Безспорно една от изненадите на парламентарния вот беше успехът на

...
Безспорно една от изненадите на парламентарния вот беше успехът на
Коментари Харесай

Пътят на Слави Трифонов - от шоуто до депутатско място

Безспорно една от изненадите на парламентарния избор беше триумфът на партията на Слави Трифонов " ИТН ". Това разяснява БНР.

Песента " Едно ферари с цвят червен " беляза поколението на 90-те - време на доста очаквания и религия, само че и времето на силовите групировки. Последното аналогово десетилетие. Времето, в което изгря звездата на Слави Трифонов в студентското предаване " Ку-ку ".

Време, в което всичко беше допустимо. Дори и предаване по модела на Орсън Уелс, единствено че вместо извънземни пришълци, офанзива на нуклеарна централа.

Следва пронизителен скандал, първи конфликт с властта, опасност от правосъден развой. След години режисьорът на предаването Нидал Алгафари ще изясни:

" Тогава бяхме в еуфорията на свободата ".

За пръв път в български ефир се появи политическа ирония. Но политическото кръщене се оказаха митингите против ръководството на Жан Виденов.

Остана предизвестието:

" Сегашната власт с пеене им я дадохме и с пеене ще им я вземем ".

През 2021-ва то наподобява пророческо. Но, с цел да стигне дотук, Трифонов мина през лъкатушения. Неведнъж му се постановяваше да дава отговор на въпроси до каква степен непосредствен е бил със знакови фигури от ъндърграунда. Както и за другарството си с Бойко Борисов от времето, когато беше основен секретар в Министерство на вътрешните работи до първите стъпки в политиката:

Появиха се самопризнания за някакви 50% от ГЕРБ и терен за строителство в центъра на София.

" Всяка вечер против мен единствено скечове. Съжалявам, тъй като аз го одобрявам, бяхме другари ", сподели водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Слави Трифонов отговори:

" Сегашният министър-председател има неприятният табиет всички да го харесват ".

Конфликтът докара до първия нерешителен опит за допир във властта. През 2009 година Трифонов опитва, издигайки самостоятелен претендент за народен представител във Варна. Валерия Петрова се класира трета с 14 %. Две години по-късно Трифонов застана зад Меглена Кунева:

" Уважаеми фенове, представям ви нашият претендент за президент - Меглена Кунева. Винаги сме стояли в профил. За пръв път целият ми екип си разрешава да излезем с директна поддръжка за вас, тъй като сте честна ", сподели Слави Трифонов.

Подкрепата свърши с влизането на Кунева в Народното събрание, към този момент като водач на лична партия - ДБГ. Но огромният пробив е националният референдум, извършен дружно с президентските избори през 2016 година Близо 3 милиона и половина българи участваха в него, само че 12 000 гласа не стигнаха, с цел да стане вотът наложителен. И въпреки да повтаряше: " Не съм политик ", Трифоновият яд го трансформира в подобен.
" Ние направихме всичко допустимо, с цел да превърнем решението от референдума в деяние и единственото, което остана, е основаването на политически план и присъединяване на парламентарни избори ".

Но " ИТН " - името, което бе утвърдено от съда при втория опит. Учредяването се оказа и знак за стила на действие на партията - странейки от медии, без директен спор с съперници, с послания от амвона на личната телевизия, с идеология - въпросите от референдума. И за, изложена още веднъж в една от редките обществени изяви на заместника на Трифонов - сценариста Тошко Йорданов.

Предизборната акция на " ИТН " мина с пропаганда само от екрана на телевизия 7/8.

Трифонов направи няколко мощни политически хода. С музикален привет отхвърли коалиция с дубайския заточеник Божков:

А на финала извади най-силния си коз - концерт пред празна зала.

" Забелязахме, че постоянно тези песни провокират голямо неспокойствие и патриотични усеща и настроения във вашите души ".

С тези думи Слави Трифонов изясни вестникарското заглавие в изборната нощ на 4 април - " Борисов печели, Трифонов победи ".

Етноритмите ли доведоха до триумфа, дава отговор лингвистът Емилия Славова:

" Чалгата е най-лесното пояснение, само че това е най-грешната съгласно мен пързалка, по която можем да се пуснем. Трябва да забележим с какво той е стигнал до тези наши сънародници и за какво другите партии не са. Неговото шоу е в ефир от 20 години. От 2000-та година той е на екран всяка вечер, доста хора са привикнали с неговия метод на другарство, до момента в който политиците ни очевидно са пропуснали този миг - това свързване с публиката ".

Успехът на локалната звезда ни приобщава към световните трендове, счита Славова:

" Това е и международна наклонност - ние живеем във времената на образната просвета, на ентъртеймънта. Ние влизаме в този шаблон ".

Калъп по мярата на италианския комедиант Бепе Грило, разгласен преди 7 години от " Шпигел " за най-опасния човек в Европа поради опита да извади Италия от Еврозоната, като украинския президент Володимир Зеленски, изстрелян на поста от комедиен сериал, където играеше тази роля. Сърбия има Бели Претачевич - който с пародиен облик на подкупен политик със селска нишка, стигна до трето място в президентския избор. От шоубизнеса пристигна и някогашният американски президент, Доналд Тръмп, който преди организираше състезания за хубост и участваше в риалити формат, играейки себе си. Да, всички те провокират нееднозначни реакции.

Социологът Мира Радева посрещна с екстаз изборният резултат на партия " ИТН ":

" Да се поздравим всички ние, тъй като това е нашият ден на жителите, в който споделяме - до момента бяхме ние, в този момент сте вие ".

А ексминистър Соломон Паси си пожела:

" Бих поискал на България да има сходен министър-председател като вас ".

Други като политическите анализатори Антоанета Христова и Георги Харизанов не крият антипатиите си:

" Смятам, че шоумените, а и хората към него не стават за политици ", сподели Христова.

" Ние имаме потребност от опитни политици, можещи, които дълги години са се занимавали с това, а няма занапред да се учат по какъв начин да не се изгубят в Народното събрание ".

Четата на шоумена Трифонов не се вълнува от непознатото мнение.

Тошко Йорданов:

" Справедливостта идва, носена на копието на българския народ и на неговата воля на изборите ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР