Битката за БНБ преминава във взаимни обвинения между двете партии

...
Битката за БНБ преминава във взаимни обвинения между двете партии
Коментари Харесай

Казусът с подписаното от Каримаснки споразумение: Каква е предисторията и хронологията на събитията?


Битката за Българска народна банка минава във взаимни обвинявания сред двете партии – сътрудници в обединението. След като bTV ви срещна с институцията, която завери дипломата на Андрей Гюров от „ Продължаваме промяната “, преди той да се откаже от конкуренцията, в този момент е ред да ви разкажем имат ли съображение подозренията на премиера и финансовия министър за какво подписът на другия претендент – Любомир Каримански, стои под документ, с който са били трансферирани 1 милион лв..

„ Няма да подкрепим господин Каримански поради терзания, свързани с неговата професионална биография “, сподели на 10 април министър председателят Кирил Петков.

„ Той е поставил подписа си под документ, с който 1 милион лева на инвеститор на банката, на която той е бил изпълнителен шеф, са били откраднати “, изясни ден по-рано Асен Василев.

„ Удар под кръста, само че аз не бих постъпвал по този начин “, сподели Каримански пред bTV.

Обвиненията, които чуваме от седмица, са по проблем от преди 13 години. bTV разполага с документи, предоставени от " Инвестбанк ", от които излиза наяве кои са основните герои в тази ситуация, при който над 1 милион лв. са трансферирани на малоимотно лице. Че е малоимотно излиза наяве от сведенията му пред полицията, с които bTV разполага. Пред проверяващите той споделя, че се занимава със събиране на метали и живее в квартал „ Модерно предградие “.

През 2009 година „ Инвестбанк “ издава банкова гаранция на компания " Диг-94 " ЕООД, без поръчителство и без да са събрани такси и комисиони. Информацията е от самата „ Инвестбанк “, предоставена на bTV тази седмица. Гаранцията е за до 2 840 000 лв.. Документът, с който бТЖ разполага, е подписан от Владимир Владимиров и Цанко Коловски – изпълнителни шефове на банката към датата на издаването на гаранцията.

През 2009 година, когато Любомир Каримански към момента не работи в банката, „ Инвестбанк “ стартира вътрешно следствие за нарушаване при издаването на банковата гаранция. Тогава са блокирани и сметките на сдружението " Диг-94 " за покритие на гаранцията до изясняване на случая.

„ Това е казус, нямаме други такива истории в годините, въпреки всичко това е далечна година – 2009-та, и беше допустимо човек с представителна власт да се подпише на такава банкова гаранция в нарушаване на разпоредбите “, разяснява Светослав Миланов – изп. шеф на „ Инвестбанк “ и предс. на УС.

Междувременно " Диг-94 " пуска три платежни нареждания, с които желае над 1 милион лв..

Банката забавя превода на сумата с 2 дни. Затова компанията завежда иск против нея. На първа и втора инстанция " Инвестбанк " е наказана да заплати претендираните от сдружението суми.

По информация от банката, юристите я поучават да заплати непринудено, с цел да не рискува репутацията си. Така след съглашение с " Диг-94 ", на 13 август 2015 година банката й изплаща над 1 милион лв..

Документът е подписан от Пламен Милков и Любимир Каримански, като представители на банката от една страна и Васил Колев – шеф на компанията от друга. Оказва се обаче, че Колев е шеф единствено за една седмица, демонстрира информация в Търговския указател. Освен това е вписан като подобен в същия ден, в който компанията се спогажда с банката.

Защо след като е подписано съглашението и банката превежда парите по сметката на компанията 9 минути по - късно са били изтегли от сметката ?


„ Това е въпрос на технология. Знае се, че такова съглашение ще бъде подписано, авансово хората в клона се приготвят, че ще има такова изтегляне. Клиентът го е декларирал. Имаме съгласуваност от момента на сключване, легализация на сметки, касови наличия – това всичко се координира. Процесът не е ние подписваме едно съглашение и в следствие, на което аз подвигам телефона и се обаждам в клон ѝ и им споделям – Сега ще пристигна човек и ще изтегли 9 милиона и да настане суматоха. Човек, когато подпише сходно съглашение, той желае оптимално бързо да си получи парите. “, изясни Миланов.

4 дни откакто „ Инвестбанк “ заплаща над 1 милиона лв. на шефа Васил Колев, другият шеф Йовчо Кьосев подава сигнал към банката и твърди, че регистрацията на шефа Васил Колев е подправена.

От „ Инвестбанк “ настояват, че към оня миг не е имало мотив за подозрения за проблеми с шефа на „ Диг-94 “ и за допустима машинация. Такава обаче се проверява от полицията и прокуратурата още от 2015 година.

„ Гарантирам ви, че аз съм спазил всички вероятни изискващи равнища на подписи и на отговорности на обособените служби, да се ревизира и Търговския указател, да е ясно кое лице е вписано в Търговско дружество, по какъв начин и по кое време – всички неща са спазени от нашия юридически отдел тогава “, сподели Каримански пред bTV.

Йовчо Кьосев сигнализира банката едвам откакто парите са преведени на Васил Колев. Въпреки опитите ни, Кьосев не беше открит за коментар.

На адрес в идеалния център на столицата търсим Йовчо Кьосев. Тук са регистрирани 6 от компаниите, в който той дали е шеф или съучастник, или и двете.

„ Инвестбанк “ алармира правоохранителните органи.

Докато този проблем към момента се проверява, по други случаи някогашният изпълнителен шеф Владимир Владимиров е наказан през 2018 година. Той е разследван по дело за източване на над 6 милиона лв. от сметки в " Инвестбанк ".

Cпopeд пpизнaтoтo oт cъдa, oт юни дo ceптeмвpи 2009 година c 45 oпepaции пo cмeтĸи глaвният cчeтoвoдитeл е източил над 6 млн. лв.. A изпълнитeлният диpeĸтop нa бaнĸaтa тогава Bлaдимиp Bлaдимиpoв e бил нeгoв пoмaгaч, ĸaтo нa 1 ceптeмвpи 2009 година e пpeнacoчил над 78 000 лeвa.

Въпреки че Софийската градска прокуратура желае за Владимиров присъда от 10 година, висшият касационен съд отсъжда, че като помощник той ще получи 3 години условно, а счетоводителят му – 5 години затвор. Владимиров би трябвало да заплати на банката 78 000 лв. обезщетение. Тези случаи не са свързани с компанията с краткотрайния шеф, на която банката заплаща над 1 милион лв..

По мотив съглашението от 2015-та година пред bTV Любомир Каримански съобщи, че е разпитан като очевидец. Напуска поста си в “Инвестбанк” в края на септември на 2015. Кандидатът за шеф на Българска народна банка Каримански споделя, че ще отбрани името си като заведе дело против финансовия министър и съдружен сътрудник Асен Василев за клюка.

" Ще подхваща всички ограничения, с цел да изчистя името си. Обяснявам си, че офанзива против мен за този пост, някои хора най-вероятно се тормозят от това, че аз съм безусловно самостоятелен човек и какво Слави Трифонов споделя – неконтролируем. Никой, даже Министерски съвет, не би трябвало да си разрешава какво да прави централната банка “, сподели Каримански.

Фирма „ Диг-94 “ е заличена с разпродажба през 2018 година Преди банкрута на компанията обаче влиза в действие друго правосъдно решение, по силата на което „ Инвестбанк “ би трябвало за повторно да заплати на компанията над 1 милион лв.. Този път с шеф Йовчо Кьосев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР