Без да извърши необходимите реформи, РС Македония реално не може

...
Без да извърши необходимите реформи, РС Македония реално не може
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: Без реформи РСМ рискува да бъде отделена от Албания по пътя за ЕС

Без да извърши нужните промени, районен съд Македония действително не може да стартира договаряния за присъединение към Европейския съюз.

Включването на българите и други нации в конституцията е част от Френското предложение, което е европейско предложение. Това са изискванията и двете страни са ги приели, никой не слага спомагателни условия.

Това съобщи в изявление за БГНЕС Илхан Кючюк, президент на политическа партия „ Алианс на либералите и демократите за Европа “ (АЛДЕ) и член на Европейския парламент от групата на „ Обнови Европа “.

В македонското общество би трябвало да стартира тежкият спор за конституционните промени, с цел да стартира фактическото отваряне на всички глави, т.е. Република Северна Македония (РСМ) да върви по пътя си към Европейския съюз (ЕС), въз основа на дневен ред, който е новаторски.

„ Най-важната причина е публичният консенсус, само че не по-малко значимо е политическото единодушие. Като докладчик на Европейския парламент (ЕП) дадох нужното политическо време на управляващите в Скопие, и тук имам предвид и опозицията в това число, да намерят този консенсус да се върви по пътя към Европейски Съюз. Без да се промени конституцията, РСМ действително не може да стартира да договаря с Европейски Съюз “, безапелационен е Кючюк.

Той предизвести, че в случай че РСМ не направи тези промени в близко бъдеще, ще бъде разграничена от Албания, която ще продължи и ще се включи към тези страни, които ще имат ясна пътна карта, до момента в който РСМ ще остане в групата със Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина – страни, които имат тежки двустранни въпроси и които имат да вземат решение въпроси, подбудени от войните в близкото минало.

„ От друга страна съществува геополитическото предизвикателство, дружно с това и опция, Украйна да стартира действително да договаря с Европейски Съюз, тя е страна, която получи статут на кандидат-член. Т.е. изборът е доста явен – дали РСМ желае да продължи по пътя си, посредством реформиране на обществено-социалните връзки, или ще се включи в една друга група, която няма ясна пътна карта в Европейски Съюз “, съобщи Кючюк и акцентира, че тук въпросът е напълно на македонския политически хайлайф.

Той означи, че през годините постоянно е призовавал за едно: „ Може да има тежки диспути във връзка с бюджет, обществена политика, може да се спори по въпросите на дневния ред в македонското Народно заседание, само че когато става въпрос за стратегическите цели – влизането в Европейски Съюз, тук всички би трябвало да бъдат единни, а точно да има обединяване “.

Такова обединяване, обаче, не се вижда, а в противен случай – има едно заиграване със страховете в македонското общество. „ Не, никой не слага в допълнение условия. Условията са това и двете страни са се съгласили – България и РСМ, дали своят вот са тези условия в българското, респективно в македонското Народно заседание. Оттук нататък тези контракти би трябвало да бъдат изпълнени “, безапелационен е евродепутатът и добави, че в случай че не бъдат направени нужните конституционни промени, няма съображение отчетът за РСМ да бъде гласуван в Екологичен потенциал, тъй като конституционните промени са основна причина за започване на преговорния развой.

Кючюк изясни, че един преговорен развой регистрира напредъка и регреса, само че в случай че не са взети под внимание предварителните условия за започването му, действително ние не приказваме в същината си за същински преговорен развой, който включва отваряне и затваряне на договаряния даже по новата методология на клъстери. „ И по тази причина сравнението с Република Турция е безусловно безпричинно. Турция договаря, дружно с това регистрира прогрес на някои неща, въпреки това има и декаданс, само че тя е в обстановка на договаряща страна, РСМ още не е почнала този развой, тя е в обстановка на скрининг “, добави той.

По отношение на българското участие в Шенген, Илхан Кючюк означи, че има две страни, които би трябвало да бъдат убеждавани – едната е Нидерландия, другата Австрия.

„ Австрия има истински проблем по метода, по който действа Шенгенската система – това е дълъг спор, който ще би трябвало да се води в европейските институции. Нидерландия има съответни упования и ми се коства, че политическата конюнктура, която несъмнено дава учредения за по-голям оптимизъм, е положителната първа наложителна крачка, само че не и последната “, сподели Кючюк. Той счита, че е нужна съответна работа на равнище политически партии, с цел да бъде тематиката за Шенген измежду предпочитаните през идващите няколко месеца, имайки поради, че сега Нидерландия е в обстановка на служебно държавно управление.

Според него втората основа на нашия триумф би могъл да бъде изкарването на напред във времето на хора, които са сполучливи в нидерландското общество, хора на културата, на изкуството, хора, които се занимават с обучение, съдействали са, имат огромна добавена стойност в нидерландското общество.

„ Има такива български жители. Познавам значително от тях. Те могат да бъдат представители на България “, сподели евродепутатът и добави: „ Да, ние имаме своите пропуски по време на всички тези години участие в Европейски Съюз. Да, не направихме всичко по може би най-правилния метод, когато приказваме за господство на правото. Но има и прогрес, Европейска комисия го регистрира. Има предпочитание за тежки конституционни промени, които бъркат в дълбочината на правосъдната система. С тях се дава отговор на страховете на нидерландското общество “.

Като трети дирек той уточни дейната връзка с обществото в Нидерландия, те също би трябвало да бъдат убеждавани за какво е значимо България да не остава отвън Шенген.

„ Не може да стигматизираме българските и румънски жители. Те не са в по-малка степен европейски жители, те също са европейски жители “, акцентира президентът на АЛДЕ.

Спирайки се на провокациите, които Русия насочва към България и Запада в Черно море, Илхан Кючюк прикани да приказваме на един глас, което е безусловно наложително в интернационалните връзки. „ Имаме агресор и жертва. Не може България да бъде на страната на агресора и по тази причина трябват институции, които стоят устойчиво, и приказват на един глас в интернационалните връзки “.

Според него България би трябвало доста по-активно да огледа към Черноморската тактика.

„ Българската външна политика може да играе основна роля на две места – едното е в Западните Балкани, а другото – Черно море. Западните Балкани би трябвало да бъдат част от Европейски Съюз и НАТО, с цел да бъдем част от едно пространство, което подсигурява независимост, само че преди този момент мира и просперитета. Черно море е извънредно значима геополитическа част на света, изключително след протичащото се в Украйна. Трябва да създадем по този начин, че то да бъде зона, в която НАТО и Европейски Съюз имат тежката дума. Не можем да бъдем независими и не трябва да бъдем независими играчи на територията на Черно море, само че можем дружно с сътрудниците ни да бъдем важен политически фактор в една географска област, в която също имаме обичайни свои ползи. Оттам-нататък би трябвало да помислим по какъв начин да създадем по този начин, че Черно море да бъде и район, в който енергетиката и туризмът имат своето голямо значение и добавена стойност за българската стопанска система “, съобщи президентът на АЛДЕ Илхан Кючюк. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР