Битката на новата власт за изцеление на българското правосъдие ще

...
Битката на новата власт за изцеление на българското правосъдие ще
Коментари Харесай

ВАС отново обслужи Доган

Битката на новата власт за излекуване на българското правораздаване ще се окаже най-тежката от всички, с които радетелите на смяната са се заели. И като нищо упоритостта за радикални промени може да се окаже единствено положително желание. Едно от сериозните доказателства в тази посока пристигна при започване на отиващата си седмица, откакто Върховният административен съд за следващ път не пожела да надскочи себе си и раболепно обслужи " престижа " Доган.

 

В понеделник (20 декември) висшите магистрати анулираха решението на Административен съд - Бургас, постановено по дело № 165 от 2021 година, което засягаше събарянето на една от " играчките " в летните сараи на Сокола – еко оранжерията, задоволяваща нуждите му от биозеленчуци с потвърден генезис.

Аргументите на бургаския съд за оповестяването на оранжерията за противозаконна постройка и разпореждането му формалния й притежател - компания " Хермес Солар ", да я събори за своя сметка, се оказаха незадоволителни за тричленния състав на Върховен административен съд. За разлика от " доказателствата ", показани от юристите на " Хермес Солар ", съгласно които първоинстанционният съд изобщо не е съумял да откри каква сграда е оранжерията и по кое време е издигната.

Нещо повече - висшите съдии упрекват бургаските си сътрудници в лекомисленост при събирането на доказателствата по случая, а в решението, с което те връщат делото в Бургас за ново гледане от различен състав, е записано следното: " Първоинстанционният съд е позволил значително нарушаване на съдопроизводствените правила, произнасяйки се без да събере нужните за вярното решение на разногласието доказателства ".

Дадени са и съответните инструкции с претекста, че съдът е бил задължен да назначи спомагателна техническа експертиза. Какво тъкмо би трябвало да съдържа тя, може би ще разберем откакто тя бъде направена. По всяка възможност обаче изненади няма да има:

заключенията на движимостите лица ще бъдат комфортни за приложимост

от тези, които към момента диктуват разпоредбите в родното правораздаване.

Темата със законността на летния сарай, буни духовете към този момент втора година, само че резултатите от това не остават много невидими.  След десетки инспекции и чувания и макар преднамерено основаната специфична анкетна комисия " Росенец " в 46-ия парламент, до този миг нищо не е помръднало. От позиция на правораздаването и върховенството на закона, несъмнено.

Точат се едни правосъдни разногласия, поради които шефът на Дирекцията за народен и строителен надзор (ДНСК) - арх. Влади Калинов, дефинира случилото се в парк " Росенец " като дълголетен вихрещ се безотговорен и противозаконен строеж на купища постройки без каквото и да било правно съображение, които би трябвало да бъдат изцяло заличени.

Не е неприятно да напомним, че призваната да открива законността на строителните действия институция даде ясно да се разбере, че в лесопарка са издигнати общо 18 обекта, само че единствено за четири от е открито съществуването на строителни бумаги. Преведено на естествен ези, това значи, че останалите 14 здания са противозаконни и в една правова страна от дълго време щяха да бъдат съборени. У нас обаче моралът и законността от дълго време вървят в разнообразни направления, а писаните правила в правораздаването

са потънали в блатото на интереса.

А констатацията, с която Калоян Янков ( " Демократична България " ) преди време заключи обстановката - „ Това място е било черна дупка във връзка с законността в България “, умерено към този момент може да бъде наречена и спомен от бъдещето.

Нека обаче напомним и доказателствата за незаконността на въпросната оранжерия.

Според Община Бургас " обектът " няма нито строителни бумаги, нито капиталов план и затова тя издаде заповед за събарянето му като противозаконен. Тази заповед бе обжалвана от компанията " Хермес солар ", а делото мина през всички инстанции, до момента в който не стъпи на самия връх. Нещо, което в естествена правова страна няма по какъв начин да се случи, тъй като става дума за явни нарушавания.

Преди към седем години компанията подава уведомително писмо до общината, че желае да построи оранжерия с повърхност до 200 кв. м, за което не се изискват специфични документи. През август 2020 година обаче чиновниците на общината откриват, че площта на оранжерията е увеличена два пъти и половина и към този момент е " просната " на цели 500 кв. метра. Тези параметри автоматизирано пращат " обекта " в здания пета категория, прецизно регламентирани в съответните разпореждания на Закона за устройство на територията. Тоест - с цел да бъде направена първата копка, компанията притежател би трябвало да има освен утвърден капиталов план и куп издадени строителни позволения, само че и всички протоколи за " довеждане на градежа до употреба ", познати като Акт 14, Акт 15, Акт 16...

В хода на първоинстанционното дело, правосъдната експертиза открива, че са издигнати цели три оранжерии, свързани една с друга и " закръглящи " обща повърхност от 912 квадрата. Става ясно и още нещо - оборудването е издигнато по този начин, че да имитира преместваем обект: плитки бетонни основи, мобилна парникова структура и т.н. 

Бургаският арбитър Веселин Белев не приема довода на вещото лице, че оранжерията наподобява на преместваем обект, само че кредитира останалите данни в експертизата. Това разминаване става причина за появяването на „ неяснотите “, а те дават съображение на Върховен административен съд да върне делото за ново гледане.

Разбира се  делата по проблема " Росенец ", не свършват с това. През предходната седмица компанията, която има земята под летния сарай, загуби делото против вписването на плажа до резиденцията в кадастъра. А малко преди този момент, на първа инстанция бе изгубено и делото за двуетажната къща на плажа - тя бе оповестена за противозаконна и подлежаща на срутване.

Продължава да виси въпроса и с

персоналното пристанище на Сокола.

Нищо, че доказателствата за това безредие от дълго време са известни - така наречен „ пристан “ в имението на почетния ръководител на Движение за права и свободи, освен че няма никакви документи за строителство, само че тихомълком бе " нараснало " в пристанище. Благодарение на издадено позволение за такова, подписано от трима министри в последното държавно управление на Бойко Борисов - Росен Желязков, Красимир Каракачанов и Николай Нанков. Само едно оснавание и този " пристан " да отнесе два-три тона динамит: от януари до април 2019 година, оборудването е " пораснало " от 40 на… 280 метра. Просто по този начин, от самосебе си...

От всичко казано до тук, излиза наяве, че разправиите към " Росенец " ще са един от лакмусите за волята на новите ръководещи и качеството на техните промени. Така че в действителност дано си напомнят завета на Лаура Кьовеши - " Най-тежка е борбата с метода на мислене, с манталитета - борбата против консерватизва и с нежеланието да настъпи смяната! " И да се подготвят за дълга и тежка война. В същинския смисъл на думата...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР