БГНЕС Общият брой на преиздадените зелени цифрови сертификати за ваксинация срещу

...
БГНЕС
Общият брой на преиздадените зелени цифрови сертификати за ваксинация срещу
Коментари Харесай

Над 30 хил. са преиздадените сертификати за ваксинация днес

 БГНЕС Общият брой на преиздадените зелени цифрови документи за имунизация против COVID-19 надвиши 30 000 броя за по-малко от 4 часа, написа Фокус.

Това стана ясно откакто " Информационно обслужване “ вкара в употреба системата за преиздаване на документите в европейски формат на от 14.00 ч. Тя е създадена за оптимално облекчение на жителите, които не е належащо да посещават персоналните си лекари или имунизационните центрове, сложили имунизацията. Това оповестиха от пресцентъра на " Информационно обслужване “.

Притежателите на към този момент публикуван документ могат да преиздадат документа в европейски формат от уеб страницата на Националната здравно-информационна система, секция " Аз и моето семейство ". За задачата би трябвало да се вкара ЕГН, номер на персонална карта и Националния референтен номер (НРН), получен при регистрацията на поставената доза в Националния указател на имунизациите. НРН може да бъде открит в остарелия документ, в колонката " Национален референтен номер ".

Системата разрешава изтеглянето на документа само в случай че всички въведени данни са попълнени правилно. Генерирането на документа не изисква дипломиран електронен автограф (КЕП).

" Значителният брой на преиздадените документи единствено за няколко часа демонстрира, че системата работи безупречно “, сподели изпълнителният шеф на " Информационно обслужване “ Ивайло Филипов. По думите му до в този момент не са установени механически проблеми при генериране на европейския зелен документ.

България е една от 7 страни в Европейски Съюз, които започнаха издаването на европейски зелен документ от 1 юни 2021 година, макар че регламентът на Европейска комисия влиза публично в действие месец по-късно. Другите страни са Гърция, Германия, Хърватия, Дания, Полша и Чехия. Общо 13 са страните, които съумяха да интегрират системите си с централизираната на Европейска комисия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР