Битката при Ватерло и до днес се смята за героичната

...
Битката при Ватерло и до днес се смята за героичната
Коментари Харесай

Колко близо е бил Наполеон до победа при Ватерло

Битката при Ватерло и до през днешния ден се счита за героичната победа на нациите от Седмата колация против Наполеон 1-и. Завърланият се от остров Елба военачалник имал всички шансове да показва качествата на невероятната френска войска и до някаква степен съумява. Въпреки това 1815-а година е маркирана като краят на Наполеоновите войни. Обединението е и проява за всички бъдещи упоритости на Франция за владичество в Европа, най-малко на този стадий.

Ръководството на военните сили на Седмата коалиция е поверено на херцога на Уелингтън и фелдмаршал Блюхер.
Срещу тях застава и индивидът, съумял да покори Европа в редица случаи, само че както постоянно ще остане надвит единствено от съветската зима. В борбата при Ватерло, Наполеон избира да атакува враговете си поотделно и по този метод да им попречи да извършат коордирано нахлуване с останалите сътрудници. Основните сили на френската войска се разделят и една част атакува прусите в Лигни, до момента в който друга е заета с англо-съюзническата войска при Куатра Браш. Решението е до някаква степен сполучливо и до момента в който лордът съумява да държи позициите си, пруската войска изпуска позицията и всички би трябвало да се отдръпват на север към Ватерло на 17-и юни.

Херцог Уесли схваща, че въпреки всичко може да получи мечтаното подкрепление от пруската войска и предлага измерване на силите покрай Мон-Сен-Жан. Целият следобяд на 18-и юни, Артър Уесли съумява да пази позициите си, а с помощта на непрекъснато идващите пруси стартира постепенно и несъмнено да печели преимущества.

Силите на Наполеон към този момент са на привършване и до вечерта се пуска старшата тайфа на френската пехота. Последният опит е за следващ път отхвърлен. Прусите пробиват десния фланг, херцог Уесли контраатакува центъра и по този начин армията на Наполеон няма какво повече да предложи на своя съперник. Следва абдикация, преустановяване на бойната кариера на Наполеон, както и изпращане в заточение, още веднъж. И до през днешния ден се счита, че точно неприятното време е попречило на френския господ на войната да победи многочисления си съперник. В името на положителната фактология е редно да заявим, че армията ръководена от Артър Уесли не е била напълно английска, а мултикултурна. Британските бойци са били със непретенциозно наличие по отношение на всички останали.

 Andrieux_-_La_bataille_de_Waterloo

Снимка: By Clément-Auguste Andrieux (1829–1880) – Base Joconde, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=304376

Скорошно проучване на археолози на бойното поле са посочили една любопитна детайлност. След близо 200 години от последната среща на армиите на белгийска територия, откриватели изследват бойното поле на именитата борба и попадат на ампутирани кости и много железни топчета, изстреляни през дулата на френски мускети. Откритието е емблематично за историята на Европа, тъй като доста от костите са били употребявани за торене на почвата в идващите години от жителите. Направеното проучване е върху основите на полева болница, където са минали повече от 6000 ранени боеца за обезпечена ампутация на крак – най-хубавото решение за ранната медицина при започване на 19-и век. Тук идва и любопитната детайлност.

Според херцог Уесли, борбата с Наполеон била извънредно оспорвана и в доста моменти не е било ясно кой ще надделее. И въпреки историята да приказва за славното армейско обединяване, съумяло грандиозно да съпостави френския император, бихме желали да разберем по какъв начин ще се разяснява съществуването на гюлета към същата полева болница. Почти 3-килограмивите тежки железни топки най-вероятно са изпратени с похвали от артилерията на Наполеон. Болницата се намира на близо 500 метра от линията на борбата, което автоматизирано потвърждава, че във всеки един миг може да се стигне до катурване на цялата международна история.

Откриването на тези муниции демонстрира, че артилерията също е била в задоволително добър обхват и най-вероятно цялото стълкновение се е водило за всеки метър земя. В резултат на всичко изброено, археолозите са безапелационни, че в тази борба всяка страна е можела да бъде победител във всеки един миг. Последното стълкновение демонстрира, че тук всеки един боец е честен победител, само че никога не би трябвало да се зачертава усилието на френските бойци, борещи се до последно за победа.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР