Бих възразил в първата част на твърдението на министър Денков,

...
Бих възразил в първата част на твърдението на министър Денков,
Коментари Харесай

Адв. Костов: Ако дебатът за академичната автономия стигне КС, значи някой е прекрачил граници

Бих възразил в първата част на изказванието на министър Денков, че е недопустимо да имаме разнопосочни критерии в другите професионални посоки. Всъщност науката има доста друга специфичност в нейната филантропична, обществената форма, специфичност на техническите науки, на медицината и така нататък Вкарването на всичко в един шаблон, който да споделя кое е положително и кое неприятно и околичествяването с едни критерии, които са съответни за една област на науката, само че са мъчно използвани в друга, в действителност ще даде тъкмо противоположния резултат на това, което министърът твърди. Това съобщи в студиото на ФАКТИ адв. Калин Костов, ръководител на Сдружението за качество във висшето обучение.

" Методиката, по която МОН въздейства в процесите във висшето обучение може да бъде най-различна обаче да не забравяме, че ние имаме един закрепена на конституционно равнище принцип на академична автономност, който споделя че страната по принцип няма право да се меси в работата на висшите учебни заведения по университетски въпроси. Това нещо е разследване на един консенсус в обществото реализиран при започване на Прехода, тъй като съдържа в себе си имплицитната заплаха в един миг изпълнителната власт, която е политическа по своя темперамент, да дефинира правила за академично израстване. Нещо, което предизвикваше големи митинги по време на началото на Прехода и точно методът, по който се прави тази промяна би трябвало да е съгласуван с това предписание или в случай че то се премисля и му се основава ново наличие - това е въпрос на един доста огромен публичен спор, който не се взема решение с промени, които се вършат сред първо и второ четене на Закона, още по-малко с въвеждането им до подзаконови нормативни актове.

Стигане на този въпрос до Конституционния съд значи, че имаме толкоз огромен разлом в дейностите на изпълнителната власт и на законодателната власт и упованията на академичната общественост и е въпрос на политически спор сред обособените партии, че се е стигнало до това да се търси съдия. Досега решенията в областта на висшето обучение са били вземани постоянно с консенсус сред обособените политически субекти. Това се случваше и по време на предходното ръководство, случвало се е и обратно в годините т.е. ние политизираме ли този спор, вкараме ли го в Конституционен съд, значи, че не сме си написали домашното и някой някъде е прекрачил граници, които до момента са определяни от академичната общественост като " червени линии ", разяснява той.

Целия диалог с адв. Калин Костов гледайте във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР