Binance вече не издава платежни карти, след като Visa и

...
Binance вече не издава платежни карти, след като Visa и
Коментари Харесай

Трябва ми крипто, ама в брой

Binance към този момент не издава платежни карти, откакто Visa и Mastercard стопираха да работят с борсата. Най-голямата платформа има клиенти и в България, чиито карти са неизползваеми. Как да трансформираме криптото във фиатни пари - пътят е малко по-дълъг и безценен.
През юли Visa приключи връзките си с Binance, а преди към месец я последва и Mastercard, която имаше пилотен план в Южна Америка. Това лиши от опцията потребителите на най-голямата криптоборса в света, в това число и България, да употребяват картите й - да заплащат онлайн, на POS и да теглят фиатни пари посредством тях, откакто преди този момент са били превалутирани техни криптоавоари. Мярката на двата най-големи платежни оператора е образец за разкъсване на. Тя последва и делата след

Услугата на Binance е доста известна в България, защото с изключение на ликвидност и опция за търговия с криптовалути, позволяваше да се реалокират избрани валути, в това число стейбълкойни, на платежната карта, издадена в партньорство с Visa, след което да се употребява като елементарна дебитна карта. В случая всяка транзакция, направена с картата, се превалутираше в действително време и беше извънредно комфортно за всеки употребяващ борсата да достъпи част от средствата си. Засега резултатът върху бизнеса на Binance не е доста явен, множеството специалисти са на мнение, че той няма да пострада. Binance остава най-голямата борса, осигуряваща доста висока ликвидност, положителни спредове, а също така и услугите й по стейкинг, набиране на средства, фарминг и други остават. Липсата на платежна карта обаче принуждава нейни консуматори да намерят сурогат, да трансферират активите си към други платформи или да употребяват разновидности като P2P прехвърляния, криптомати и прекачване на активи към други портфейли.
Реклама
Повдигна се още веднъж и един от най-важните въпроси - по какъв начин да харчиш елементарно част от своето криптосъстояние за ежедневни потребности. Идеята на централизираните тържища и компании е точно с техни карти елементарно и бързо да се случва това. Проверка и тест на " Капитал " демонстрираха, че комплицираният път е малко по-дълъг, само че за сметка на това безценен - за превалутиране на Ether в равноценност 1000 лева до изтеглянето им от ATM таксите бяха към 70 лева Но за това по-надолу. Вариантите по какъв начин криптото да се трансформира в кеш остават въпреки всичко картите на платформа, която ги поддържа с Visa и Mastercard, трансфер от децентрализирана борса към централизирана платформа, P2P. SEPA преводите в евро също са вид, който Binance към този момент не поддържа.
Платежните карти
Все отново с Binance не се изчерпват фирмите с платежни карти (виж таблицата). С удобството обаче да използваме крипто дебитна или кредитна карта от някоя борса жертваме сигурността си, тъй като се доверяваме на конкретнaта борса и предоставяме правата върху активите си. За да се оправим с сходни проблеми, изключително в случай че става въпрос за по-сериозни суми, най-хубавите практики са да държите криптосредствата си на хардуерен портфейл и спорадично да трансферирате суми на обичаната си борса, с цел да могат те да бъдат употребявани, без да се слагат на риск останалите ви криптоактиви.
Реклама От DeFi в действителния свят
Ако държите своите криптоавоари в децентрализирана борса, пътят до обръщането им във фиатни пари и заплащане с тях е по-дълъг и безценен. За задачата на публикацията в " Капитал " трансферирахме Ether към Revolut. Причината да изберем финтех платформата е, че неотдавна тя внедри опцията за складиране на крипто от личен портфейл към нея, а по-късно да се превалутират и харчат фиатните пари. Проблемът е, че към този момент сходни депозити се одобряват единствено в Биткойн. Така въпросните етери бяха конверитрани от един self-custody портфейл - в сличая от Metamask, на различен - към този момент за Bitcoin, след което изпратени на Revolut. Оттам към този момент може да се продадат за фиатни пари, с които да се заплаща или да се изтеглят - до 400 лева без такса от елементарен банкомат. Освен таксите за криптооперации на Revolut са по-високи от тези на най-голямата криптоборса Binance. Въпреки всичко това може да е по-добрият вид от, основно тъй като и техните спредове доста се разграничават от борсово предлаганите. За към 1000 лева таксите и спредовете костваха към 7%, или 70 лева
P2P
P2P (peer-to-peer) също е опция да получите " пачка " пари против своето крипто, която след това да харчите, само че както с всичко останало, и тук има доста опасности. Измами, нерентабилни покупко-продажби и възможност да станете част от интервенция за пране на пари са единствено част от евентуалните благоприятни условия. P2P съставлява покупко/продажба на крипто, без или със медиатори (под формата на тържища или приложения). P2P тържищата (peer-to-peer exchanges) съставляват забавен и децентрализиран различен метод за търговия с криптовалути. Те разрешават потребителите да се свържат непосредствено и да търгуват между тях върху одобрена инфраструктура, без да има медиатори като централизирани тържища или банки. Най-известният образец за P2P борса беше тази на LocalBitcoins, която прекрати своите процеси поради " дългата крипто зима ".

Как тъкмо работят P2P тържищата? Всичко стартира с консуматор, който желае да купи или продаде криптовалута. Този консуматор основава оферта на борсата, определяйки цената и изискванията на договорката. Тогава различен консуматор може да види тази оферта и да я одобри, в случай че изискванията го удовлетворяват. След като договорката бъде призната, борсата обезпечава сигурност, като съхранява криптовалутата, до момента в който се извърши заплащането във фиатна валута или назад. Този тип тържища дава няколко преимущества. Първо, те оферират огромна еластичност и независимост при търговията, позволявайки на потребителите да основават лични предложения и да избират с кого да търгуват. Второ, P2P тържищата могат да бъдат по-анонимни, като не изискват подробни персонални данни като при централизираните тържища. Рисковете ги посочихме нагоре.
Криптомати
, която не трябва да бъде подценявана. Въпреки таксите си и разликите в спредове сред огромните тържища те дават опция да продадете койните си и с получения кеш да плащате за артикули и услуги. Достатъчно е да намерите криптомат и да потвърдите, че в него има задоволителна наличност на средства и да следвате инструкциите за продажба.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР