Републикански конституционен референдум в Молдова ще се проведе на 20

...
Републикански конституционен референдум в Молдова ще се проведе на 20
Коментари Харесай

Молдовците решават за ЕС на референдум на 20 октомври

Републикански парламентарен референдум в Молдова ще се организира на 20 октомври 2024 г , оповестява в четвъртък MOLDPRESS.

Избирателите ще отговорят на въпроса " За присъединението на Република Молдова към Европейския съюз ли сте? "

На 16 май Народното събрание одобри решение за провеждането на допитването. Така проектозаконът за изменение на конституцията на Молдова ще бъде подложен на референдум.

Референдумът се провежда по самодейност на президента Мая Санду. Инициативата за преразглеждане на конституцията на Молдова беше подписана от 46 депутати и беше утвърдена от Конституционния съд.

 Санду: Молдова избра Европейски Съюз, който ще даде спокойно и безвредно бъдеще
Санду: Молдова избра Европейски Съюз, който ще даде спокойно и безвредно бъдеще

По случай Деня на Европа президентът още веднъж атакува Русия посредством исторически паралели за войните

Проектът за изменение на конституцията на Молдова планува допълнението на конституцията с два нови параграфа, които удостоверяват европейската еднаквост на народа на Молдова и необратимостта на пътя на европейската интеграция на страната. Освен това интеграцията на Молдова в Европейския съюз ще бъде оповестена за стратегическа цел на страната.

Документът планува и допълнение на конституцията с ново заглавие - " Интеграция в Европейския съюз ". Така се прави предложение присъединението на Молдова към учредителните контракти на Европейския съюз, както и достъпът до актовете за проверката на учредителните договоритрябва да се прави от Народното събрание посредством органически закон. В същото време наредбите на договорите на Европейския съюз, както и на другите наложителни правни актове на Европейския съюз следва да имат преимущество пред противоположните разпореждания на вътрешното законодателство, при съблюдаване на наредбите на закона при присъединението.
 Опозицията в Молдова бойкотира референдума за Европейски Съюз
Опозицията в Молдова бойкотира референдума за Европейски Съюз

Настоява и поддръжниците ѝ да не вземат участие в допитването

Припомняме, че през април водачът на лявата съпротива в Молдова Игор Додон прикани гласоподавателите в четвъртък да бойкотират референдума за поддръжка на устрема на страната да се причисли към Европейския съюз (ЕС). Той настоя, че проевропейският президент Мая Санду употребява допитването, с цел да ѝ помогне да завоюва преизбирането си.

" Ние сме изрично срещу този референдум. Ние не споделяме " не " на договарянията с Европейски Съюз и не сме срещу Европейски Съюз ", сподели пред Exclusiv Игор Додон, водач на Социалистическата партия и президент на Молдова до загубата му на изборите през 2020 година от Санду. Ние се противопоставяме на Санду да го употребява като инструмент за личните си ползи и тези на своята партия. Затова молим гласоподавателите по време на акцията да не вземат участие в референдума. "

Додон поддържа тесни връзки с Москва, които построи през четирите години на поста, и споделя, че фокусът на Санду върху Европейски Съюз вреди на ползите на Молдова в района.

Санду осъди войната на Русия в Украйна и дефинира Москва и ендемичната корупция като най-големите закани за суверенитета на някогашна руска Молдова , една от най-бедните страни в Европа, ситуирана сред Украйна и членката на Европейски Съюз Румъния.

Председателят на Народното събрание Игор Гросу сподели, че референдумът е късмет за молдовците да " покажат мощно и ясно, че сме европейци. Ние не влизаме в Европа, ние се връщаме в нея ".
 В Молдова приготвят референдум за присъединението към Европейски Съюз
В Молдова приготвят референдум за присъединението към Европейски Съюз

Президентът Мая Санду започва акция за поощряване на допитването

Гласоподавателите в градовете предходната година демонстрираха поддръжката си за акцията за Европейски Съюз, като излязоха на всеобщ протест, само че поддръжката отвън столицата е по-малко сигурна.

, които осъждат устрема на проевропейския президент Мая Санду да си обезпечи участие в Европейския съюз, обявиха през април, че образуват изборен блок по време на събитие, извършено в Москва.

Групите нарекоха своя съюз Victorie (Победа), образуван към укриващия се проруски бизнес магнат Илан Шор, наказан задочно на 15 години затвор за крупна машинация в страната, ситуирана сред Украйна и Румъния.

Важно място в обединението, подготвяща се за президентски избори и референдум за участие в Европейски Съюз, заемат водачите на проруския район Гагаузия, обитаем най-вече с етнически турци.

" Ние предлагаме нов път за Молдова. Идеята за Европейски Съюз е просто призрак, който е унищожителен за нашите жители и за страната ", сподели Шор на заседание в московски хотел в мнения, предадени от молдовския информативен бюлетин newsmaker.md.

" Нашата задача е да покажем на хората други възможности, които са работили във времето. "
 Съдът в Молдова стартира развой против проруския водач на Гагаузия
Съдът в Молдова стартира развой против проруския водач на Гагаузия

Според прокурорите Гуцул е взела участие в нелегално финансиране на промосковската партия " Шор "

Според Шор, това значи възобновяване на развалените връзки с Русия и с районните организации, ръководени от Русия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР