Биолозите от Калифорнийската академия на науките вярват, че тя е

...
Биолозите от Калифорнийската академия на науките вярват, че тя е
Коментари Харесай

Матусал - най-старата аквариумна риба в света, която обича смокини

Биолозите от Калифорнийската академия на науките имат вяра, че тя е дом на най-старата жива аквариумна риба в света.

Учените считат, че Матусал, както е кръстена австралийската двойнодишаща риба, е на към 90 години.

Тя е известна на обществеността още от 1947 година, когато първата публикация, отдадена на нея, се появява в San Francisco Chronicle.

Рибата идва в музея в Сан Франциско през 1938 година непосредствено от Австралия и по това време е описвана като „ допустима „ изчезнала връзка “ сред сухоземните и водните животни “, съгласно Асошиейтед прес.

Сега тя тежи 18 кг и е дълга към 1.2 метра, споделя T+L.

Матусал живее на диета от органични къпини, грозде, маруля, в композиция с риба, миди, скариди и земни червеи. Любимата й храна са смокини, макар че 90-годишната риба е малко капризна. Тя ги яде, единствено когато са пресни и в сезон и се обръща на другата страна, в случай че й сервират замразени смокини.
View this post on Instagram
A post shared by kutv2news (@kutv2news)

„ Ние просто й осигуряваме допустимо най-хубавата грижа и се надяваме, че тя ще процъфтява “, споделя Алън Ян, старши биолог в Калифорнийската академия на науките.

Служителите имат вяра, че Матусал е женска, макар че не са 100% сигурни. Единственият метод да се разбере това е посредством взимане на кръв, което е рисково поради възрастта на животното.

Матусал се трансформира в най-старата аквариумна риба в света след гибелта през 2017 година на 95-годишна австралийска двойнодишаща риба, която населява аквариума Shedd в Чикаго.
View this post on Instagram
A post shared by CBS Miami (@cbsmiami)

Този тип е заплашен от изгубване и към този момент не може да се изнася от родната си Австралия. В калифорнийския аквариум се отглеждат и две други австралийски двойнодишащи риби, макар че нито една от тях не е толкоз остаряла като Матусал. Според учените тези животни живеят от 60 до 100 години.

За да видят Матусал, туристите могат да посетят Калифорнийската академия на науките, която е дом на аквариум, природонаучен музей и планетариум.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР