Безредиците в главния град на Северна Ирландия - Белфаст, достигнаха

...
Безредиците в главния град на Северна Ирландия - Белфаст, достигнаха
Коментари Харесай

Война в Белфаст: Престрелка със запалителни бомби, ранени полицаи и опожарен автобус

Безредиците в основния град на Северна Ирландия - Белфаст, доближиха невиждани от години активност и мащаб. Полицията оповестява за гневна престрелка със запалителни бомби сред лоялисти и националисти. През предходната нощ има 8 ранени служители на реда.

Днес след изключително съвещание на северноирландския парламент депутатите показаха дълбока угриженост от последните прояви на принуждение и приканиха за възобновяване на спокойствието. Премиерът Борис Джонсън също осъди безредиците.

Заместник-шефът на северноирландската полиция Джонатан Робъртс съобщи, че е евентуално в събитията да са забъркани полувоенизирани групировки.

Той сподели, че стотици от двете страни на бариерата, разделяща лоялистката „ Шанкил Роуд “ от националистическата „ Спрингфийлд Роуд “ в Западен Белфаст са се замеряли взаимно със запалителни бомби.

„ Имаме огромен шанс, че никой не е ранен съществено и няма убити “, уточни Робъртс.

Полицаи дойдоха от всички елементи на Северна Ирландия да оказват помощ на локалните сили на реда. Повече от 50 служители на реда бяха ранени, откогато стартира насилието в края на предишния месец.

Има обаче единствено 10 задържани от враждуващи банди, в някои от които членуват даже 13-годишни.

Както означават локалните политически наблюдаващи, колкото по-дълго продължава насилието, толкоз по-трудно ще бъде спряно.

Министърът за Северна Ирландия Брандън Люис дойде в Белфаст за среща с политическите водачи.

Протестите започнаха, когато ядосани лоялисти излязоха по улиците недоволни от обстоятелството, че прокуратурата няма да потърси отговорност за събирането на доста хора на погребението на републиканеца Боби Стори предишния юни в изискванията на локдаун, както и да изразят митинга си против Протокола за Северна Ирландия, който съгласно тях откъсва провинцията от Обединеното кралство след Брекзит.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР