Билет за пътуване с различни видове транспорт в цялата страна

...
Билет за пътуване с различни видове транспорт в цялата страна
Коментари Харесай

Телефонът става билет за пътуване в страната

Билет за пътешестване с разнообразни типове превоз в цялата страна към този момент ще може да бъде закупуван непосредствено през домашния компютър, преносимия компютър или даже смарт телефона. Това излиза наяве от проектите на министерството на превоза и известията за въвеждането на така наречен обединен билет.

Системата ще работи със програмен продукт с отворен код и всеки търговец ще може да стартира да продава този обединен билет. Включването към системата ще става, откакто предприемачът генерира линк към нея на своя уебсайт. Задачата не е доста елементарна, тъй като това значи свързване на много съществуващи към този момент системи, обясниха от транспортното министерство.

Пилотната скица се чака да се тестварекламно до края на месеца, без ангажимент, че тя ще бъде крайният вид. Ще се направи пробно пазаруване на подобен обединен билет посредством пробно свързване на платформата на БДЖ със уеб страницата на Центъра за градска подвижност в София и портала на една автобусна компания за междуградски транспорти. Целта е първо да се тества в действително време и да се покаже на всички останали като образец.

Пътниците на процедура ще могат да купуват подобен билет от уеб страниците на превозвачите, без значение какви са те - жп, автобусни, авио или за воден превоз, а също и от други търговци, изясняват още от ведомството. Системата на процедура е диалог сред компютри. При започване на покупката клиентът избира най-удобните му часове на пътешестване с другите типове превоз.

Например, човек желае да пътува от Дупница до Шабла. Първо взема решение да вземе рейс до София, като избира часа на потегляне на автобуса. Същото прави и за влака (или автобуса) от столицата до Варна, а също и за автобуса от Варна до Шабла. Във всички случаи се резервират и местата за пътешестване. Начинът на избор е същият, както в този момент за полетите на самолетите през интернет. Билетът ще съставлява QR-код в телефона на пътуващия.

Какви ще са нужните вложения за реализацията на концепцията за единния превозен билет ще стане ясно още до есента, прецизираха от министерството. Транспортният министър Николай Събев разясни за " Сега ", че към момента не се знае какъв запас от време, хора и средства ще бъде вложен за цялостната реализация на концепцията.

Междувременно в Германия управляващите провокираха възторг с въвеждането за интервала от началото на юни до края на август на обединен билет с цена от единствено €9 на месец. Той важи за публичния превоз в цялата федерална република, без влакове на дълги дистанции (IC, ICE, EC), само че ще може да се употребява за всички останали форми на публичен превоз - RB, RE, U-Bahn, S-Bahn, рейсове и трамваи в цялата страна.

Подобна стратегия за на ниска цена пътешестване с трен от много време има в Дания. Там за €50 всеки може да си вземе билет, който дава право за 8 дни безкрайно пътешестване из страната.

Според източник на " Сега " в Германия повода за въвеждането на 9-евровия билет е стремежът да се понижи използването на леките коли, а оттова - и потреблението на течни горива, които поради войната в Украйна са поскъпнали много. Другата цел е да се покаже атрактивността на публичния превоз. Въпреки мощно развитата жп мрежа в Германия до момента са се защитавали ползите на огромните автомобилни концерни, с цел да им се обезпечава пазар на създаваните от тях леки коли.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР