Един на всеки шест души има симптоми при спиране на

...
Един на всеки шест души има симптоми при спиране на
Коментари Харесай

Абстиненцията от антидепресанти засяга един на всеки шест души

Един на всеки шест души има признаци при прекъсване на приема на антидепресанти – по-малко, в сравнение с се смяташе до момента, сочи обзор на предходни изследвания, предава „ BBC “. Изследователите споделят, че техните открития ще оказват помощ за информирането на лекарите и пациентите, „ без да провокират непотребна паника “ .

В прегледа на Lancet Psychiatry са прегледани данни от 79 изследвания , включващи повече от 20 000 пациенти . Някои от тях са били лекувани с антидепресанти, а други – с фиктивно лекарство или плацебо, което е помогнало на откривателите да преценяват същинския резултат от прекъсването на медикаментите . При някои хора се следят неприятни признаци, като замаяност, главоболие, гадене и бодърствуване, когато спрат приема на антидепресанти, които съгласно откривателите могат да причинят доста страдалчество.

Предишни оценки сочеха, че признаците на преустановяване на приема на антидепресанти /СПА/ засягат 56% от пациентите , като съвсем половината от случаите се класифицират като тежки. В този обзор, изработен от университетите в Берлин и Кьолн, се показва, че:

Официалните здравни инструкции са дозата на антидепресантите да се понижава поетапно с течение на времето, а не да се стопира ненадейно или да се пропущат дози, което може да докара до признаци на лишаване. Повечето хора стопират сполучливо антидепресантите, се споделя още в управлението. Според други проучвания продължителността на АДС е от една до две седмици.

Авторът на проучването проф. Кристофър Баетге от катедрата по психиатрия и психотерапия в Кьолнския университет съобщи, че резултатите са „ много солидни “.

Но посочената в прегледа по-ниска оценка на СДВХ „ не значи, че всичко е в главите им “.

„ Влошаване на тревогата “

Установено е, че 17% от хората са имали признаци след прекъсване на плацебо или фиктивно лекарство . Професор Баетге изясни:

„ Възможно пояснение е по-голямото осъзнаване на утежняването на тревогата и депресията след прекъсването на видимо потребно лекарство. “

Много от 40-те признака , свързани със прекъсването на антидепресанти, могат да бъдат породени и от други болести .

„ Това демонстрира какъв брой е значимо да се съпоставят антидепресантите с плацебо, когато се изследва прекратяването на лекуването “ , акцентира проф. доктор Глин Люис от Университетския лицей в Лондон.

Най-често употребяваните антидепресанти в Обединеното кралство – циталопрам, сертралин и флуоксетин – са имали най-нисък риск от СДП. Но венлафаксинът , който също се употребява в Обединеното кралство, е с втория най-голям риск .

„ Висок риск “

Консултантът психиатър и член на Кралския лицей на психиатрите доктор Пол Кидуел удостовери, че хората, които възнамеряват да спрат медикаментите си, постоянно би трябвало да търсят лекарски съвет . Той акцентира:

„ На първо място, според от историята на психологичното ви здраве, може да има висок риск от рецидив на депресията. Понякога рецидивът на депресията може да се обърка със признаците на лишаване. Второ, неприятните признаци на лишаване могат да бъдат значително предотвратени с уместно здравно наблюдаване. “

„ Важно е да се каже, че признаците на прекъсването не са рискови и рискът да ги изпитате в някакъв предстоящ миг не би трябвало да бъде причина за отвод от лекуване с антидепресанти. “

Той бе безапелационен:

„ Плюсовете и минусите на лекуването постоянно би трябвало да се разискват с Вашия доктор. “

Повече от 8 милиона души в Англия одобряват антидепресанти за лекуване на меланхолия , тревога , обсесивно-компулсивно разстройство и други положения – с един милион повече, в сравнение с преди пет години.

Дядо Стоян, събрал тонове боклуци в Бургас: Съседите първо ми се присмиваха, само че след това започнаха да ми оказват помощ

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР