БГНЕС Вселенският патриарх Вартоломей подчерта отговорното отношение на Вселенската патриаршия към

...
БГНЕС
Вселенският патриарх Вартоломей подчерта отговорното отношение на Вселенската патриаршия към
Коментари Харесай

Вселенският патриарх за Русия: Дадохме им азбука и религия, а те започнаха да ритат срещу нас

 БГНЕС Вселенският патриарх Вартоломей акцентира виновното отношение на Вселенската патриаршия към църковния спор, който избухна с Московската патриаршия, предава гръцката национална осведомителна организация ANA-MPA, представени от " Фокус ".

Въпреки че Руската патриаршия спря да уважава името на Вселенския патриарх поради даването на автокефалия на украинската черква, Вартоломей разясни, че Константинополската патриаршия продължава да уважава името на Московския патриарх Кирил и посъветва водача на Украинската черква да прави същото.

Той оцени отношението на Московската патриаршия към Вартоломей като " непризнателност “. " Както знаете, през последните години (първият трон) беше изпитан от невежественото отношение на съветската черква към църквата майка. Ние сме църквата майка, тъй като сме им дали християнството. Дадохме им светлината. Дадохме им Кирилицата, посредством която искахме да им помогнем да култивират своята цивилизация. И те, както споделяме на църковния език, започнаха " да ритат “ против благодетеля си. Те ни бяха ядосани, тъй като направихме украинската черква автокефална “, сподели Вартоломей по време на събитие в Ню Йорк, последната спирка от пътуването му в Съединени американски щати.

Според църковната традиция даването на автокефалия е привилегия, неповторима за Вселенската патриаршия. През вековете Вселенската патриаршия е предоставяла няколко пъти автономност на локалните църкви, като се стартира от самата съветска черква през 16 век.

" Защо да не го създадем, както направихме с Русия, Сърбия, България, Гърция, Полша, Румъния, Албания? И изключителна привилегия на Вселенската патриаршия е да даде автокефалията. Всички тези църкви, които изброих, станаха самоуправляващи се от Вселенската патриаршия, която се изпразва, тъй като дава територии под своя пълномощия, с цел да станат самоуправляващи се самостоятелни църкви “, изясни Вселенският патриарх.

В тази светлина, след зародилата рецесия сред Украйна и Русия, патриарх Вартоломей отговори на молбата на народа на Украйна, като даде самоопределяне. В отговор Московската патриаршия реши да спре споменаването на името на Вселенския патриарх. Константинополската черква, останала вярна на църковния ред и с възприятие за отговорност към историята, не реагира на този ход и продължи постоянно да загатва патриарх Кирил.

" Та за какво да не създадем същото с Украйна с нейните 40-50 милиона поданици? Нашите украински братя желаеха освен в този момент, само че и доста по-рано и в този момент още по-интензивно да имат своя черква и да не принадлежат на Москва, да не зависят от Москва, да не бъдат потискани от Москва.

Направихме го с възприятие на отговорност към историята и към Украйна и нейния народ. (Руската църква) беше ядосана и прекъсна общуването с Вселенската патриаршия. Извадиха името ми от диптихите и не ме загатват. Не ме интересува (че не ме споменават) ", сподели Вартоломей.

Позовавайки се на признанието към него, показано от неговите американски домакини, той означи, че те отразяват високия авторитет, с който се употребява Вселенската патриаршия, който за жалост е доста по-голям в интернационален проект, в сравнение с в Турция, нейното историческо седалище. Що се отнася до президента Байдън, той загатна персоналното другарство, което ги сплотява, само че също по този начин и до ръкописната записка, която американският президент добави в последното писмо, което му изпрати, в което се споделяше " Бъдете добре, тъй като имаме потребност от Вашето водачество “.

Съединените щати са една от най-големите и значими провинции на Вселенския престол. Позовавайки се на значимостта им, патриархът похвали архиепископ Елпидофор, като сподели, че за малко време е съумял да откри решения на трите съществени казуса на Архиепископията, които се отнасят до завършването на църквата " Свети Николай “, Богословското учебно заведение в Бостън и пенсионния фонд на духовенството.

" След 12 години (от последното ми посещаване в САЩ) имам Божията благословия и имам удоволствието да бъда покрай гръцката общественост в Америка. Този път открих нов архиепископ, млад на възраст и при започване на мандата си. Ние в Патриаршията имаме цялостно доверие в лицето на кир Елпидофор и заради тази причина го избрахме единомислещо и го изпратихме да води толкоз години, колкото Господ му разреши. Избрахме го, тъй като при сегашните условия не можахме да намерим по-добър и по-подходящ за тази позиция. Радвам се да видя, че вие го прегърнахте със същата обич, с която той пристигна при Вас. А взаимната обич, доверие и визия, които имате, са най-хубавата гаранция за триумфа на неговата архиепископия. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР