Бившият президент на ЦСКА Александър Томов говори пред Sportal TV

...
Бившият президент на ЦСКА Александър Томов говори пред Sportal TV
Коментари Харесай

Александър Томов: Зад фалита на ЦСКА стои Бойко Борисов

Бившият президент на ЦСКА Александър Томов приказва пред Sportal TV по отношение на настоящата тематика с някогашните играчи на " армейците ", които търсят стотици хиляди евро от банкрутиралия клуб. Според Томов Гриша Ганчев е позволил неточност около банкрута на ЦСКА.

" Най-важното е да се преодолее тази неприятна история и да гледаме една забавна борба за шампионската купа. Става дума за чисто престъпни покупко-продажби от интервала 2011 - 2013 година Сключване на покупко-продажби за привличане на футболисти, които имат фиктивен темперамент. ФИФА преследва сходни проблеми. Аз имах седем-осем такива проблема, когато бях президент на ЦСКА. Става дума преди мен и моя екип, това са случаи от времето на така наречен притежатели " Гърнетата ". Сделки и комисионни за сметка на клуба. За Александру Пакурар платихме милион - от УЕФА ми се обадиха и ми споделиха, че до седмица би трябвало да платим или ще ни лишават шест точки. Платихме. Сега по същия метод трябваше ЦСКА да заплати, без притежателите да имат виновност за това. Гриша Ганчев позволи принципална неточност, записва ЦСКА като нов клуб - Етрополе и Литекс, явно адвокати им дадоха неприятен съвет, с цел да може да не поеме пасивите на ПФК ЦСКА. Инджов е част от цялата тази завера.

Ганчев заплати доста повече, в сравнение с в случай че не бяха банкрутирали клуба. Казвал съм му го персонално. Зад банкрута стои някогашният министър председател Борисов. Идва лицето Манджуков, 2015 година, и споделя на футболистите, че са свободни сътрудници. А за Тони Силва имахме оферта за 1,5 млн. паунда. Това е преднамерено разрушение на активите на един клуб.

Грешката е фундаментална, напролет на среща при Борисов са били пет-шест индивида. През април тогава се прави първият опит да се сътвори нов ЦСКА, с добавка " София ", с цел да не се заплащат задълженията. Ние закрихме седем или осем каузи. Как може да оставиш 14 каузи, огромна част от тях са безусловно фиктивни? Никой не желае това да го проверява ", сподели Томов.

" Стойчо Младенов да не приказва за някогашни управления. Нито един от футболистите не е бил обект на трансфер по мое време. Няма нито един случай, в който да съм хванал някой, който да е направил неефективна договорка за ЦСКА. По мое време не е имало нито един случай с подобен трансфер. Всички тези имена са от предходни интервали и са станали при едни и същи хора. Призовавам Стойчо да назове точни имена. Никога не съм допускал сходни прехвърляния. Неговото име беше забъркано, обикновено е да го боли. Това става в навечерието на борба за шампионската купа. Това скапва атмосферата ", разяснява някогашният президент на " алените ".

" Можеше да завоюват делата с Бенжелюн, в случай че не бяха направени юридически неточности, само че изгубиха доста време. Няма по какъв начин, когато излезе подобен проблем и възбраната на ФИФА, да няма коментар. С намесата на Борисов, който нападна моя максимален бизнес, аз бях заставен да напусна клуба. Когато поех клуба, заварих 38 милиона, а когато си потеглих, оставих 21 милиона.

Преди мен бяха натрупали доста отговорности. Нека се види кои изпълнителни шефове са били забъркани. В архива на ЦСКА би трябвало тези контракти да стоят. Това не са реализатори шефове, които аз съм назначавал. Нямам нито един подобен случай. При втория ми интервал Лудогорец ни взе купата силово. Тогава имаше интервенция от най-високите етажи на страната ", добави той.

" ПФК ЦСКА ми дължи 4 милиона и половина. Това обаче няма значение. В нашия футбол един от проблемите е, че няма порядък. Нямаше по какъв начин Лудогорец да стане първенец толкоз пъти подред, в случай че нямаше привилегии. Подарих един милион лв. на ЦСКА. Не съм се присъединил в дарителската акцията, тъй като тя е за елементарните почитатели. Те демонстрираха взаимност, каквато преди години нямаха ", разяснява някогашният " червен " президент.

" ЦСКА беше фалиран преднамерено и несправедливо. Левски в този момент е в доста по-тежко положение, само че не е фалиран. Ако има финансов феърлплей, ще има пълноправие сред клубовете ", сподели още Томов.

" Работил съм със настоящия състезателен министър. Видях, че и неговото име е забъркано, само че не мога да кажа нищо. Може и да е нечиста сделка ", допуска той.

" Аз не виждам никакви условия да се върна във футбола. Първият път, когато влязох в ЦСКА и станахме първенци, още на втория ден разбрах, че в целия футбол не се заплащат налози от заплатите на футболистите. Когато се банкрутира КТБ, се заличиха следи. Такъв е казусът и с банкрута на ЦСКА. Една част от дълга, поради който ЦСКА беше фалиран (21 милиона), беше към мен, друга част към страната, които бяха обезпечени, а останалата - каузи, заведени от футболисти ", твърди Алекандър Томов.

" Поне две от купите на Лудогорец са извоювани политически. Ударът против ЦСКА и Левски е удар против българския футбол. Собствениците на Левски бяха сменяни през годините на политическа основа. Пловдивските клубове също имаха непрекъсната промяна на притежатели, като в два случая още веднъж Борисов е бил забъркан ", съобщи още той.

" Винаги съм поставял над всичко триумфа и славата на ЦСКА. Бяхме доста покрай купа, само че имаше брутална интервенция на избрани хора ", приключи някогашният президент на " армейците ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР