.

„ Каним Ви да се срещнете с нас, служащите от трудовия колектив на Брикел, с цел да Ви споделим нашите паники за бъдещето на нашите работни места, ориста на нашата централа и целия Маришки басейн. Каним тъкмо Вас, тъй като в последните години Вие сте единственият държавен деятел, който като Министър ръководител на две служебни държавни управления защитаваше ясно и изрично българската въгледобивна промишленост и българската въглищна енергетика и по този метод опазваше работните места на хиляди български миньори и енергетици “, са написали в поканата си до някогашния длъжностен министър председател енергетиците от Брикел.

Срещата стартира с встъпителна тирада от изпълнителния шеф на Брикел Янилин Павлов. Ръководителят уточни, че Стефан Янев е единственият държавен деятел, който в последните години е защитавал българската въгледобивна промишленост и въглищна енергетика.

„ Единствено в Брикел, с изключение на електрическа сила, от родните въглища се създава обогатено енергийно гориво, което е скъпа и незаменима суровина за още доста топлоцентрали. Считаме, че това е извънредно значимо изключително в изискванията на най-голямата международна рецесия в последните 70 години “, обърна се един от чиновниците персонално към някогашния министър председател Стефан Янев.

В изказването си някогашният длъжностен министър председател съобщи, че е от основна значимост България да има енергопроизводство, което употребява лични български запаси, каквито са въглищата. По думите му само по този начин ще се подсигурява енергийната самостоятелност на България. Янев уточни, че по време на мандата му като длъжностен министър председател е станало ясно, че хоризонтът за работа на въглищните централи е 2036-2038 година.

„ Ако имаме смислена политика като страна, ние би трябвало да се борим за нашите предприятия и нашата енергетика! В настоящата международна обстановка да си вършим опити с неоснователно затваряне на централи, употребяващи народен запас, е безусловно излишно и ненужно. Още повече не е в полза на българската стопанска система, енергетика и сигурност “, сподели Стефан Янев пред чиновниците на Брикел.



Стефан Янев съобщи, че всеобщо преди избори партиите вършат обещания, само че когато отидат в хубавите си кабинети на жълтите павета, новите политици стават неоткриваеми и глухи за проблемите на елементарния българин.

„ От много време в политически проект се държим като комплицирани деца, които чакат нареждания от Брюксел, само че проспиват опциите си и се вършат на ощипани. Българската страна е взела участие в процеса на основаване на новото европейско екологично законодателство, само че сме пропуснали да защитим интереса си, тъй като не сме имали същински държавници. Сега е времето да стартираме да сътворяваме държавници! А не да вършим същото и да чакаме друг резултат “, съобщи Стефан Янев пред събралите се енергетици.

Бившият длъжностен министър председател не счита, че е належащо българските жители да заплащат цената за енергийния преход и уточни, че той не би трябвало да се случва посредством затваряне на централи без да са построени други възможности.

„ Изключително държа българските ТЕЦ-ове да работят по всички законови условия, само че не и да се употребяват с политически и пропагандни цели! Каква е цената на тези дейности, когато няколко хиляди фамилии останат без прехранване? Аз това не го разбирам “, сподели Стефан Янев.

Бившият длъжностен министър председател съобщи, че не трябва с лека ръка да се закриват всички централи, а да се разработят действителни и съответни проекти за декарбонизация с действителни работни места за хората.

На въпрос какво е решението, в случай че получим напън от Европа за по-бързо закриване на ТЕЦ-овете на въглища, Янев отговори, че България би трябвало да брани интереса си по-активно по образеца на Полша и Унгария.

„ Щом те го могат, не виждам причина, за какво ние да не браним личния си интерес. Особено в тази в действителност спешна обстановка. Цяла Европа се връща към въглищата, ние да бягаме от тях е лишено от логичност и за мен е ирационално “, сподели Стефан Янев.

Бившият длъжностен министър председател уточни, че осъзнава какъв брой е значима работата на  Брикел за доста български централи и направи забавно съпоставяне.

„ Аз като артилерист знам какъв брой са значими боеприпасите, вие тук нагледно казано вършиме боеприпасите за доста други български ТЕЦ-ове. За това постоянно съм държал при решаването на проблеми да се подхожда умно и рационално “, сподели Стефан Янев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР