Бившият италиански премиер издъхна на 87-годишна възраст На 12 юни

...
Бившият италиански премиер издъхна на 87-годишна възраст На 12 юни
Коментари Харесай

Почина Силвио Берлускони

Бившият италиански министър председател издъхна на 87-годишна възраст

На 12 юни 2023 година в болница в Милано на 87-годишна възраст почина Силвио Берлускони. Той бе италиански политик, бизнесмен, осигурителен и медиен магнат. 

Роден на 29 септември 1936 година в Милано в семейство от междинната класа. Учи право в Миланския държавен университет, като с цел да заплати образованието си, продава прахосмукачки, прави фотоси на публични събития и ангажира своята група на круизове през лятото. В университета се сприятелява с Бетино Кракси – бъдещия министър-председател на Италия.

Берлускони бе най-дългогодишният министър-председател на Италия, като заема този пост надлежно в интервалите 1994 – 1995 година, 2001 – 2006 година и от 2008 до ноември 2011 година Лидер е на дясноцентриската партия Народът на свободата, която основава през 2009 година, като слива своята партия „ Форца Италия “ („ Напред, Италия “) с „ Национален алианс “ на Джанфранко Фини и други партии. Неговата победа на изключителните парламентарни избори през 2008 година му обезпечава третия мандат в държавното управление. През януари 2008 година той е разгласен за най-дългогодишен член на Г-8.

Бързата политическа кариера на Берлускони е постоянно подложена на критика. Може да се одобри, че измежду значимите фактори за триумфа му в политиката е фактът, че е президент на футболния клуб АК Милан („ Форца Италия “ е скандиране, което значи „ Напред (Давай), Италия “, а сходен апел е характерен и за футболните стадиони). Фактът, че е по едно и също време министър-председател и авторитетна фигура в медиите, провокира разногласия.

Италианското публично мнение бе разграничено на двата полюса във връзка с неговите прояви и полемичната му персона. Според някои той е подкупен и ненавиждан политик, поддържащ връзки с мафията, а съгласно други – индивидът, който дърпа нагоре Италия.

През 2013 година е наказан на 4 години затвор за данъчни измами. Присъдата е доказана от Италианския касационен съд. Наказанието е понижено на една година по силата на прошка за закононарушения, осъществени преди 2006 година

През 1974 година Берлускони уголемява възходящата империя като основава „ Телемилано “ – кабелната телевизия, която действа в Милано 2. Осъзнавайки действителните благоприятни условия, през 1978 година Берлускони влага 2,5 млн. $, с цел да провокира държавния ефирен монополист Радиотелевизионе Италиана (РАИ). Заобикаляйки закона, който разрешава единствено на РАИ да предава за цялата страна, Берлускони основава система от местни станции, които предават по едно и също време една и съща стратегия.

През 1980 година основава Канале 5 ('5 канал') – телевизионна станция, която в миналото излъчва италиански тв игри и която е първата италианска телевизия, излъчила американски сериали като Далас. Берлускони тогава се възползва от икономическите благоприятни условия, които се откриват с помощта на предаваните по малкия екран реклами. Той се връща към времената, когато написа домашните на другите, като се обръща към треторазредни компании с стратегия, която разменя ефирно време за % от нарастнали бъдещи продажби. Това, Берлускони отбелязва, „ накара пазарните водачи да купуват време “, и резултира в рекламната организация Publitalia 80. Тя бързо става най-голямата в Европа, създавайки си бюджет от 2,5 милиарда на година.

През 1986 година става президент на футболния клуб Милан, спасявайки го от банкрут.

Политическа кариера

На 26 януари 1994 година е основана Форца Италия, а на 10 май същата година Берлускони става министър-председател на Италия, само че това е единствено за малко, защото една от партиите в болшинството – националистическата Лега Норд се отхвърля от обединението. На 22 декември 1994 Ламберто Дини поема премиерските функционалности.

През 2001 година Берлускони още веднъж е водач на дясноцентристката коалиция Casa delle Libertà (Домът на свободите), която включва Alleanza Nazionale (Народен съюз), CCD, Lega Nord и други партии. Коалицията има триумф на изборите и на 11 юни 2001 година Берлускони встъпва наново в премиерската служба. Коалицията печели 45,40% от гласовете. Към 2004 година той към момента е министър-председател на Италия.

В интервала 2008 – 2012 година постът му като президент на АК Милан е замразен поради Закона за спор на ползи. През 2012 година Берлускони е разгласен за почетен президент на клуба. 

През ноември 2011 година подава оставка като министър-председател. 

Скандалите, свързани с него

Силвио Берлускони е обект на следствие по три правосъдни случая. Въвежда термина „ бунга-бунга “, в който някои виждат сексуална алюзия за неговите прословути празненства, упрекнат е за връзка със 17-годишна танцьорка. Освен това постоянно прави спорни мнения като съпоставя себе си с Иисус Христос, споделя че единственият метод дамите да съумеят в живота, е да се омъжат за богат мъж; или недотам уместни смешки – да вземем за пример насочва комплимент към Барак Обама след избирането му, споменавайки неговия „ загар “.

През 2012 година е оневинен по обвиняване за предоставяне на рушвет в размер на 600 хиляди щатски $ на английски юрист през 1997 г. 

Женен е 2 пъти, има 5 деца.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР