Бившият президент Доналд Тръмп поиска от федералния съд временно да

...
Бившият президент Доналд Тръмп поиска от федералния съд временно да
Коментари Харесай

Тръмп съди правителството на САЩ заради обиска във Флорида

Бившият президент Доналд Тръмп изиска от федералния съд краткотрайно да попречи на Федералното бюро за следствие да прегледа материалите, конфискувани преди две седмици от вкъщи му във Флорида.

Тръмп упорства да се изчака, до момента в който не бъде назначен специфичен специалист, наблюдаващ прегледа, съобщи " Ройтерс ".

Претърсването на Мар-а-Лаго на 8 август, пред които е изправен Тръмп от времето си на поста и в частния бизнес.

" Политиката да не въздейства на правораздаването "

Правителството на Съединени американски щати е взело над 300, в това число материали от Централно разузнавателно управление на САЩ, Агенцията за национална сигурност и ФБР по данни на " Ню Йорк таймс ". Сред тях са материали, открити от Националния списък през януари, и документи, които сътрудниците на Тръмп са дали на Министерството на правораздаването през юни.
Претърсването е през януари 2021 година, откакто загуби президентските избори. Иззети са 11 комплекта класифицирани документи, някои етикетирани като " строго секретни " (най-високото равнище на подредба - документите могат да се четат единствено в специфични държавни помещения).
Искането на Тръмп, подадено във федералния съд в Уест Палм Бийч, Флорида, е и към Министерството на правораздаването на Съединени американски щати, с цел да му опише то предметите, които ФБР иззе от вкъщи му в Мар-а-Лаго по време на обиска на 8 август, и изиска следователите да върнат всички движимости отвън обсега на заповедта за обиск.

" Не може да се разреши на политиката да повлияе на правораздаването ", се споделя в документите. " Правоохранителните органи са щит, който пази американците. Те не могат да бъдат употребявани като оръжие за политически цели. "

Такова искане за специалист при проучване на материали може да бъде отправено при случаи с висока политическа сензитивност: случи се по искане на прокуратурата при претърсването на домовете на някогашните юристи на Тръмп, Майкъл Коен и Руди Джулиани.

" Пътна карта " на следствието

Съдия-магистрат Брус Райнхарт от Окръжния съд на Съединени американски щати в Уест Палм Бийч, който е одобрил заповедта, обмисля дали да изиска от Министерството на правораздаването да пусне редактирано копие от клетвената декларация, излагаща доказателства за евентуална причина за претършуване на дома на Тръмп.

Министерството на правораздаването на правосъдно съвещание е срещу с аргумента, че това ще даде " пътна карта " на следствието и може да охлади съдействието на очевидците. Райнхарт намира опасенията за основателни, само че желае да се потърси опция. В резултат правосъдното министерство би трябвало да даде до четвъртък редактирано копие на документа, а Райнхарт да реши дали да го оповести обществено.

След недоволства от Тръмп и неговите съдружници в медиите, че претърсването било политически стимулирано, основният прокурор на Съединени американски щати Мерик Гарланд изиска от съда да разгласява редактирано копие от заповедта за обиск и разписката за благосъстоятелност, в която са разказани взетите движимости.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР