Майка му ги дарила на родния му Левски, но там

...
Майка му ги дарила на родния му Левски, но там
Коментари Харесай

Десетки икони на Георги Парцалев стоят 35 години скрити в банков трезор

Майка му ги дарила на родния му Левски, само че там не знаят какво да ги вършат

117 икони, които приживе е събирал и съхранявал артистът Георги Парцалев, стоят към този момент 35 години скрити в банков трезор. Те са дарени на общината в родния му гр. Левски, само че тям нямат нито финансова, нито материална база да ги съхраняват и излагат, описаха от локалното читалище.

Ценната колекция е била получена незабавно след гибелта на артиста през октомври 1989 година от неговата майка.

Тя е дарила и сбирката му от мебели, както и непокътнатите театрални костюми. Два камиона от Левски са пътували до София, с цел да приберат всичко това. В столицата Парцалев в никакъв случай не е имал парцел, тъй като е живеел чартърен.
 Без да ѝ е юридически в никакъв случай главен ремонт, постройката, сплотяваща музея на Парцалев и градската художествена изложба, рухна предходната година.
Част от даренията до наскоро бяха изложени в музея на Парцалев. Там се намираха и 12 от иконите. Сградата обаче бе неподдържана. Никога не ѝ бе юридически главен ремонт. След проливен дъжд предходната година покривът ѝ се разпадна. Градските управляващи взеха решение изцяло да я съборят. Много от сбирката мебели е потърпевша, някои от костюмите са изцяло унищожени. В тежко положение са и 12-е икони, споделиха от читалището. Негов чиновник обаче посочи, че някои от тях повече не подлежат на реституция, тъй като водата ги е погубила изцяло.

Родната къща на Парцалев в Левски, която се е намирала на ул. „ Александър Стамболийски “, е от дълго време съборена. Хората в съседство даже не знаят къде тъкмо е била издигната. Част от тях изпадат в неразбиране, когато ги питат за това. Други сочат напълно разнообразни здания.
 Върху този пустеещ терен на ул. Александър Стамболийски “ в Левски в миналото се е намирала къщата, в която е роден и израснал Георги Парцалев. Хората насядали в близост даже не подозират този факт
Дори продавачката в хранителния магазин вляво от пустеещия терен счита, че къщата на Парцалев към момента стои и това е постройката вдясно от празната дупка. На място няма никаква паметна табела. По тази причина родният му град и България сега не разполагат с нито едно кътче, отдадено на огромния артист, в случай че не се счита читалището, именувано на него. На втория етаж в читалищната постройка са изложени оживелите театрални костюми, само че те стоят заключени и гости могат да влязат там единствено след предварителна спогодба.
 Бъдещият комплекс, отдаден на Парцалев, е решен прекомерно модернистично и авангардно
Общинското управление в Левски показа наскоро план за нов музей на Парцалев. Архитектурният проект е основан в София. Кметицата Любка Александрова изясни, че концепцията е да се направи огромен културен център, който да сплотява читалището, летен спектакъл и музей. Скиците показват модернистична постройка, решена в авангарден жанр, в която духът на Парцалев, въплъщаващ в себе си елементарност, ретро детайли и невзискателност, мъчно се усеща.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР