Безспорно е установено, че взривеният на Кримския мост камион никога

...
Безспорно е установено, че взривеният на Кримския мост камион никога
Коментари Харесай

Взривеният на Кримския мост камион никога не е бил в България, установиха службите

Безспорно е открито, че взривеният на Кримския мост камион в никакъв случай не е бил на територията на Република България, която беше посочена като насочна точка за неговия маршрут. Това демонстрира инспекцията на службите за сигурност, назначена по разпореждане на министър-председателя Гълъб Донев, оповестиха от пресцентъра на Министерски съвет. Причина за инспекцията станаха спекулациите и опитите името на България да бъде забъркано с гърмежа на Кримския мост, който стана на 8 октомври, прецизират от държавната информационна служба. 

Според изказванията на съветски медии взривеният в събота камион е превозвал полиетиленово фолио. Проверката на българските служби откри също, че стока със сходни характерности е въведена на територията на България въпреки това членка на Европейски Съюз в резервоар с съответно завършени документи под режим пренос.

По време на престоя на въпросната стока в България, тя е била под митнически контрол и е напуснала страната в същия резервоар през пристанище Бургас на 17 септември 2022 година в посока към страна, друга от Русия.

От инспекцията става изрично ясно, че контейнерът, с който стоката е напуснала България, не е бил на взривения камион.

Цялата информация по случая е предоставена на прокуратурата.

Правителството на Република България няма да разреши по никакъв метод името на страната ни да бъде свързвано с каквато и да е съпричастност към терористична активност, написа в прессъобщението от Министерския съвет. 

По-рано през днешния ден пред публицисти служебният министър председател Гълъб Донев съобщи изрично, че България няма съучастничество в подготовката на гърмежа на Кримския мост. Освен това, няма и такова отправено публично обвиняване от съветската страна. Ето за какво Донев прикани медиите да се отнасят отговорно към обстановката, тъй като преекспонирането е рисково за националната сигурност. 

" България няма съучастничество в подготовката за гърмежа на Кримския мост. Няма и такова обвиняване, отправено публично от съветската страна. Изяснява се дали в действителност камионът е тръгнал от страната ни. България е на кръстопът, минават доста камиони и товари, тъй че дано да изчакаме резултатите от инспекцията. България само се свързва като географска точка по маршрута на камиона. Нищо повече. Всички документи, с които разполагат митническите управляващи и органите на Министерство на вътрешните работи и ДАНС ще бъдат изяснени и информацията ще бъде предадена на компенетнтите органи ", добави Донев. 

Темата разяснява и основният прокурор Иван Гешев . В пост в Туитър той прикани службите в незабавен порядък да разсеят всевъзможни подозрения за присъединяване на страната ни във гърмежа на Кримския мост. " България е член на Европейски Съюз и НАТО, споделящ демократичните и хуманни полезности. Няма идея, която да оправдае убийствата на почтени украински жители ", добавя Гешев в обявата. 

Междувременно от Софийска градска прокуратура оповестиха, че се самосезират във връзка медийни изявления, че камионът, който избухна на Кримския мост на 8 октомври, е минал през България. От държавното обвиняване са упълномощили инспекция на Министерство на вътрешните работи и ДАНС. След привършване на инспекциите материалите ще бъдат докладвани в Прокуратурата за преценка на събраните данни и съществуването на учредения за формиране на досъдебно произвеждане. Вчера министър председателят Гълъб Донев също разпореди инспекция на ДАНС по случая.

Припомняме, че гърмежът на Кримския мост стана в събота, 8 октомври, като срути два сегмента на едно от двете автомобилни платна и провокира огромен пожар на железопътната част от оборудването. Ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин съобщи, че камионът, взривен на моста, се е качил на ферибот от Бургас. Той е минал по маршрут, включващ България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарския регион, излиза наяве от съветското следствие. 

Керченския (Кримския) мост, дълъг 19 километра, минава над Керченския пролив сред Черно море и Азовско море и е най-дългият в Европа. Той беше открит за авто трафик през май 2018 година, а паралелният железопътен мост беше открит идната година. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР