Без последователна визия за свързаността в науката, технологиите и образованието,

...
Без последователна визия за свързаността в науката, технологиите и образованието,
Коментари Харесай

Държавният глава: Без справедливо разпределение на научния потенциал пропастта между Западна и Източна Европа няма да бъде заличена

Без поредна визия за свързаността в науката, технологиите и образованието, пропастта сред Източна и Западна Европа няма да бъде отстранена. Европа се пробва да основава позитивни образци за взаимност и съгласуваност, като минимизира обществените и стопански неравенства сред Изтока и Запада, Севера и Юга.

Независимо от направените старания обаче, Югоизточна Европа към момента изостава, изключително във връзка с развиването на човешкия капитал. Това съобщи президентът Румен Радев пред участниците в Парижкия конгрес за мир, откакто взе участие в церемонията по отбелязване на 100 години от сключването на примирието, с което се поставят завършек на бойните дейности през Първата международна война.

По думите на президента Радев кохезионните политики на Европейския съюз към момента се проектират най-вече в обичайни сфери като инфраструктура и селско стопанство, до момента в който свързаността е фокусирана върху превоза, връзките и енергетиката. Според президента са нужни доста повече планове в региона на науката, технологиите и образованието, които да сплотяват младежите, изключително от Югоизточна Европа.

„ На младежите на Балканите би трябвало да бъде обезпечена опция за обучение по най-високи стандарти и за присъединението им към водещи научни екипи и проучвания, без те да напущат нашия район “, безапелационен беше Румен Радев.

„ Да не забравяме, че Първата международна война стартира на Балканите. Стабилизирането на района, който продължава да подхранва несъгласия и опълчване, е от първостепенна важност”, съобщи още президентът.

Пред участниците във форума българският президент показа концепцията за създаване на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа - достоверен районен план в региона на върховите технологии и науката, който се концентрира върху подобряването на живота и спасяването на човешкия живот. „ Регионалният метод се показва в построяването на взаимна широкомащабна изследователска инфраструктура, която да води до високи резултати и научни и софтуерни действия, които са конкурентоспособни и в интернационален план”, уточни Румен Радев.

Проектът планува построяването на Център за адронна терапия за проучване и лекуване на тумори и био-медицински изследвания за района на Югоизточна Европа. Освен оказването на животоспасяващо лекуване, планът планува институтът да притегли учени от държавите-членки и от целия свят, които да правят научни проучвания. Успешното осъществяване на поставените цели ще разреши в бъдеще в Института да се вършат и проучвания в региона на приложната нуклеарна физика.

Президентът Радев акцентира, че за реализирането на плана своята поддръжка към този момент са декларирали водещи европейски институции в региона на науката, технологиите, образованието, както и в региона на адронната терапия, физиката на ускорителите на обикновените частици и онкологията. Сред тях са Европейската организация за нуклеарни проучвания, която показва подготвеност да даде технологии и техническа поддръжка и Международната организация за атомна сила за обучаване на фрагменти. За обезпечаване на нужното финансиране на плана се чака поддръжка от страна на европейските фондове. През месец януари т.г. в България се състоя първата среща на Управляващия комитет за основаването на института от всички подкрепящи плана страни от нашия район. Подготвен е и меморандум за съгласие, който да бъде подписан от министър-председателите на държавите-участнички.

„ България има дейна роля като движещата мощ за реализирането на този проект”, посочи още президентът и разяснява, че страната ни има всички предпоставки точно на нейна територия да се разгърне този институт с научно-приложен център. Румен Радев уточни още, че за разлика от своите съседи от Западните Балкани, страната ни е пълновръстен член на ЦЕРН с одобрени обичаи и опит в нуклеарната просвета. „ Самият факт, че страните на Балканите се сплотяват към подобен план, демонстрира, че районът към този момент преодолява отрицателното си завещание. Самата философия, че някои цели ще се реализиран единствено посредством съдействие, е към този момент част от районната политическа култура”, акцентира още в изявлението си на Парижкия конгрес за мир президентът Румен Радев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР