Бившият нападател на българския национален отбор по футбол Валери Божинов

...
Бившият нападател на българския национален отбор по футбол Валери Божинов
Коментари Харесай

Божинов: Не съжалявам за нищо

Бившият нападател на българския народен тим по футбол Валери Божинов съобщи, че не съжалява за нищо в професионалната си кариера в изявление за известния италиански публицист Джанлука Ди Марцио.

36-годишният голаджия напусна новака в българския футболен хайлайф Септември (София) при започване на седмицата и по всичко наподобява, че поема по нов път, макар че към момента не е оповестил, че се отдръпва от дейна спортна активност.

Божинов сигурно има намерение да остане покрай играта, така стартира курс за състезателен шеф във водещия италиански център за футболно образование " Коверчано " от средата на ноември.  Той възнамерява да изкара и треньорски лиценз при първа опция.

Като футболист той започва в Лече, след което мина през няколко водещи европейски клуба, измежду които Ювентус, Фиорентина, Манчестър Сити и Спортинг Лисабон, а в последните няколко години игра и за балканските грандове Партизан (Белград) и Левски.

" За 20 години кариера доста неща можеха да бъдат разнообразни, доста можеха да се развият по различен метод. Но какъв е смисълът да живееш със съжаления? Трябва постоянно да гледаме напред. Играл съм с велики първенци, сигурно не мога да се окайвам. Толкова са доста, че не мога да ги изброя ", сподели Божинов.

" (Карлос) Тевес беше необикновен, повярвайте ми. Той правеше неща, за които непрестанно се питаш: " Как е допустимо? ". След това в Манчестър Сити играх с Робиньо, неговите финтове и дрибъл бяха неповторими. Но съм имал прекомерно доста велики съотборници. В съблекалнята на Ювентус, да вземем за пример, на която и страна да се обършеш, се виждаше първенец. Буфон, Недвед, Каморанези, Дел Пиеро, Трезеге. Разбирате какъв брой мъчно беше да намериш място в нападението... ", добави той.

Нападателят не крие, че продължава да има доста близки връзки с Панталео Корвино, който го откри за огромния футбол и го притегли в Лече.

" Корвино е неповторим. Говоря освен като експерт, само че и най-много като човек. Той ми беше като татко, всяка неделя му бях на посетители, хранехме се, а той ми даваше препоръки за всичко. Дължа му доста. Той е първенец в откриването на гении и в човешките взаимоотношения. Познавате Меси? Тук става въпрос за същото ", сподели нападателят.

Корвино се допитва до Божинов за привличането във Фиорентина на Душан Влахович и Никола Миленкович от Партизан. Флорентинци купува през 2017 година за 5,5 милиона евро централния бранител Миленкович, който е едвам на 19 години, а сега е оценен на над 20 милиона евро. През идващия сезон те вземат и 18-годишния тогава нападател Влахович за малко над 3 милиона евро, а през тази зима го продадоха на Ювентус за над 80 милиона евро.

" В Партизан имах доста положителни съотборници. Но Душан, който тогава не беше навършил и 16, към този момент се отличаваше. Все едно виждах себе си на неговата възраст. Увереност в качествата си и предпочитание да стигне върха. Един ден той ми сподели: " Искам да бъда балканският Ибрахимович ". Имаше предпочитание да покори света, каквото не бях виждал в различен преди, беше като вманиачен. Мислеше само за футбол, тренираше доста крепко и настойчиво, което не е всекидневно за неговата възраст ", спомня си Божинов.

" Един ден телефонът ми звънна. " Как са тези двамата, да ги взема ли? ", Панталео Корвино беше от другата страна. " Двамата? " Да, тъй като вторият беше Никола Миленкович, най-хубав другар и съквартирант на Влахович. Те бяха неразделни. Казах му: " Абсолютно. Вземи ги и след 2-3 години те минимум ще утроят цената си ". Душан има ужасно предпочитание за изява и има качествата да бъде един от най-хубавите в света. Никола се разви доста в Серия А, той има изключителни механически и физически благоприятни условия. След толкоз години в света на футбола въпреки всичко някои неща са ми ясни, нали? ", добави той.

Божинов разяснява и актуалната обстановка в Ювентус за Влахович, който към този момент вкара 15 гола в 33 мача, само че торинци се показват нерешително. 

" Да играеш там не е елементарно, изключително когато си млад и за теб за платени доста пари. Но той доста добре се оправя с напрежението. И в това отношение е като мен. Със сигурност му е по-трудно, когато тимът не върви, само че това е обикновено. Но той може да направи разликата, да промени развоя на всеки мач. Може да стигне доста надалеч. Често приказваме, най-малко един път седмично. Продължавам да виждам в него същия апетит, както когато беше 16-годишно момче и играеше в Партизан ", сподели българският нападател.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР