Бирена революция е терминът, тръгнал първо от САЩ през 80-те

...
Бирена революция е терминът, тръгнал първо от САЩ през 80-те
Коментари Харесай

Биреният туризъм у нас е изненадващо добре развит

" Бирена гражданска война " е терминът, тръгнал първо от Съединени американски щати през 80-те години, когато на пазара стартират да се появяват от ден на ден самостоятелни дребни пивоварни. Това бележи началото на възхода на крафт бирите в Щатите, а по-късно и в Европа. България се включи малко по-късно в този тренд, само че в последните години се вижда взрив в появяването на нови крафт пивоварни у нас. Промяна има и в настройката на феновете на пивото, които се отварят към непознати до момента стилове. Развива се и така наречен бирен туризъм. Терминът не допуска напразно циркулиране по кръчмите и невъздържание с алкохол. Напротив - ценители на пивото и търсачи на качествени бири пътуват с тъкмо съответна цел до разнообразни градове, в които има занаятчийски пивоварни.

Всъщност ще се изненадате какъв брой доста такива дребни предприятия има към този момент в страната ни. Към момента те са над 30, а още няколко се приготвят да започват.

 

Бира единствено тук

Заведенията - пивоварни, известни като брюпъбове, са една обособена ниша в бирения бизнес. Те разполагат със лични мощности за произвеждане на бира и я оферират извънредно на клиентите на заведението. Сред " доайените " е известната бирария " Трявна ", открита през ноември 2007 година и трансформирала се в една от визитките на града. Там се оферират нормално 4 типа бира - светла (блонд), амбър, плодова и тъмна. Като плодовата варира, съгласно сезоните - с вишна, слива, малина, касис и така нататък Тъмната пък е с добавена чубрица, което я прави толкоз отличителна и разпознаваема.

Подобни заведения има и в други градове. В Бургас това е " Пивоварната ", също в центъра на града, която предлага бира " Веритас ". Във Варна това е " Златната овца ". В Пловдив пък има даже две - изпълнената в обичаен немски жанр " Йегерхоф " (тя бутилира и продава своите бири и за други градове), както и " Пивоварница Каменица ". Последната бе издигната на мястото на бирената фабрика в града, която бе съборена, защото производството бе преместено в Хасково. В София също имаше сходни брюпъбове - " Ривърсайд " в Драгалевци и " Кукуряк " в Панчарево, само че те сега са затворени.

 

Изненади от огромните предприятия

" Пивоварница Каменица " в действителност е образно доказателство, че и огромните бирени производители у нас взимат на съществено смяната на вкусовите настройки у българите. Последното се дължи на глобализацията в последните десетилетия - от ден на ден хора пътуват по света, интересуващите се виждат разнородни бири там, надлежно ги търсят и тук. В брюпъба в Пловдив се оферират непрекъснато 7 или 8 типа бири (правени на място, схваща се), които могат да се намерят единствено там и не са в непрекъснатото портфолио на " Каменица ". Белгийски сезон, пшенична с български подправки, индийски ярък ейл (IPA), в допълнение охмелен пилзен и други

В " Загорка " от над десетилетие имат собствен музей, който е със сертифицирана експозиция от Министерството на културата. Преди няколко години той бе освежен, като сега съдържа колекция от над 130 експоната, измежду които бутилки, етикети, чаши от историята на пивоварната, а също снимки, архивни фотографии и други Посетителите получават опцията да създадат обиколка из старозагорската пивоварна и да проследят процеса по изработка на бира - от варилния развой до бутилирането. На финала на тура се дава опция да се опита в дегустационната на предприятието нефилтрирана и непастьоризирана " Загорка ", която не се предлага на никое място другаде. Единственото условие за визитата на " Светът на Загорка " е да се направи предварителна резервация през уеб страницата на пивоварната.

 

" Подкрепи локалната си пивоварна "

Support Your Local Brewery (анг. -  " Подкрепи локалната си пивоварна " ) е апел, който набра необятна известност след всеобщото нахлуване на дребни районни пивоварни в международен мащаб. Той стана настоящ и в България, когато икономическите последствия от пандемията от COVID-19 се отразиха тежко на бизнеса на пивоварните. Пострадаха най-много дребните компании, които нямат сериозен финансов запас зад тила си, нямат и бюджети за реклама, а и бяха лишени от опцията да пласират наливните си бири. Причината за последното е, че заведенията бяха затворени по време на двата локдауна, а в други интервали бяха доста едва посетени.

Все отново крафт пивоварните съумяха да оцелеят след тежкия удар и много от тях още веднъж отвориха своите дегустационни. А това е и най-голямото наслаждение за ценителите - да опитат бирите на обичаните си производители непосредствено на място, до момента в който са оптимално свежи.

Няколко пивоварни (които нормално оферират бирите си в бутилки или наливни из цялата страна) имат такива заведения - в София с такива разполагат " Казан Артизан " (дегустационната се назовава " Тап Локал " ) и " София Електрик Брюинг "  (барът е Pop Up Tap Room). В Ловеч може да се откри бар " Крафт ", където се оферират всички бири на локалната занаятчийска пивоварна " Мелтум ". В Сливен също си имат сходно място за дегустиране - " Бирариум ", в който от крана се лее бирата на локалната горделивост - " Трима и двама ".

Други три пивоварни пък са създали заведенията си тъкмо до своите цехове. Безспорно най-живописно е в големия парк на " Хилс ". Мястото е в покрайнините на Перущица и оттова се разкрива луксозна панорама към Родопската яка. Паркът е с езеро, зоокът, редица уреди за деца, беседки, хамаци, шезлонги... и въобще всичко належащо за прелестно изкарване на цялото семейство. В добавка идва и бирата - главно обичайни немски стилове. Мястото дотолкоз подхожда на посетилите го, че за вървене там през уикендите най-често се постанова резервация.

Бирата е на една крачка от природата и в пивоварна " Метълхед ", която се намира в региона на Бургаските минерални бани. Там няколко запалянковци са си харесали помещение, намиращо се на крачки от парка, в което да изградят своите инсталация и дегустационна. Често гостите на пивоварната прекарват по през целия ден с създадената там бира, до момента в който децата се любуват на воля на игрите в близост.

Семейната пивоварна " Ромбус ", която пък е на изхода на Пазарджик в посока село Ивайло, предлага на място най-малко 8 типа наливна бира, което е оценено уместно от жителите и гостите на града. Още повече обаче се харесва кухнята, в която има забележителни оферти. Най-новите са сезонна крем чорба от печена тиква, картофи и джинджифил, печена тиква локум със сусамов тахан и квасена сметана, домашна горчица с бира, мед, чесън и естрагон, естествено опушено и постепенно печено месо на личен смоукър и други " Ромбус "  е и таман за същински бирени туристи, защото е първата пивоварна у нас със лична хотелска част. Което дава положително решение за изкушилите се водачи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР