Бившият главен прокурор на румънската Национална дирекция за борба с

...
Бившият главен прокурор на румънската Национална дирекция за борба с
Коментари Харесай

Кьовеши: Делото срещу мен е пълно със съвпадения

Бившият основен прокурор на румънската Национална дирекция за битка с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши съобщи, че не е търсила поддръжка от румънското държавно управление и е очаквала отрицателна акция против себе си в процеса на кандидатурата й за поста европейски основен прокурор, оповестява осведомителният уебсайт Зиаре.

Кьовеши сподели още, че стартиралото против нея дело в Румъния "е цялостно със съвпадения ".

Информационният уебсайт Зиаре напомня, че по необичайно съвпадане, няколко дни откакто Кьовеши бе класирана преди всичко измежду претендентите за поста основен прокурор на бъдещата Европейска прокуратура, Специалният отдел за следствие на магистратите в Румъния образува дело против нея по обвинявания във взимане на рушвет, корист със служебно състояние и лъжесвидетелстване.

Делото е формирано по тъжба на някогашния народен представител от ръководещата Социалдемократическа партия Себастиан Гица, който избяга в Сърбия, откакто бе изпратен на съд по няколко каузи за корупция. Той твърди, че през 2011 година Кьовеши е поискала от него 268 689 леи за връщането от Индонезия в Румъния на някогашния финансов шеф на рухналия Национален капиталов фонд Николае Попа, който бе наказан на 15 години затвор.

Това даде мотив на представители на ръководещата коалиция в Букурещ да изпратят на европейските си сътрудници серия писма, в които предизвестиха, че в случай че Кьовеши стане европейски основен прокурор, ще прави в Европейски Съюз "злоупотребите ", които е правила в Румъния, отбелязва Зиаре.

Румънската полиция осведоми през декември 2018 година, че е заплатила на компания за въздушен превоз над 234 000 леи за връщането на Николае Попа в страната.

Кьовеши бе извикана на разпит в деня, в който трябваше да пътува до Брюксел, с цел да взе участие в процедурата по желание на европейски основен прокурор. Впоследствие тя се яви на чуване пред две комисии на Европейския парламент и бе класирана преди всичко, пред претендентите от Франция и Германия.

Следващата дата, на която Кьовеши е призована от Специалния отдел за следствие на магистратите, е 7 март, когато ръководителят на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент ще показа резултата от гласуването в комисиите пред Конференцията на ръководителите, включваща ръководителя на Европейския парламент и водачите на политическите групи.

"Този въпрос с наказателното дело е цялостен със съвпадения ", сподели Кьовеши пред радио Европа. "(...) призована съм на 7 март, когато би трябвало да бъда още веднъж на чуване, за какво не на 6-и или на 8-ми? ", попита тя. "Аз си свърших работата. Моето присъединяване все още е завършило, ще има политическо решение ", добави Кьовеши.

"Не съм желала поддръжката на държавното управление, чаках отрицателна акция против мен. Казах в Народното събрание: "Ако сте чули отрицателни неща, апелирам да ме попитате, с цел да ги изясним ", уточни Кьовеши пред радио Европа.

Бившата шефка на НДБК описа по какъв начин е решила да се кандидатира за поста основен прокурор на Европейската прокуратура и за някои моменти от процеса по кандидатстване.

"Един от въпросите бе какви дефекти имам. Казах им, че от време на време съм твърдоглава. Разказах им за сложни обстановки в кариерата ми ", показа Кьовеши.

"Изслушването в Народното събрание бе доста прочувствено. Когато влезеш в залата, те знаят, че си прокурор от Румъния, че представляваш един тип страната, че представляваш по някакъв метод правосъдната система в Румъния. Някак държиш да покажеш, че представляваш едни експерти, почтени и смели хора. Имаше доста хора, които имаха упования и които ме поддържаха. Видях, че се сподели, че съм била подкрепена от конфиденциален екип. Това бе "секретният екип " - всички хора, които още имат вяра в правораздаването ", съобщи Лаура Кьовеши.

Кьовеши бе отпред на антикорупционната прокуратура на Румъния от 2013 година до лятото на 2018 година, когато бе отстранена от длъжността по искане на министъра на правораздаването Тудорел Тоадер, който я упрекна в превишаване на пълномощия. От 2006 година до 2013 година тя бе основен прокурор на Румъния. Под нейно управление НДБК реализира огромен брой неоправдателни присъди за корупция по високите етажи на властта и завоюва похвали от Европейски Съюз, който следи румънската правосъдна система.

Конференцията на ръководителите, която включва ръководителя на Европейския парламент и водачите на политическите групи, следва да реши идващите стадии от процеса на установяване на основния прокурор на Европейски Съюз. Съгласно регламента за основаването на Европейска прокуратура, Европейският парламент и Съветът на Европейски Съюз назначават по взаимно единодушие основния прокурор за мандат от седем години, който не може да бъде подновяван.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР