Бивш премиер, чиято партия участва и в настоящото управление, директор

...
Бивш премиер, чиято партия участва и в настоящото управление, директор
Коментари Харесай

Корупцията, която тече по Турски поток

Бивш министър председател, чиято партия взе участие и в актуалното ръководство, шеф на огромна държавна компания, който заема поста от години, както и ръководител на надзорния съвет на банка са забъркани в изтекла преписка за уреждането на огромен съветски енергиен план. От документите излиза наяве, че има и нарушение на законите, с цел да могат нещата да се случат както желае Москва.

Темата има капацитет да провокира голям скандал, само че това не се случи - нито политическите съперници на ГЕРБ, още по-малко политическите им сътрудници или националните медии обърнаха внимание на случая (вижте коментар на стр. 6).

Преди дни екип на Антикорупционния фонд (АКФ), който е глобен няколко пъти от 2014 година насам поради съветската експанзия в Украйна и посочван за един от хората, които са организирали. От тях излиза наяве, че на 1 юли 2019 година в Истанбул " българската, съветската и арабската страна " са договаряли по какъв начин тъкмо да бъде построен " Турски поток " през България - план, за който страната заплати близо 3 милиарда лева без ясни вероятности, че ще си ги възвърне в идващите най-малко 15 години. Заедно с това държавното управление на Борисов се отхвърли от обезпечените доходи за стотици милиони от " Газпром " по Трансбалканския газопровод . Договорките в Истанбул се случват, откакто " Булгартрансгаз " към този момент беше отворил офертите от претендентите, от които преди всичко излезе саудитският " Аркад " (Arkad), и действително се разкрива, че държавното управление е нарушило Закона за публичните поръчки и е пренебрегнало националните и европейските ползи, с цел да изпълнят желанието на съветският президент Владимир Путин за газово трасе, което заобикаля Украйна и стига до Сърбия и Унгария. Украински, европейски и американски политици и специалисти тогава допускаха, че Москва желае да има различно трасе за износ на газ, с цел да изолира Украйна от преноса, изключително след окупацията на Крим, Донецк и Донбас.

Сред оповестените документи бе и писмо от Цветелина Бориславова, ръководител на надзорния съвет на БАКБ, до Александър Воробьов, консултант на Бабаков и глобено лице тъкмо в това му качество. То е изпратено на 19 юли 2019 година и в него Бориславова учтиво моли да бъдат предизвестени Бабаков и " Газпромекспорт ", че ще има закъснение на построяването поради обжалването на процедурата.
Реклама
Реакция на всичко това нямаше и като цяло обществото даже не разбра защо става дума. Но в цялата тази тишина има и нещо доста значимо - никой не отхвърли за въпросните срещи и сделки.

От прокуратурата оповестиха, че са почнали инспекция по случая " Турски поток ". Основание за инспекцията са точно изнесените от АКФ документи. От обвиняването настояват, че са изискали от ДАНС " всички материали, намиращи се в организацията по случая ". Но поради развиването по " Барселонагейт " и златните кюлчета в чекмеджето на Борисов няма особена причина да очакване, че тук ще е друго.

Не всички са равни пред закона
За това, че законовите процедури са били нарушени и е имало секрети договорености с руснаците, прочее, без да желае, загатна и самият Бойко Борисов при подписването на контракта с " Аркад " на 18 септември 2019 година " Огромни старания ни струваше, само че при една доста транспарантна процедура държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и от на следващия ден започваме осъществяването " и продължи, на процедура опроверга самичък себе си за прозрачността, обяснявайки по какъв начин са се провели доста тежки договаряния, " в това число с съветските сътрудници, с сътрудниците от Саудитска Арабия ", сподели тогава той. Но тогава прокуратурата не счете за належащо да се самосезира, макар че Законът за публичните поръчки не позволява сходни договаряния, камо ли сред двама от претендентите.
Реклама
Поръчката за построяването на " Турски поток " през България бе оповестена дни преди Коледа на 2018 година и провеждането ѝ беше придружено с най-големия скандал в историята на обществените процедури в България. След като на 3 април 2019 година възложителят " Булгартрансгаз " класира преди всичко в търга консорциум " Аркад ", защото цената му беше доста по-ниска, вместо да подписа контракт с него на 28 май, държавната компания реши едностранно да го в профил и да избере втория - обвързвано с Русия обединяване, което от своя страна, обратно на всички правила, даже промени ценовата си оферта след подаването и отварянето ѝ.

Във въпросното обединяване " Газово развиване и уголемение в България " с 50% дял бе люксембургската " Комплишънс дивелъпмънт ", през която точно бе и съветската връзка - нейни притежатели са две дъщерни компании на съветската " Тръбна металургична компания " - TMK Holding и TMK Steel Holding. Освен това юридическият шеф на ТМК Андрей Зимин бе в управителния съвет на " Комплишънс дивелъпмънт ".

Казусът стигна до Комисията за защита на конкуренцията, откакто саудитският претендент подаде тъжба, и в края на юни антимонополният орган анулира решението на " Булгартрансгаз " като незаконосъобразно - противоположното просто би взривило системата на публичните поръчки в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР