След като потокът от нови служители в морския сектор пресъхва,

...
След като потокът от нови служители в морския сектор пресъхва,
Коментари Харесай

Безпилотно корабоплаване въвежда германска компания

След като потокът от нови чиновници в морския бранш пресъхва, немска компания изследва евентуално революционно решение - изпращане на кораби без капитан на борда.

HGK Shipping, основана в немското пристанище Дуисбург, тества отдалечена навигация от надзорен център на сушата.

Корабите без водачи са „ единственото решение за оцеляване като промишленост “, сподели шефът на HGK Щефен Бауер пред Агенция Франс Прес.

Средната възраст на капитана на 350-те кораба на HGK е към 55 години, уточни Бауер. Компанията твърди, че е водещият оператор на речни товари в Европа.

„ Ако не създадем нищо, ще загубим 30% от нашите моряци до 2030 година “, добави Бауер.

В търсене на решение HGK подписва съглашение за партньорство с белгийската започваща компания Seafar, водач в нововъзникващата област на самостоятелната навигация.

Основана през 2019 година, Seafar към този момент ръководи четири безпилотни кораба в Белгия и неотдавна отваря офис в Германия, което съставлява 30 на 100 от вътрешното мореплаване в Европа.

Корабите без екипаж се управляват от надзорен център, трансформирайки навигацията от изтощителна работа в евентуално по-привлекателна офис работа.

Камери и датчици

„ Има пазар за кораби с дистанционно управление “, изясни Янис Баргстен, търговски шеф на Seafar, добавяйки, че основаването на регулаторна рамка ще отнеме по-малко време от усъвършенстването на технологията.

В Дуисбург Seafar и HGK към този момент са основали център за самостоятелна навигация и чакат утвърждението на немските управляващи, с цел да пуснат на вода първите си плавателни съдове.

В началната тестова фаза двама капитани ще останат на борда на отдалечено ръководените кораби.

Дългосрочната цел е да се отстрани изцяло ролята на капитана, като в същото време се резервира част от екипажа на борда.

Технологията е сходна на тази, употребена в самоуправляващите се коли: корабите са оборудвани със датчици, камери, радар и лидар, предаващи данни в действително време към командния център.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР