Неправилни отчитания в размер на 6,73 млрд. лева са коригирани

...
Неправилни отчитания в размер на 6,73 млрд. лева са коригирани
Коментари Харесай

Неправилни отчитания за 6,73 млрд. лева са коригирани от Сметната палата през 2023 г.

Неправилни регистрирания в размер на 6,73 милиарда лв. са поправени във финансовите доклади на бюджетните организации /министерства, ведомства, държавни висши учебни заведения и общини/ вследствие на осъществените от Сметната палата финансови одити през 2023 година Това е съвсем 2,5 пъти повече спрямо миналата година, когато  по време на одитите на Сметната палата са поправени неправилни регистрирания за 2,75 милиарда лв..  

 

Общо 333 са одитните отчети за осъществените финансови одити на годишните финансови доклади /ГФО/ на бюджетните организации за 2022 година - с 16 % повече от миналата година.

 

Сметната палата е изразила немодифицирано мнение за 271 бюджетни организации, квалифицирано мнение – за 50 бюджетни организации, негативно мнение – за 11 бюджетни организации и отвод от изложение на мнение – за 1 бюджетна организация.

 (Немодифицирано мнение – когато докладът дава вярна и почтена визия за финансовото положение на организацията;

 

 Модифицирани отзиви: 

1) квалифицирано мнение – когато има основни неправилни регистрирания или пропуски на значима финансова информация, чийто резултат не е всеобхватен;

 2) негативно мнение – когато неправилните регистрирания или пропуски са както основни, по този начин и всеобхватни; 

Отказ от изложение на мнение – когато инспекторът не е в положение да получи задоволителни и уместни одитни доказателства, което е както значително, по този начин и всеобхватно.)

 

Въз основа на осъществените одити е направен систематизиран отчет, който демонстрира забележителен брой на изразените  от Сметната палата немодифицирани отзиви  – 81% от общия брой. Те са за ГФО на бюджетните организации, които дават вярна и почтена визия за финансовото положение, финансовите резултати от активността и паричните потоци.

 

Сметната палата спомага за подобряването на отчетността в одитираните организации, като започва одитите в тях още през отчетния интервал и откритите от инспекторите неправилни регистрирания могат да се поправят до привършване на одита.

 

Ако не бяха осъществени корекции, Сметната палата би изразила негативно мнение по финансовите доклади на 90 бюджетни организации и квалифицирано мнение по финансовите доклади на 40 бюджетни организации. След корекциите негативните отзиви са намалели с 88%, а немодифицираните отзиви са нарастнали с 34%.

В резултат на корекциите доста се е нараснал броят на финансовите доклади, които дават вярна и почтена визия за финансовото положение, финансовите резултати от активността и паричните потоци на обособените бюджетни организации. Най-съществена смяна се следи при общините, където немодифицираните отзиви са се нараснали с 55%. Модифицираните отзиви при общините са намалели по отношение на миналата година с 9 %. Като съществена причина още веднъж може да се уточни опцията за промяна от бюджетните организации на откритите от инспекторите неправилни регистрирания.

 

По време на финансовите одити инспекторите откриват също и неточности и нередности, които остават некоригирани във финансовите доклади. Затова и одитни отчети са изпратени на съответни органи по подготвеност.

 

За случаи на несъобразяване със законите и другите нормативни разпореждания са известени Агенцията за държавна и финансова ревизия /АДФИ/ – за две министерства и ведомства и за 34 общини, и Прокуратурата на Република България – за едно централно ведомство, за предприемане на ограничения. За открито незаконосъобразно събиране или разходване на бюджетни или други обществени средства и при установени данни за закононарушение е известена Прокуратурата на Република България за 6 общини.

 

Одитни отчети са изпратени по подготвеност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни дейности. Това са Министерство на финансите – за две централни ведомства и за 116 общини, Националната организация за приходите – за една община, Общински препоръки – за 9 общини, Националното съдружие на общините в Република България – за 35 общини.

 

Слабости при правене на финансовия доклад

В трите групи обекти – министерства и ведомства, държавни висши учебни заведения и общини, се позволяват сходни неправилни регистрирания при класифицирането на приходите и разноските, активите и пасивите. Като съществена причина Сметната палата показва честата смяна в условията на нормативната уредба, обвързвана с финансово-счетоводната отчетност, в това число заради незадоволително изчерпателните инструкции от страна на МФ във връзка с нейното използване. Неблагоприятен резултат имат и даваните от страна на МФ самостоятелни спомагателни обяснения на бюджетни организации, от които постоянно произтичат изключения от общите правила.

Не се съблюдават напътствията на МФ за обзор за амортизация на дълготрайните активи и за задбалансово отчитане на поетите и осъществени задължения и/или зародилите нови задължения за разноски, условни вземания и отговорности.

 

Констатирани са проблеми при идентифицирането и използването на правила от Закона за счетоводството.

Слабости при организацията на финансовата отчетност

Не е задоволителен административният потенциал на общините и държавните висши учебни заведения, което води при тях до най-голям условен дял на изразените модифицирани (квалифицирани и отрицателни) отзиви.

 

Липсва условие в нормативната уредба да има унифицирана база данни за всички счетоводни записвания в системата на първостепенния разпоредник. Това може да докара до неточности при правене и обобщаване на информацията в консолидираните годишни финансови доклади.

 

Не е ефикасен контролът от страна на първостепенните разпоредители върху счетоводната отчетност и бюджетната дисциплинираност на разпоредителите от по-ниска степен.

 

Всички посочени недостатъци при организацията на счетоводната отчетност са разпознати и при осъществяването на одитите на ГФО за 2021 година, 2020 година, 2019 година и 2018 година

 

В умозаключение Сметната палата счита, че положителната финансова отчетност в обществения бранш генерира доста и разнообразни изгоди за обществото и това постанова непрекъснатото ѝ развиване съгласно най-хубавите интернационалните практики – Международните и Европейските счетоводни стандарти за обществения бранш, които са в развой на създаване. Сметната палата ще поддържа напъните на Министерство на финансите в тази посока и в това време ще продължава да дава справедлива оценка на степента на развиване на финансовата отчетност.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР