Биткойн или bitcoin е виртуална криптовалута. Какво трябва да знаем

...
Биткойн или bitcoin е виртуална криптовалута. Какво трябва да знаем
Коментари Харесай

Биткойн: как законът третира сделките с виртуалната валута?

Биткойн или bitcoin е виртуална криптовалута. Какво би трябвало да знаем за правната страна на въпроса, изяснява Никола Пенчев, създател на уеб страницата Pravatami.bg.

Каква е позицията на държавните органи по отношение на биткойн?

Факт е, че държавните органи не се усещат задоволително уверени, с цел да поясняват правното състояние на виртуалните валути. Към момента съществува само мнение на Национална агенция за приходите, в което се преглеждат приходите от продажба на bitcoin.

Национална агенция за приходите споделя, че когато продавам биткойн, т.е. обръщам я в левове, дължа налог общ приход върху облагата, която съм осъществил. Как се дефинира тази облага?

Да кажем, че съм закупил 5 биткойна за общата сума от 5000 лева През годината съм продал 3 от тях за общата сума от 4000 лева и 2 за общата сума от 1500 лева От първата договорка съм спечелил 1000 лева, а от втората съм изгубил 500 лева Като тегля чертата, в края на годината от покупко-продажби с биткойн съм спечелил общо 500 лева Това е моят приход от покупко-продажбите.

Доходът от покупко-продажби с bitcoin се дефинира на годишна база. Той съставлява разликата сред сумата, за която съм продал своите биткойни през дадена календарна година и сумата, за която съм ги придобил. Може да не бъде облага, ами загуба, в който случай не дължа налог.

Данъкът е общоприетият налог общ приход, а точно 10%. Декларирам го с годишната си данъчна декларация като приход от продажба на финансови активи.

Когато не закупувам и продавам биткойни в персонално качество, ами посредством компания, във връзка с нея се ползват разпоредбите за корпоративен налог, т.е. налог облага. Сметките обаче значително са същите.

Важно ли е с кои тъкмо биткойни съм направил покупко-продажбите?

Знам, че bitcoin не е тъкмо като елементарните валути. При лв., еврото, $ и така нататък всяка банкнота има собствен неповторим сериен номер. При bitcoin са значими транзакциите. Когато трансферира на някой различен свои биткойни, аз съм ги придобил посредством тъкмо избрана транзакция. Важна ли е цената, която съм заплатил съответно за тази транзакция?

Звучи комплицирано, по тази причина ще опитам с един образец. Закупил съм един биткойн за сумата от 500 лева Друг пък съм закупил за сумата от 1000 лева След време продавам един биткойн за 750 лева В случая облага от 250 лева ли съм осъществил или загуба от 250 лева?

Законът споделя, че, в случай че не мога да дефинира кой биткойн тъкмо продавам, взимам междинната цена за придобиване. В случая тя е 750 лева Тъй като обаче всяка транзакция на bitcoin е част от верига, аз мога да дефинира тъкмо кой съм продал като проследя поредицата от транзакции, свързани с продажната договорка. Ако за задачата е употребен биткойнът, получен от покупката за 500 лева, съм осъществил облага. Ако обаче е употребен другия биткойн, осъществил съм загуба.

Дължи ли се Данък добавена стойност при покупко-продажби с bitcoin?

Тук не приказваме за покупко-продажби, при които закупувам артикули и услуги с биткойн, а за случаи, при които биткойн е предмет на договорката. Да кажем, че моята компания, която е записана по Закона за Данък добавена стойност, се занимава точно с покупко-продажба на виртуалната валута.

Всички знаят, че когато се продават артикули и услуги от компания, записана по ЗДДС, се начислява Данък добавена стойност. Така ли е обаче и при биткойн? Валутата стока ли е или нещо друго? В горния абзац казахме, че Национална агенция за приходите третира bitcoin като финансов актив. Това значи, че в случай че компанията ми продава биткойни на трети лица, тя ще дължи Данък добавена стойност.

Горното изказване звучи разумно, само че е погрешно. Въпросът е решен от Съда на Европейския съюз през октомври 2015 година Съдът е сезиран тъкмо с въпроса за облагането на покупко-продажбите с биткойн с Данък добавена стойност. Тълкува се европейската инструкция, която преглежда въпроса с налог добавена стойност. С решението си Съдът постановява, че покупко-продажбите, при които се купува или продава bitcoin, са освободени от Данък добавена стойност.

България, като част от Европейския съюз, е длъжна да приема и извършва решенията на Съда на Европейски Съюз. В разследване на това покупко-продажбите с биткойн в България не се таксуват с Данък добавена стойност.

Накратко

Когато закупувам или продавам биткойн, дължа налог общ приход, а в случай че договорката е осъществена от компания, тя дължи корпоративен данък;

За да изчисля дължимия налог, е значимо да проследя по веригата от транзакции, дали действително съм отчел облага или загуба;

Когато закупувам биткойн в Европейски Съюз, не дължа Данък добавена стойност. Когато пък компанията ми продава биткойн, тя също не начислява Данък добавена стойност на купувача.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР