Биомаркерите за дълъг Ковид-19, налични при пациенти осем месеца след

...
Биомаркерите за дълъг Ковид-19, налични при пациенти осем месеца след
Коментари Харесай

До 24 месеца отнема възстановяването след дълъг ковид

Биомаркерите за дълъг Ковид-19, налични при пациенти осем месеца след инфекцията, значително изчезват до 24 месеца, откри проучване измежду огромна група пациенти, инфектирани с новия ковид при първата вълна в Австралия, заяви Българска телеграфна агенция, като цитира електронното издание " МедикълЕкспрес ".

Изследването, извършено от експерти от Института " Кърби " на Университета на Нов Южен Уелс и болница " Сейнт Винсънт " в Сидни, Австралия, дава оптимистична прогноза, че аномалиите, свързани с дългата зараза Ковид-19, изчезват с течение на времето. Резултатите са оповестени в сп. " Нейчър Комюникейшънс ".

 
Учените са наблюдавали положението и проучванията на пациенти, инфектирани с Ковид-19 при първата вълна на инфекцията в Австралия, и са ги сравнили с индикаторите на контролна група в продължение на две години.

През януари 2022 година изследователският екип от Института " Кърби " първи в света демонстрира, че клиничните признаци на продължителното заболяване съответстват с биомаркери, показващи нескончаем инфекциозен развой на осмия месец след заразяване. Това е ясна биологична база за синдрома на дългия Ковид-19.

" Почти година и половина по-късно с задоволство означаваме в групата на пациентите обилни усъвършенствания в кръвните маркери. Повечето от пробите, които сме анализирали лабораторно, демонстрират, че биомаркерите, показващи преди необикновена имунна функционалност, са се нормализирали ", сподели доктор Чансават Фецуфанх, водещ създател на проучването и старши преподавател в Института " Кърби ".

Проф. Антъни Келехер, шеф на института, уточни, че тези резултати са следени при инфектираните с първия вид на новия ковид и при пациенти с лека или умерена зараза. Той уточни, че екипът ще продължи проучванията, с цел да се опита да откри за какво при някои пациенти не настъпват усъвършенствания и какво може да се направи, с цел да им се помогне.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР