Безалкохолната бира става все по-популярна напитка в Германия, съобщава АРД.

...
Безалкохолната бира става все по-популярна напитка в Германия, съобщава АРД.
Коментари Харесай

Кой пие безалкохолна бира?

Безалкохолната бира става все по-популярна напитка в Германия, оповестява АРД. Производството ѝ съвсем се е удвоило от 2007 година насам, а през 2022 година са били създадени към 670 милиона литра безалкохолна бира. В социологическо изследване на организация " Аленсбах " от предходната година почти 10 милиона души в Германия декларират, че неотдавна са си купували или са консумирали напитката. За последните 10 години никой различен сегмент от пивоварната промишленост не е нараствал толкоз мощно, колкото безалкохолните бири и безалкохолните смесени бирени питиета, сочат данните на Асоциацията на немските пивовари.

" В момента Германия е международен водач в производството на безалкохолна бира. Затова безалкохолните бири стават все по-важни за 1500-те немски пивоварни ", изяснява основният изпълнителен шеф на асоциацията Холгер Айхеле. Делът на напитката в бирения пазар на страната е достигнал 7 %.

Все повече интерес и типове безалкохолна бира

Пивоварната " Щьортебекер "  от град Щралзунд е измежду водещите в този сегмент. Всеки четвърти литър, който пивоварната създава, е безалкохолен, написа АРД. Йенс Райнеке-Лаутенбахер, който дава отговор за нововъведенията в " Щьортенбекер ", си е сложил за цел да оферират допустимо най-голямо многообразие - от безалкохолен пилзнер, през пшенична бира, до безалкохолен ейл, изрежда той. Всичко това става допустимо, защото към този момент има задоволително огромен пазар за безалкохолната бира.

Мюнхенската пивоварна " Пауланер " създава безалкохолна бира от 37 години, споделя изпълнителният ѝ шеф Йорг Леман. Той изяснява, че краят на пандемията е една от аргументите за възраждането на интереса към безалкохолната бира. " Хората още веднъж са по-мобилни. Това значи, че когато пътуват с кола или с колело те все по-често се обръщат към безалкохолната бира. Като цяло продължаваме да се развиваме доста добре и в този сегмент ", разяснява Леман.

Формулата " 0,0% " е все по-търсена

Бирите с алкохолно наличие от 0,0 % са изключително търсени. Пазарният водач в този сегмент е " Битбургер ". Те оферират пет вида бира и сходни на бира питиета с нулево наличие на алкохол. " Заради непрестанно възходящото значение на безалкохолните питиета за нашите продажби и оборот, " Битбургер 0,0% " е значима част от нашето портфолио от години ", изяснява шефът на маркетинга на пивоварната Кристоф Вебер.

В Германия има над 1500 пивоварни.Снимка: picture-alliance/imageBroker

От " Пауланер " изясняват, че клиентите на тази напитка имат друг профил. Консуматорите на 0-процентовата бира умишлено избират такава без алкохол, с цел да насърчат дейния метод на живот. За тях е от второстепенна роля дали продуктът има автентичен бирен усет или не ", споделя Йорг Леман. " Те нормално идват от сегмента на потребителите на безалкохолни питиета, които търсят алтернативно средство за утоляване на жаждата. " Има, несъмнено, и почитатели на безалкохолни бири, които търсят усет, който е непосредствен до този на алкохолната напитка.

Вече освен водачите пият безалкохолна бира

Времената, в които безалкохолните бири са били употребявани най-вече от водачите, окончателно са отминали, показват от Асоциацията на немските пивовари. Благодарение на новите индустриални техники усетът и качеството на напитката са се подобрили доста.

Променящите се привички на хората във връзка с метода им на живот, както и възходящата здравна осведоменост също способстват за растящата популярност на безалкохолните бири. " Безалкохолните бири в този момент се пият по най-различни мотиви и от дълго време са надраснали своята ниша. Много от безалкохолните бири са минерални и изотонични, тъй че тялото да може да преработи и употребява съставките им. Това преимущество се прави оценка изключително от спортистите ", изяснява Холгер Айхеле, представен от АРД.

Младите са измежду най-големите фенове на безалкохолните бири

Йенс Райнеке-Лаутенбахер от " Щьортебекер " не може да уточни съответната целева група на безалкохолните бири. " Като цяло обаче точно младежите и тези, които имат интерес към здравословния метод на живот, са изключително отворени към сходни артикули ", разяснява той. А съгласно Ларс Дамерц, началник на маркетинга на пивоварната " Кромбахер ", безалкохолната бира символизира " наслаждение, което може да бъде добре съчетано с новата осъзнатост на потребителите за един по-здравослов начин на живот без значение от генерацията. "

Асоциацията на немските пивовари чака скоро всяка десета бира, която се създава в Германия, да бъде безалкохолна.

***
Вижте и тази изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР