След като светът влезе в поредна година с война в

...
След като светът влезе в поредна година с война в
Коментари Харесай

Война на изтощение – новата стратегия на Русия срещу Украйна

След като светът влезе в поредна година с война в Европа, анализатори и специалисти към този момент са подготвени с главните погледи върху тактиката на Русия и Украйна. Владимир Путин се надява, че ще успее да унищожи Украйна в мъртвешката хватка на войната, залагайки на обстоятелството, че може умерено да издържи на западните помощи, които Киев получава. Това се случва на фона на муден и съвсем спрял напредък от страна на съветската войска.

Путин съумя да си подсигурява още 6 години на власт, в които ще се стреми да продължи своя гнет над Украйна, а най-важното е, че стреми да реализира военните си цели. В края на предходната година стана ясно, че Путин е приказвал и мислил за преустановяване на войната или прекъсване на сраженията, само че към днешна дата е предпочел да не помни за последните си проекти и се е отказал от концепцията за сключването на някакво нежно помирение.

Русия постоянно ще има опцията да прави нова и нова готовност, с цел да вкара нови свежи сили на фронта с Украйна. От другата страна се задават нови проблеми, насочени напълно от политическата борба сред републиканци и демократи. Липсата на боеприпаси, които бяха по-често изпращани от Съединени американски щати, демонстрират съществени проблеми, само че това не ги отхвърля от концепцията, че могат и желаят да продължат борбата. След президентската победа в Русия, Путин публично ускорява натиска и продължава да употребява дронове, с цел да удря цивилни точки. Неговото опрощение е, че отхвърля да разреши на Украйна да се резервира с нова доза боеприпаси и неговият напън ще ги накара да премислят по-сериозно своите съществени цели.

Нападението на концертна зала на 22 март, тази година, е още един сериозен фактор, че Москва търси способи, с цел да притегли и повече бойци непринудено на фронта. Въпреки поетата отговорност от страна на Ислямска страна, с която Руската федерация е воювала много дълго време. Украйна получи своето черно леке и съветските пропагандисти бързо заложиха на идната значима стъпка – обвиняването на Украйна. Освен това е ясно, че няколко пъти Русия е била предупреждавана за подобен атентат, само че е решила да отхвърли подадените сигнали като нечиста сделка.

Мотивацията на руснаците и опцията им да отмъщават е още един проблем – дефицитът на работна ръка. В началото на годината стана ясно, че 1/3 от бюджета на Руската федерация ще отиде за армията, само че усвояването му може да се трансформира в спънка.

Руските генерали имат нова цел – образуването на две нови комбинирани армии от 14 дивизии и 16 бригади до края на годината. В момента се притеглят хора благодарение на обилно възнаграждение и обещания за по-добър живот след войната. Записаните наброяват към 250 хиляди души от началото на 2024 година

Противно на упованията и обещанията от страна на съветската войска за бърза победа, започваме да се изненадваме и от още един въпрос: в случай че войната върви толкоз добре, за какво са нужни нови наемници?

Плановете за връщането на Харков и опитите за завладяването на южните пристанища на Одеса, остават доста надалеч от главната концепция. Планът за основаването на буферна зона и намаляването на офанзивите на украински дронове е към момента мит и не среща особени триумфи.

Харкoв е цитадела, която мъчно би могла да разреши лесното връщане, казусът се крие в неговата голяма повърхност. Единственото решение за възможен триумф, най-малко по думите на Руслан Пукхов – шеф на Център по Анализ, Стратегии и Технологии – е допустимо с точни и прецизни оръжия, по-добра връзка и още повече хора.

Украйна също има своите проблеми и те надалеч не са малко. Зеленски към този момент гласоподава смяна на наборната възраст от 27 на 25 години. Неговата войска има потребност от свежа кръв и хора, които да водят война.

Миналата година не е била изключително очарователна за украинците, които се провалиха в своята контра-атака. Липсата на боеприпаси, както и проблемите с републиканците, които отхвърлят зелена светлина за нова помощ от 60 милиарда $ в доставка на оръжие, продължава да тегне над тях.

Авдивка се оказа стратегическа скъпа още през февруари и руснаците съумяха да я вземат. От нея са реализирани много съществени местни триумфи, само че това по никакъв метод не значи, че нещата се развиват цветно и за тях. До този миг виждаме, че обстановката продължава да излиза отвън надзор и жертвите се натрупат. Зеленски съобщи, че в случай че не получат помощи, постепенно и несъмнено ще би трябвало да върнат по стъпките си обратно.

Макрон няколко пъти приказва за концепцията, че може да изпрати бойци в Украйна, с цел да спре възможностите за съветска победа, само че е посрещнат с доста деликатни отговори от сътрудниците на НАТО и Европа.

Американският секретар по защитата – Лойд Остин, от дълго време повтаря, че Украйна стои на линията на оцеляването и дава обещание военни помощи. Истината е, че времето стартира да се губи и с това се следи и връщане в начален етап. Мнението на специалистите е, че страната може да оцелее оптимално до есента, което ще докара до нови проблеми, филантропична рецесия и още доста жертви.

Другият огромен призрачен сън е, че Доналд Тръмп още веднъж е подготвен да се кандидатира за президент, като всичко това може да сложи още един голям проблем в доставката на оръжие. Тръмп неведнъж твърди, че ще спре всички вероятни доставки и ще откаже даже да бъде сътрудник. След последната му тежка и изключително жестока изборна акция, в която и до през днешния ден се твърди, че Русия има доста сериозен пръст, а в този момент към този момент и интерес, преструктурирането на международната политика може да се случи доста бързо.

Дмитри Песков няколко пъти показва, че Русия е във война в Украйна, тъй като западът не стопира да се намесва там, което автоматизирано ги трансформира в сътрудник. Логично е, че политиката към Русия няма да се промени, до момента в който Тръмп не стане президент, а в случай че това се случи, резултатите ще бъдат доста по-различни.

Русия продължава да ускорява военната си промишленост, само че сега употребява руско оръжие, което по калкулации на специалисти, може да бъде изчерпано до 2025-2026 година Лошата вест е, че тъкмо тази страна няма да се откаже от военни дейности по никакъв метод и ще се стреми да вземе повече земя и по-важни стратегически точки.

Логично е, че Съединени американски щати е сложена пред президентски избори и едвам след крайния резултат ще има някакъв отговор, само че тук идват нови проблеми, до момента в който решеният се обмислят и изборите минават, умират още и още хора. Точно това е най-големият проблем в цялата обстановка. Украйна не е Русия и няма безкрайно количество бойци, без значение каква ще е възрастта за активизиране.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР