Битката за украинският град Мариупол е в решителната си фаза.

...
Битката за украинският град Мариупол е в решителната си фаза.
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Битката за Мариупол в решителната си фаза, бомбардировки над Николаев


Битката за украинският град Мариупол е в решителната си фаза. Руските сили водят улични боеве в центъра на града, оповестява Би Би Си и други международни организации.

Мариупол е подложен на интензивни бомбардировки през цялата седмица и локалните поданици остават в капан без ток, газ или течаща вода в някои региони.

Руските сили напреднаха в южния град, където кметът сподели пред Би Би Си, че уличните боеве също пречат на напъните за избавяне на оживелите, хванати в капан под спектакъл, който беше обстрелван в четвъртък.
Снимка: EPA

Градските управляващи на Мариупол споделят, че няколко хиляди поданици са били принудително отведени от противниковите сили в съветски градове през последната седмица, само че Би Би Си отбелязва, че към момента не е удостоверила тази информация.

Един от най-големите железообработващи и стоманодобивни предприятия в Европа – „ Азовстал? “, е съществено развален откакто съветските сили обсадиха украинския пристанищен град Мариупол, съобщи Агенция Франс Прес.
Снимка: Ройтерс

„ Един от най-големите металургични фабрики в Европа е опустошен. Икономическите загуби за Украйна са големи. Вредите за околната среда са опустошителни “, заяви украинският народен представител Леся Василенко.

Интензивна офанзива с въздушни удари имаше през целия ден и в град Николаев . Тя идва ден след ужасяващата офанзива на военна казарма в южния украински град. При нападението починаха минимум 50 военнослужещи. Общо 200 украински бойци са спали в поделенията по това време. Все още няма формален брой на починалите.

В събота съветска ракета удари военна казарма, където спяха 200 бойци. Смята се, че това е един от най-смъртоносните ракетни удари от началото на войната.

Според военни анализатори рухването на Николаев ще открие пътя за съветска офанзива против Одеса.

Дори Мариупол да падне в ръцете на руснаците, малко е евентуално да освободи войски за по-широката акция на Москва, заради мащаба на вредите, нанесени от украинските бранители. Това гласи разбор на Института за проучване на войната.

Според аналитичния концерн Русия реализира единствено стеснен прогрес в нашествието си в Украйна с първичната си атака. Анализаторите считат, че се основават условия войната в по-голямата част от Украйна да се трансформира в патова обстановка, която може да продължи седмици или месеци. Колкото по-продължителна е патовата обстановка, толкоз по-смъртоносна може да стане тя.

Руснаците евентуално са изоставили проектите си да обкръжат Киев от запад или да атакуван, с цел да завладяват града от запад в близко бъдеще. Вместо това те евентуално се стремят да слагат условия за разширена артилерийска и ракетна бомбардировка на Киев посредством прекосяване в ефикасен артилерийски обсег на неговия център, предвиждат от Института за проучване на войната.

Междувременно Русия призна, че е употребила хиперзвукови ракети за първи път в Украйна, с цел да унищожи място за предпазване на оръжие в западната част на страната. Хиперзвуковите ракети летят по-бързо от скоростта на звука и могат да маневрират по време на полет, което ги прави сложни за следене и прихващане. Руското министерство на защитата заяви, че е употребило технологията, с цел да нанесе удар по под земята оръжеен склад в село Делятин, на към 100 километра от границата на Украйна с Румъния.

Усилията на дипломатическия фронт

Украинският министър председател Зеленски още веднъж прикани Русия да се ангажира в смислени мирни договаряния.

Украйна също прикани Китай да заеме позиция против съветската експанзия. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън също оказа напън над Пекин. Но почитан чиновник на китайското държавно управление споделя, че глобите, наложени от западните страни на Русия, са все “по-възмутителни “.

Бежанската рецесия

Повече от два милиона украинци са избягали в Полша от към 3,3 милиона бежанци до момента. Службата на Организация на обединените нации по правата на индивида споделя, че минимум 847 цивилни, в това число 64 деца, са били убити в Украйна от началото на нашествието, най-вече посредством обстрели и въздушни удари.

  • Ротата " Страйкър ": Колко военни с какъв брой машини ще дойдат у нас?
  • Пратениците на bTV в Одеса: Сигнал за въздушна заплаха прозвуча в града (ВИДЕО)
  • Украински военни пред пратениците на bTV: Руските сили ще нападат Одеса, откакто завладяват Николаев
  • Срещата сред Петков и Остин: Американска рота се включва в бойната група у нас
  • Ангел Найденов: От 30 страни единствено Унгария и България не оказват помощ на Украйна с оръжие
  • Петков след срещата с Остин: Военна помощ за Украйна е допустима единствено с решение на Народното събрание
  • Български доброволец в териториалната защита на Украйна пред bTV: Храната в Киев свършва
  • Федерер подарява 500 000 $ за потърпевшите в Украйна
  • Адвокатът на Овсянникова извънредно пред bTV: На несъмнено място е, само че я подлагат на душевен напън
  • Специалните пратеници на bTV: Лошото време попречва морски десант против Одеса


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР