Бившият национал Кирил Котев започва втори сезон като спортен директор

...
Бившият национал Кирил Котев започва втори сезон като спортен директор
Коментари Харесай

Кирил Котев: ЦСКА ще завърши първи във Втора лига

Бившият национал Кирил Котев стартира втори сезон като състезателен шеф на ЦСКА 1948. За задачите, за отбора, за решенията, които би трябвало да взима: някогашният бранител даде изявление пред клубния уебсайт.

- Г-н Котев, ЦСКА започва с три победи в шампионата, по какъв начин стои тимът в игрови проект съгласно вас?

- До момента не може да не сме удовлетворени и от метода на игра, от старанието на футболистите. Подготвени сме физически добре. Разбира се, има още какво да се желае, само че несъмнено сме надградили. Момчетата знаят чудесно каква е задачата и желаят с цялото си сърце да я реализиран.

- Предстои може би най-трудният мач до момента – посещение в Монтана, какво очаквате от мача против противник, който несъмнено демонстрира класа и реализира значима победа против Хебър?

- Монтана си резервира главния състав, сериозен тим с опитни футболисти. Но напълно всичко зависи от нас. Смея да настоявам, че сме по-класният тим и ЦСКА ще играе за победа.

- Т.е. не се вършат сметки и за тъждество?

- Абсурд! ЦСКА сме и играем всеки мач за победа. Това е заложено в ЕГН-то на клуба.

- Рано е още за сметки, само че с изключение на Монтана кои тимове се обрисуват като съществени съперници за влизане в efbet Лига?

- Хебър, Септември най-много, Монтана и Литекс. Те се открояват.

- Какъв % от селекцията, която ЦСКА беше възнамерявал това лято, е изпълнен? Знаем, че в никакъв случай не се случват нещата на 100%, само че въпреки всичко?

- В проценти не желая да приказвам. Бяхме се насочили към едни футболисти, много от тях успяхме да притеглим, с Тошев даже се и разделихме след прехвърлянето му в Казахстан. Определено сме удовлетворени от селекцията. Всички нови имат качества, неслучайно са тук, имам вяра в тях. Трябва да го покажат и да изпълнят задачата.

- Банален въпрос, след който следва нормално прост отговор, че е отворен развой: приключена ли е селекцията в ЦСКА?

- Докато не затвори прозорецът, има късмет да вземем нов футболист.

- Имаше ли отказали футболисти с аргумента, че желаят да играят в елитно равнище, било то България или друга страна?

- Миналата година го имаше този проблем, само че футболистите видяха по какъв начин работим, какви са упоритостите ни. Въобще, във футболните среди се приказва с почитание за ЦСКА. Всички чакат, че ще се развиваме и ще играем първокласен футбол. Поканените футболисти имат вяра, че ще са следващата година в най-горното равнище и това не им е проблем към този момент.

- Да се върнем тогава – кое попречи на ЦСКА да се е класирал към този момент в efbet Лига или най-малко да играе бараж?

- Първо, предишното лято чакахме разрешението дали ще участваме във Втора лига и това забави селекцията ни. Чак на третата седмица започнахме договаряния с нови футболисти. Това докара до прибързани наши решения, неточности с някои от прехвърлянията. Но нямаше време и трябваше някак да се реагира.

Вината е напълно в нас, не я търсим на никое място другаде. Знаете, че дадохме и късмет на огромна част от футболистите, извели ЦСКА до първото място в Трета лига. Като се съберат всички неща, получавате отговор.

През зимната пауза направихме много добра селекция с опитни, положителни футболисти. Малко не ни стигна. Пак споделям, виновността я намираме напълно в нас. Но ЦСКА продължава да залага на млади българи. Така ще бъде и отсега нататък.

- Видя се онази вечер, че Звезда излезе с 10 сърби в борба за групите на Шампионската лига, значи можело?

- Разбира се. За мен това е верният път.

- И макар всички проблеми ЦСКА докара борбата за бараж до един мач в Кърджали, можеше ли той да бъде извоюван?

- Един мач постоянно може да бъде извоюван. Но да не се залъгваме, не бяхме подготвени за елитното равнище. Нямаше да бъдем този тим, който всички желаеме. Следващото лято ЦСКА ще има отракан състав за най-високото равнище. През предишния сезон го нямахме.

- Тоест, да разбираме, че ЦСКА гледа селекционно 6 месеца, година напред?

- Гледаме напред, несъмнено, неслучайно привличаме млади български момчета. Ясно ни е, че ще има интервал на акомодация. Готови сме да ги изчакаме, имаме вяра в тях, имаме вяра твърдо в качествата им. Това е наша политика. Но в този момент задачата е да влезем, дано първо си свършим работата, пък тогава да разгласяваме нови цели. Със сигурност летвата е много високо вдигната.

- Вече година и няколко месеца сте състезателен шеф на ЦСКА, кои са компликациите, които не очаквахте и ви изненадаха?

- Бях наясно, че ще е много комплицирано и напълно друго от това да си футболист. Очаквах компликациите.

- Сега е много по-тежко?

- Абсолютно, отговорността е несравнимо по-голяма.

- С много от момчетата сте играл или сте били противници, а през днешния ден би трябвало да им говорите като началник, да им се скарате при нужда. Труден ли е този преход?

- Всеки от момчетата ме познава от терена, познават ме и като човек, тъй че нямаме проблеми. Наясно са, че когато си правя работата, няма другари и сантименти. Има една цел и тя е значимата. Аз съм концентриран върху нея и всичко друго остава на назад във времето.

- Последно, в случай че в този момент се върнете още веднъж през лятото на 2017 година, бихте ли взел решението да подсилите ЦСКА в Трета лига като футболист, а след това и като състезателен шеф?

- Още като завърших с Локомотив Пловдив, бях осведомен какво се случва в клуба, по какъв начин се работи в него. Пред мен в никакъв случай не е имало алтернатива. За мен това е ЦСКА. Пак бих взел същото решение.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР