Биолози изясниха, че коронавирусът може да прониква в клетките на

...
Биолози изясниха, че коронавирусът може да прониква в клетките на
Коментари Харесай

Откриха неизвестен досега път за проникване на коронавируса в мозъка

Биолози изясниха, че коронавирусът може да прониква в клетките на човешкия мозък през наноканали, съединяващи невроните със спомагателни кафези. Това разрешава на SARS-CoV-2 да заразява даже такива кафези, в които липсва ензимът ACE2 – основният „ съизвършител “ на ковид. Резултатите от проучването са.

" Нашите данни демонстрират, че може да съществува незнаен по-рано механизъм на разпространяване на ковид. Благодарение на него SARS-CoV-2 поразява тези кафези, които другояче не може да болести. Това също форсира разпространяването на инфекцията по целия организъм “, пишат откривателите.
Проучване: Делта разновидността усилва съществено риска от раждане на мъртво дете
Рискът от раждане на мъртво дете е към два пъти по-висок при дамите с ковид спрямо тези без него и нараства до към чет...

Молекулярни биолози под управлението на Киара Зурцоло от Института „ Пастьор “ (Франция) са открили незнаен по-рано механизъм за разпространяване на ковид. Това изяснява по какъв начин вирусните частици съумяват да обхванат в тези мозъчни кафези, които теоретично би трябвало да са неуязвими за действието на SARS-CoV-2.

Френските откриватели направили откритието, откакто почнали да проверяват истории за това, че вирусни частици SARS-CoV-2 са били открити в мозъчни тъкани на пациенти, където коронавирусът теоретично не може да проникне заради отсъствието на белтъка ACE2 в локалните нервни кафези. Неговото наличие в невроните предиздвикало учените да допускат, че причинителят на COVID-19 може да се популяризира навътре в мозъка по други пътища.

За отговор на този въпрос учените отгледали просвета от човешки нервни кафези и обвързваните с тях спомагателни тела и наблюдавали по какъв начин реагирали те на появяването на огромен брой частици SARS-CoV-2 в хранителна среда. Тези опити ненадейно удостоверили, че коронавирусът фактически може да поразява невроните, които не създават белтъка ACE2.

Навиците, които повреждат МОЗЪКА ви
Последните изследвания сочат, че съществуват няколко рискови навика, способни на това да увредят нашия мозък. Нека не забравяме, че той е...

Както изяснили Зурцоло и сътрудниците ѝ, повода е, че невроните от време на време се съединяват със своите съседи измежду спомагателните кафези посредством по този начин наречените мембранни нанотръбички. Така откривателите назовават доста тесни и дълги израстъци на клетъчната мембрана, които съединяват една клетка с друга и им разрешават да обменят разнообразни сигнални молекули.

Оказало се, че тези израстъци може да се употребяват от частиците на ковид, с цел да проникват от към този момент инфектирани спомагателни или нервни кафези в прилежащите телца, където SARS-CoV-2 не може да проникне по други пътища заради неналичието на белтъка ACE2. В изгода на това свидетелства фактът, че учените са съумели да получат фотоси на вирусни частици навътре в тези нанотръбички и да проследят тяхното придвижване.

Както означават биолозите, този механизъм на навлизане на вируса в новите кафези също го скрива от вниманието на имунната система, което в допълнение форсира разпространяването на инфекцията. Следващите опити ще покажат може ли да се предотврати сходно междуклетъчно предаване на вирусни частици, заключават Зурцоло и сътрудниците ѝ.

Следва да прибавим, че публикацията на учените не е рецензирана от самостоятелни специалисти и не е проверявана от редакторите на научните списания, както е признато в сходни случаи. Затова изводите от нея и аналогични публикации следва да се одобряват с внимание, отбелязва ТАСС.
Разкриха по какъв начин коронавирусът прониква в мозъка
Германски учени откриха, че вирусът SARS-CoV-2 прониква в мозъка посредством нервните кафези в обонятелна част на носната лигавица. Резулта...

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР