Бившият шеф на УЕФА Мишел Платини изгуби обжалване на наказанието

...
Бившият шеф на УЕФА Мишел Платини изгуби обжалване на наказанието
Коментари Харесай

Мишел Платини загуби обжалването в Страсбург

Бившият началник на УЕФА Мишел Платини изгуби обжалване на наказването си, наложено от ФИФА през 2015-та година, пред Европейския съд за правата на индивида. Французинът твърдеше, че глобата от Етичната комисия на ФИФА е наложена “нечестно ” и без да му се даде право да се отбрани, само че от Съда са отхвърлили жалбата с претекстовете, че тя е голословна. Европейският съд за правата на индивида е последна инстанция и днешното решение не може да бъде обжалвано. 
Трикратният притежател на Златната топка към този момент изтърпя четиригодишната си възбрана за всякаква футболна активност и даже през януари се завърна на висока позиция във ФИФПро – международната асоциация на професионалните футболисти. Днешното решение на Съда обаче значи, че от ФИФА ще изискат по правосъден път Платини да върне на международната футболна централа 2 милиона швейцарски франка, поради които точно се стигна до рухването на французина и Сеп Блатер от лидерските позиции в УЕФА и ФИФА. Въпросната сума е трансферирана от ФИФА към Платини през 2011 година по разпореждане на Блатер, като французинът твърди, че това е хонорар за осъществена консултантска работа, само че от ФИФА са безапелационни, че е финансовият трансфер е нерегламентиран. 
Решението на Европейския съд за правата на индивида има и алегорично значение и най-вероятно ще попречи на проектите на Платини да се завърне във футбола като почитан началник. След назначението му за съветник на президента на ФИФПро Филип Пиат стана ясно, че Пиат няма да се кандидатира за нов мандат на изборите след две години и се заприказва, че тогава Платини ще се опита да оглави организацията, в която членуват 63 страни и към 65 хиляди професионални футболисти.
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР