Бившият френски президент Никола Саркози обяви днес, че ще гласува

...
Бившият френски президент Никола Саркози обяви днес, че ще гласува
Коментари Харесай

Саркози обяви, че ще гласува за Макрон

Бившият френски президент Никола Саркози разгласи през днешния ден, че ще гласоподава за Еманюел Макрон на втория тур на президентските избори на 24 април, съобщи Франс прес.

Саркози, дясноцентрист, който ръководи от 2007 до 2012 година, се базира във Facebook на " верността на полезностите на републиканската десница и на нашата просвета на ръководство ", които съгласно него въплъщава сегашният президент центрист, който се бори за втори петгодишен мандат в Елисейския замък.

Саркози загатна също " оценката на труда " от настоящия президент и " неговия явен и категоричен европейски ангажимент ".

Междувременно и някогашният френски министър-председател социалист Лионел Жоспен, който оглавяваше държавното управление от 1997 година до 2002 година при десния президент Жак Ширак, разгласи, че ще гласоподава за Макрон на втория тур.

На балотажа Макрон се изправя против крайнодясната популистка Марин льо Пен, лидерка на Националния общ брой. Сондажите предсказват, че той ще я победи с по-малка разлика, в сравнение с през 2017 година, когато завоюва безапелационно с 66% на 34% от гласовете. Но демоскопите на изключват и изненади.

Сега на първия тур Макрон събра 27,8% от вота против 23,2% за Льо Пен. Кандидатката на партията на Саркози, " Републиканците ", Валери Пекрес получи 4,8% от гласовете. Тя досега не е оповестила за кого приканва последователите си да гласоподават на балотажа.

Крайнолевият претендент Жан Люк Меланшон, който взе 22% на първия тур, през вчерашния ден моли към почитателите си да не дават гласа си за Льо Пен. Това обаче не значи автоматизирано, че те всички биха дали своят вот за Макрон.

Наблюдателите означават, че най-голяма опасност за настоящия президент би била ниска изборна интензивност и че Льо Пен в никакъв случай до момента не е била толкоз покрай възможна победа на балотажа.

Другият значим претендент на крайната десница, Ерик Земур, който получи 7,1% на първия тур, прикани последователите си да гласоподават за Льо Пен.

Ниският резултат на обичайна френска десница отразява разединението в нея, проличало още на вътрешните избори за президентски претендент, извоювани от Пекрес, шефка на района Ил-дьо-Франс и някогашна министърка на Саркози.

Предполага се, че Саркози, който предишния септември беше наказан на 1 година затвор за нелегално финансиране на предизборната му акция през 2012 година, към момента има сензитивно въздействие измежду актива и гласоподавателите на " Републиканците ".

Съдът постанови, че той може да изтърпи наказването си под домакински арест, носейки електронна гривна. Това е втората му присъда след по-раншна от 1 година затвор и 2 условно по дело за корупция и търговия с въздействие. Бившият президент не се признава отговорен по нито едно от обвиняванията и апелира присъдите.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР