Бившият министър на отбраната на САЩ Уилям Пери заяви, че

...
Бившият министър на отбраната на САЩ Уилям Пери заяви, че
Коментари Харесай

Бивш шеф на Пентагона: Ядрената война между САЩ и Русия предстои

Бившият министър на защитата на Съединени американски щати Уилям Пери съобщи, че вероятността от нуклеарен спор сред Съединени американски щати и Русия в този момент е по-голяма, в сравнение с в годините на Студената война. Изказването му, направено на юбилейния Международен Люксембургски конгрес по попречване на нуклеарна злополука, е представено от интернет-изданието nsn.fm. Според Пери, в света съществуват два съществени фактора, способни да станат причина за нуклеарна война: Първо, във връзка със засилващата се неприязън в връзките сред Съединени американски щати и Русия се основават условия, които са способни да подбуден сегашните водачи към нуклеарна война – на тази граница светът беше изправен по време на Кубинската рецесия през 1962 година

Съществува обаче и повторно към нуклеарната злополука и това е в случай че американската система за предупреждаване за ракетно нахлуване подаде лъжовен сигнал. Според Пери, по време на Студената война в Съединени американски щати са станали най-малко три сходни случая, а в Съветския съюз се случили два. Такива произшествия стават примерно един път на 8 години.

Когато в Пентагона осъзнали нивото на опасност поради лъжливи предизвестия, по думите на Пери, там просто се отказали да изстрелват ракети единствено по сигнала за предупреждаване, тъй като се оказало прекомерно рисково.

РФ и Съединени американски щати по принцип не престават да се придържат към политиката на изстрелване на ракети по сигнала за предупреждаване. И двете страни създават и създават нови МБР за промяна на предходните. Това значи, че бъдещето на човешката цивилизация ще зависи от разсъдителността на дежурните офицери в ракетните центрове и от темперамента на държавните водачи. По този метод светът продължава да се намира в изискванията на допустима инцидентна война, която ще погуби цивилизацията, предизвестил някогашният началник на Пентагона.

Сега обаче се намираме на прага на нова Студена война, когато настъпи изстудяване на връзките, отговорността за което лежи на първо място върху Съединени американски щати. Според Пери, причина за това са разширението на НАТО до съветските граници и разполагането в Източна Европа на система за ПРО, които в Русия се възприемат като опасност за салдото на взаимното въздържане.

Владимир Путин да вземем за пример бил откровено убеден, че Съединени американски щати поддържат сюжета за „ цветна революция” и в Русия.

Бившият министър обаче смята, че част отговорността за влошените връзки лежи и върху Русия: стремежът на Путин да възвърне военната мощност на Съюз на съветските социалистически републики и на първо място с възобновяване на нуклеарните сили за въздържане Путин почнал конкуренция във въоръжаването, в която Съединени американски щати на драго сърце приели да вземат участие.

Пери изразил убеденост, че Путин не желае боен спор с НАТО или със Съединени американски щати, само че той основал рискови обстановки в Украйна с присъединението на Крим и поддържайки Донбас, а в Балтика разположил ракетни комплекси „ Искандер” в Калининградска област. В Балтика никой не желае спор, обаче и двете страни могат с лекост да бъдат въвлечени, а спорът може да прерасне с потребление на тактическо нуклеарно оръжие. „ Аз смятам, че в този момент се намираме в зона на ненужни опасности от плъзгане към нуклеарен война” - обобщил Уилям Пери.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР