Бившият президент на ЦСКА Александър Томов заяви пред Sportal.bg, че

...
Бившият президент на ЦСКА Александър Томов заяви пред Sportal.bg, че
Коментари Харесай

Томов: С 8 милиона лева ЦСКА можеше да се спаси!

Бившият президент на ЦСКА Александър Томов съобщи пред Sportal.bg , че 8-те милиона лв., които компанията " Ред Енимълс " би трябвало да заплати за емблемата на ЦСКА, са могли да спасят сдружението от банкрут. Той показа, че е напуснал " Българска войска " под сериозен политически напън. Според Томов въпросът към приемствеността на 31-кратните първенци ще се реши от УЕФА.

" Става дума за сериозен юридически проблем, който ще се реши в Нион. ЦСКА е банкрутирал през 2015 година преднамерено, изрично! Съдя лицата Манджуков, Инджов и Милко Георгиев. Такива предумишлени банкрути не би трябвало да се вършат! ЦСКА загуби от това, публиката загуби, страната загуби - търсим правдивост в съда.

Оставих ЦСКА, само че нямах избор поради тежката политическа офанзива към мен. В течение на два месеца бе натиснат моят бизнес, бяха отказани да ни се дадат парцелите. Викнаха моя азиатски сътрудник и му споделиха: " Няма да работиш с него ". Това е финансов напън! Когато си подложен на подобен напън, идва миг да потърсиш сътрудник. Манджуков е човек с пари, заявява ми другарство. До края на март, тогава ми споделиха, че нямат потребност от мен. Те поеха отговорност на обществена конференция! Голямата драма пристигна, когато те разпуснаха тима. Фалираха клуба!

Феновете сочат мен поради неведение и агитация. Истината е, че ние поехме клуба с 38 милиона лв. отговорности и го оставихме с 22 милиона лв. отговорности. Това го има в документи в БФС. Отделно тези преди нас бяха оставили клуба без футболисти. А ние изградихме тим. През 2014 година имахме огромни доходи - 4 милиона, от продажбите на Райс Мболи, Ивайло Чочев и Сержиу Буш. Онези след нас взеха тима не за да го развият. Имаха разпореждане от високо политическо равнище, не ме питайте повече. Гриша Ганчев през март ми сподели, че е решил, че не може да се оправи. Това беше през март. Във футбола единствено сме давали, това може да се ревизира. Може да се види по публични данни. През 2015 година имахме проект да понижим задълженията до 10 милиона лв., в случай че бяхме осъществили продажбите.

Защо Левски имаше по-големи задължения няколко пъти, само че не беше фалиран? Защо? Едно време, когато тук беше Прамод Митал, не ни дадоха базите. Много е смешно това Министерство на спорта, освен при Кралев, само че и при него. Кралев даде ли пари на Черно море, на Спартак (Варна), на Лудогорец? А на ЦСКА какво даде? Този стадион е на министерството. Кралев би трябвало да знае, че по този начин българският спорт ще си остане под масата. Докарах тук мултимилиардер от Хонконг и да не ви споделям на какво го направиха. Срамно е за българската страна. Искат да управляват почитатели, Левски и всичко. В цивилизована Европа по този начин не се прави.

Гриша Ганчев е пристигнал, откакто клубът беше фалиран. А за какво не потегли по пътя на оздравянето, го питайте него. Това е неточност! Може да не му е било позволено! Сега ЦСКА щеше да играе в Лига Европа. Феновете бяха излъгани. При купата през 2008 година всичко потегли от кабинета на Сергей Станишев. Получихме приветствени телеграми тогава за 60-годишнината на клуба от Георги Първанов, от Бойко Борисов, само че не и от Станишев. Всичко е до контрола върху фенските маси. На равнище политика постоянно ЦСКА и Левски са били обект на огромно задкулисие. Само от присъединяване ни тогава в Шампионската лига, два мача, щяхме да имаме 1 милион, който данъчните можеха да си вземат. Защо лишиха лиценза? Красен Кралев пък в този момент стана за смях на всички! Видяха всички неговия автограф, че сме забили повече от гвоздей.

Правителствата се сменят, подмолните играчи остават едни и същи. В оня май през 2008 година президентът на Левски посещава 12 пъти Станишев, а Станишев прати нелегално ДАНС в ЦСКА. Истината е, че Станишев искаше да ме махне от ЦСКА. С такива некадърници, стават батаци! Въпросът с базите на ЦСКА не е решен от към този момент 20 години. През 2015 година натискът още веднъж беше от толкоз високо равнище, както през 2008-а. След като ДАНС влезе в ЦСКА, офицерът, който ръководеше акцията, ми сподели, че се срами.

Щом има два ЦСКА, това демонстрира, че ЦСКА не може да бъде погубен. Знам, че в ЦСКА 1948 има прелестни футболисти, някогашни играчи на ЦСКА. УЕФА в последна сметка би трябвало да припознае един от клубовете. Мисля, че тази година не, само че в вероятност това може да се случи. УЕФА се опасява да не сътвори казус. Защото другояче всеки клуб може да закрие задълженията си, само че да си оставят активите, само че това е нелегално. Има най-малко 150 клуба в Европа с по-големи задължения от на ЦСКА. Затова УЕФА се опасява да не допусне казус. Злото с ЦСКА обаче е позволено. С нашия тим щяхме да сме първенци! А те пробиха тима, принудиха Стойчо Младенов да напусне, попитайте Анатоли Нанков за опита да се купуват футболисти. Имах фантазия да трансформира ЦСКА в Арсенал. Рано или късно почитателите ще се обединят!

Днес видях несериозното известие, че ще има нов търг. Това е юридически несериозно. Щом има победител на търга, той би трябвало да заплати. Ако не заплати, след него има различен и така нататък Логичен въпрос е за какво 8 милиона не се заплатиха за оздравяването на клуба. Ако се бе поело по пътя на оздравяването, щяха да са нужни даже по-малко пари и тимът щеше да взе участие в шампионатите на УЕФА ", сподели Томов пред Sportal.bg .
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР