Без изненади се очертавада изпратим месец август, показват средносрочните синоптични

...
Без изненади се очертавада изпратим месец август, показват средносрочните синоптични
Коментари Харесай

Изпращаме август с типично лято

Без изненади се очертавада изпратим месец август, демонстрират средносрочните синоптични модели.

В известна степен наваксахме с преваляванията в последните десетина дни, в това число и в източните региони. Това е положителната вест, само че към момента би трябвало дъжд, с цел да се преодолее почналото засушаване.

Превалявания ще имаме и в последните дни на август, само че основно над западните и централни региона на страната в понеделник, вторник и сряда.

Събота и неделя се обрисуват като типично летни, като в неделя и температурите в равнините ще се покачат до 34 - 36 градуса и ще ни припомнят, че към момента слънцето е мощно и лятото не си е тръгнало.

Но денят е доста по-малък, стъмнява се по-рано и чувството за горещина е към този момент много по-различно.

Но и всички, които занапред считат да почиват, както на море, по този начин и на планина, не трябва да се тормозят - средносрочните синоптични модели демонстрират типично летни температури в идващите десетина дни. Не се обрисува да забележим първо есенно захлаждане, с по-ниски дневни температури, тъй че лятото продължава, само че не трябва да забравяме,че на хоризонта се задава месец септември.

Любопитното е това, че част от моделите прогнозиратв първата десетдневка на новия месец, към 6 - 8 септември, даже по-високи дневни температури - до 37 - 38 градуса.

Възможността това да се случи обаче не е доста огромна.

В събота и неделя се очартава топло време, даже горещо, с повече слънце, опцията за превалявания е дребна. Тя обаче ще е усили в първите три дни на новата седмица, когато в следобедните часове и преди полуощ ще се създаватусловия за развиване на купеста и купесто-дъждовна облачност и местни валежи - основно в планинските региони на Западна и Централна България. На изток вероятността за превалявания и минимална.

По-късно през другата седмица ще имаме и дни с доста слънце, само че към събота, трети септември,отново евентуално ще се основат условия за валежи.

В по-дългосрочен проект, атмосферното налягане над Балканите ще се повишии това ще докара до по-дълъг интервал без превалявания и с по-високи дневни температури.

Изпращаме месец август в региона на София със средноденонощна температура от към 21,5 градуса, което с към градус по-ниска температура от август минлата година. Но пък този август в температурно отношение наподобява на август 2020 и 2019 година.

Няма изненади.

Изненадите обаче пордължават в Атлантика, който не ще и не ще да пусне вихър, без значение, че сме към този момент в разгара на сезона на ураганите и на инат на всички прогнози на американците за сезонапо-активен от нормалното.

До момента елементарна нямаме сезонна ураганите. Това е много любопитно и в Синопточната комисия чакаме разбори на тази обстановка.

Всички условия за образуването на мощни урагани като че ли са налице, имаме по-висока температура на океанската повърхнина с към 0,5 до 1 градус, само че тропическите стихии не желаят да се развивят в урагани, най-малко за момента.

Разбира се ураганите ще зародят, и то евентуално напълно скоро, още повече, че пика на сезона е към средата на месец септември. Предстои да разберем.

Над Запдана Европа времето се възстановява след сухото и горещо лято, само че подчертаваме, нищо извънредно - защото медиите пишат за хилядолетна суша, поради промени в климата.

В исторически проект лятото в Западна Европа е изсъхнало и горещо, само че е имало надалеч по-горещи и по-сухи лета на Стария континент.

Просто би трябвало да се заровите в историческите източници и проучванията по тематиката.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР