Би могло посещението на премиера Кирил Петков в Скопие да

...
Би могло посещението на премиера Кирил Петков в Скопие да
Коментари Харесай

Проф. Пламен Павлов: Премиерът да спре с перченето и бомбастичните думи за РСМ

" Би могло визитата на премиера Кирил Петков в Скопие да бъде квалифицирано като преждевременно. От друга страна това е един ексцентричен ход, който, в случай че зависеше от мен, също бих рискувал.

Такава оценка даде пред News.bg историкът проф. Пламен Павлов във връзка с връзките сред България и Република Северна Македония, а и на фона на рецензиите на президента Румен Радев по отношение на премиера.

По думите му въпросът е, че трябва да се прекрати бомбастичното говорене, да се дават едни самооценки за големи триумфи и за мощни крачки. Възстановяването и активизирането на разговора с РСМ е нещо хубаво и аз го поздравявам, само че би трябвало да бъде доста по-внимателен министър председателят Кирил Петков във вербалните си изяви, в оценките, които прави, и в обещанията, които дава, прикани историкът. Проф. Пламен Павлов чака, че държавното управление ще поправя държанието си, само че се вижда, че от страна на РСМ има откровени жестове на злост, като образец той даде срещата на Стево Пандеровски с ОМО Илинден.

Виждаме, че в случай че има някакви проблеми, то те са от страна на РСМ, само че не от страна на България. Нашите разногласия, каквито и да са, са по-скоро по какъв начин по-добре да се реализира едно по-добро бъдещо съдействие, по какъв начин да се откри решение на противоречивите въпроси, до момента в който от македонска страна всеки един подобен мотив се употребява за активизиране говора на омразата, който в действителност в никакъв случай не е преставал, разяснява проф. Павлов.

Въпреки че не е политолог и няма искания да е отдаден в кухнята на взаимоотношенията сред министър председател и президент по тематиката за Република Северна Македония, проф. Павлов се надява, че няма да се стигне до съществено опълчване, където би трябвало да има едно безусловно единение по тематиката. От българска страна всеки един спор би бил извънредно противен, сподели проф. Павлов.

Той настоя вместо да се приказва от държавното управление за българско малцинство в Македония, което било нонсенс, би трябвало да се приказва за българско болшинство в РСМ. " Това демонстрира историята, обстоятелствата, а кой по какъв начин се усеща, това са самостоятелни човешки права. Самата режисура " българско малцинство " в Македония е нелепа от всякъде. Аз упорствам нашите политици и публицисти да не помнят сходен терминологичен оксиморон ", прикани проф. Пламен Павлов.

Той настоя българите в РСМ да бъдат приети както и частите от други нации. В РСМ живеят елементи от разнообразни нации - българи, албанци, куцувласи и малко сърби. Не одобрявам подмятанията на Зоран Заев, че българите могат да бъдат приети дружно с бошнаците, хърватите и с някакви такива незначителни детайли. В Македонската конституция са изредени народите, които са държавотворни, а българският е един от тях. Никакви пазарлъци не може да има на тематика " ние признаваме българи, вие признавате македонци " - това е нонсенс, безапелационен бе проф. Павлов.

Той не чака РСМ да запише българите в Македония като болшинство, а най-малко да ги запише като един от държавотворните нации. Този диалект би трябвало да престане и Македония би трябвало да го направи. Тук България не трябва да отстъпва и на милиметър и изобщо България не трябва да отстъпва, тъй като историческата истина е на наша страна. Лобистките интервенции, които минават през външни центрове, в това число, в които вземат участие и хора от българската интелигенция, това би трябвало да му се даде съдбоносен отпор, сподели още проф. Павлов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР