Безсмъртието може би все още е неосъществима мечта. Но един

...
Безсмъртието може би все още е неосъществима мечта. Но един
Коментари Харесай

Клонирането на хора е близо: „резервни органи“ ще направят безсмъртието постижимо

Безсмъртието може би към момента е неосъществима фантазия. Но един специалист в тази област счита, че бихме могли да го реализираме - или най-малко да удължим човешкия живот оттатък сегашните биологични граници.

Д-р Алекс Жаворонков, началник на основаната в Хонконг биотехнологична компания “Insilico Medicine “, споделя, че човешките клонинги биха могли да обезпечат на хората " аварийни " жизненоважни органи, които да бъдат трансплантирани при нужда, с цел да се удължи животът им, съобщи „ Дейли мейл “.

Животни, най-много овцата Доли през 1996 година, към този момент са били клонирани като част от научни опити за създаване на генетично модифицирани животни. Растенията се клонират от хиляди години, с цел да се подсигурява, че се отглеждат тези с най-хубави характерности.

Учените считат, че същото е теоретично допустимо и при хората.

Д-р Жаворонков, чиято компания създава медикаменти за лекуване на болести, свързани с възрастта, има вяра, че техниката ще стане налична за хората в границите на живота на днешните най-млади генерации. Тя ще обезпечава " аварийни " жизненоважни органи като сърце, черен дроб или бели дробове за заболели хора, които ще бъдат взети от техен клонинг и трансплантирани в тялото им.

Въпреки това концепцията за човешки клонинги, които съгласно доктор Жаворонков в последна сметка ще станат толкоз налични, колкото колата или мобилните телефони, е извънредно спорна .

Това се дължи на научните компликации като да вземем за пример високия % на смъртност и деформации измежду клонингите.

Съществуват и етични проблеми, свързани със основаването на човек, генетично еднакъв с различен човек, който съществува сега или е съществувал преди.

Според Националния институт за проучване на човешкия геном в Съединени американски щати това би могло да влезе в несъгласие с дългогодишните религиозни и публични полезности за човешкото достолепие и да наруши правилата на самостоятелната независимост, еднаквост и самостоятелност.

Но доктор Жаворонков, който е роден в Латвия, само че в този момент работи в Обединените арабски емирства, счита, че основаването на " доста " клонинги на хора е най-вероятният способ за увеличение на продължителността на живота измежду хората.

„ Според мен клонирането е единственият метод да се направи трагичен скок в удължаването на живота и да се трансформира дълголетието в инженерен проблем. Учените ще би трябвало да разработят метод за сполучливо клониране на хора и за деактивиране на когнитивните им функционалности, тъй че да могат да бъдат употребявани единствено за органи “, отбелязва той.

Д-р Жаворонков споделя още: " Ако някой измисли метод да заобиколи етичните и регулаторните проблеми, технологията ще бъде налична за малко на брой определени първоначално. Но както при мобилните телефони или колите, тя не би трябвало да е прекомерно скъпа и може би ще можете да се сдобивате с нов орган понякога като елементарен консуматор. Ще разполагате с аварийни органи за доста дълъг интервал от време “.

Жаворонков допуска, че те ще се съхраняват в профилирани лаборатории. Ако човек е обиден от болест, да вземем за пример бъбречно заболяване, той ще получи здравия орган от своя клонинг в границите на система, наподобяваща Sci-Fi.

Всички жизненоважни органи се утежняват с възрастта и могат да бъдат наранени от заболявания, които могат да бъдат съдбовни, тъй че подмяната им теоретично може да резервира живота на хората за по-дълго време.

Д-р Жаворонков съобщи: " Трансплантологията към този момент е напреднала дотам, че може да се трансплантира на практика всичко. Ако няма отменяне, можете да имате напълно тяло и да се концентрирайте върху дълголетието на мозъка си “.

Трансплантациите на органи, които се правят от 50-те години на предишния век, обаче крият редица опасности, в това число инфекции, кръвни съсиреци и увреждане на нервите в кратковременен проект. В по-дългосрочен проект организмът може да отхвърли новия орган, което се дължи на свръхреакция на имунната система.

Д-р Жаворонков е уверен, че през идващото десетилетие ще има " забележителен прогрес в науката за дълголетието ". Но той отбелязва, че ще са нужни " най-малко " 15-20 години, с цел да се отгледа възрастен клонинг, от който да се вземат органи.

Така че възможностите на днешните 80-годишни хора за подмладяване са много дребни - вероятността да умрат по каквато и да е причина е доста огромна и се усилва с възрастта, сподели Жаворонков.

„ Хората, които са на осемдесет и повече години, на процедура нямат късмет да доживеят до 122 години - актуалният връх е подложен от Жана Калмент, която умира през 1997 година, откакто е прекарала целия си живот в Арл, Южна Франция “, сподели той.

Г-жа Калмент, която пушела цигари и пиела алкохол всеки ден, провокира спор измежду учените за това каква е горната граница на възрастта за хората. Оттогава обаче се появиха догатки, че действителната ѝ възраст при гибелта е била 99 години.

„ Тези, които през днешния ден са на 20 години, имат действителен късмет да живеят неведнъж по-дълго, в сравнение с се е считало до момента за допустимо, заради опцията за теоретичен пробив в тази област “, сподели доктор Жаворонков.

Истинският пробив ще пристигна от регенеративната медицина. Способността да се заменят старите тъкани и органи евентуално ще обезпечи на хората доста по-голяма дълготрайност на живота, в сравнение с фармакологията.

Д-р Жаворонков добави: " Всъщност не трябва да слагаме ограничаване на продължителността на човешкия живот “.

Репродуктивното клониране, което се употребява за прекопирване на животни като Доли и евентуално ще бъде методът, употребен за клониране на хора, включва премахване на кафези, като да вземем за пример кожна клетка, от субекта, който се клонира. ДНК от тези кафези се трансферира в яйцеклетка, чиято ДНК е отстранена.

Овцата Доли е първият сполучлив скотски клонинг, осъществен благодарение на кафези, взети от вимето на шестгодишна овца, от откриватели от Института Розлин, който е част от Единбургския университет.

Клонирането на хора обаче остава недостижимо, макар опроверганите изказвания на някои откриватели, че са го постигнали.

Прочетете също:
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР