Битка за говеждото месо между Европейския съюз и Аржентина и

...
Битка за говеждото месо между Европейския съюз и Аржентина и
Коментари Харесай

Спор за говеждото може да провали търговската сделка между ЕС и Меркосур

Битка за говеждото месо сред Европейския съюз и Аржентина и Бразилия може да забави с години комерсиалните договаряния на блока с Меркосур, съобщи " Ройтерс ".

Разговорите сред Европейски Съюз и групата Меркосур, включваща Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, не престават към този момент 17 години. Меркосур е най-голямото обединяване в Южна Америка, съставлява 75% от Брутният вътрешен продукт на континента и има 250 млн. поданици

И в този момент обаче не е ясно дали ще бъде спазен периода до края на 2017 година за съглашение по отношение на метода, по който всеки пазар ще се отвори към другия.

Преговорите към този момент бяха прекратени през 2004 година и съгласно публични лица, в случай че не се употребява сегашната политическа опция, евентуално ще има още закъснение.

По време на последните диалози сред 6 и 10 ноември в Бразилия даже не се засегна въпроса за достъпа до пазара, който е основна част от всяка комерсиална договорка.

 Спор за говеждото може да провали комерсиалната договорка сред Европейски Съюз и Меркосур
© Reuters
Основната пречка е въпросът за говеждото месо. Страните от Меркосур желаят техните фермери да продават повече от говеждото си в Европа, с цел да компенсират увеличението на промишления импорт. Селскостопанските страни от Европейски Съюз като Франция и Ирландия обаче се притесняват, че фермерите им ще бъдат сложени в неизгодна позиция.

И двете страни споделят, че желаят договорката да бъде подписана по време на срещата на Световната комерсиална организация в Буенос Айрес сред 10 и 13 декември.

Според представители на Меркосур има 50% късмет да се съблюдава избрания период, само че все съществуват доста закани, които може да затруднят договарянията.

 Спор за говеждото може да провали комерсиалната договорка сред Европейски Съюз и Меркосур
© Reuters
В Бразилия ще има президентски и парламентарни избори през октомври 2018 година и възможен неуспех на договорката преди да стартира предизборната акция може да затрудни сключването й.

" Има още работа... Има удобна опция до Нова година ", разяснява еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом, откакто комерсиалните министри на Европейски Съюз се срещнаха в Брюксел по-рано този месец.
За Европейски Съюз намаляването на вносните мита може да се окаже най-печелившата комерсиална договорка до момента.

Но има опасения, че в случай че съглашението не бъде подписано в този момент, договарянията с Меркосур може да бъдат оставени настрани, с цел да създадат път за комерсиалните диалози сред Европейски Съюз и Англия преди излизането й от блока.

Неприемлива оферта

Представители на Меркосур разясняват, че възможният импорт на говеждо съставлява към половината от облагите от експорт, които чакат от договорката, само че по думите им настоящето предложение на Европейски Съюз е недопустимо.
Те не са удовлетворени, че Европа последователно понижи препоръчаното количество говеждо, което ще приема от Меркосур – от 100 000 тона годишно през 2004 година до 78 000 тона през 2016 година и 70 000 тона през 2017 година

Главният договарящ на Бразилия дипломат Роналдо Коща Фильо сподели през октомври, че европейското предложение е надалеч от това, което членовете на Меркосур са очаквали и ще затрудни постигането на договорка до декември.

 Спор за говеждото може да провали комерсиалната договорка сред Европейски Съюз и Меркосур
© Reuters
Държавите от Меркосур чакат Европейски Съюз да показа по-добра оферта за телешкото.

Според Франция, Ирландия и други страни производителки на говеждо, даже и настоящето предложение стига прекомерно надалеч.

" Посланието е ясно. Да, желаеме съглашение, само че... в случай че се нуждаем от няколко спомагателни седмици или месеци, не е драма ", разяснява френският търговски министър Жан-Батист Лемуан.

По думите му и други страни, измежду които Белгия, Румъния и Словения, споделят френските възгледи.

Според него Европа първо би трябвало да дефинира общия евентуален размер на покупко-продажбите, включващи импорт на говеждо, които може да бъдат подписани сред страните. " След това можем да отстъпим пред този или оня сътрудник според от това какво получаваме в подмяна ", уточни министърът.

Ефектът от Брекзит

Европейските производители на говеждо към този момент срещат компликации поради пониженото ползване на алено месо. По данни на Еврпейската комисия през миналото десетилетие има спад от 10% в потреблението на този вид месо и се чака тя да е с 16% по-ниска от настоящето ниво през 2026 година

Излизането на Англия от Европейски Съюз може да наруши настоящия баланс, в случай че се наложат вносни мита на европейското говеждо или в случай че Лондон подписва покупко-продажби за по-евтино месо от другаде. Тогава Европейски Съюз ще има остатък от 16% на телешко месо. Проблемът ще е изключително сериозен в Ирландия, която изнася половината от говеждото си за Англия.

 Спор за говеждото може да провали комерсиалната договорка сред Европейски Съюз и Меркосур
© Reuters
По думите на Ангъс Уудс, ръководител на Ирландската асоциацията на животновъдите южноамериканското говеждо не дава отговор на стандартите на Европейски Съюз, които включват система за следене на мястото, където е родено животното и, правила за превозването на животните.

Говорител на бразилското министерство на земеделието опроверга думите на Уудс и посочи, че техните системи за следене на месото дават отговор на евростандартите.

Ако въпреки всичко има договорка, тя може да не дава отговор на упоритостите, които двете страни имаха при започване на диалозите.

" Ние няма да получим всичко, което желаеме, те няма да получат всичко, което желаят, само че се надявам дружно да реализираме договорка, която да усъвършенства нашите благоприятни условия за експорт и да даде на потребителите по-голям избор ", разяснява заместник-председателят на Еврокомисията Юрки Катайнен
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР